• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Code Blocks - żadna zmiana w kodzie nie zostaje zapisana, program nie chce się uruchomić.

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
1,055 wizyt
pytanie zadane 27 października 2017 w C i C++ przez darco Nowicjusz (180 p.)
Witam,

Błąd, który wyskakuje po wprowadzeniu jakichkolwiek zmian w kodzie i próbie jego uruchomienia ma postać:

"File C:\Program Files (x86)\pierwszy\main.cpp could not be saved..."

Gdy zamykam okno z podanym błędem pojawia się ono jeszcze dwukrotnie po czym pojawia się konsola ze standardowym programem "Hello world!"

Jestem całkowicie początkującą osobą jeśli chodzi o programowanie i dopiero zacząłem naukę od C++ korzystając z filmów Pana M. Zelenta.

Dodam, że korzystam z systemu Windows7 i pobrałem instalkę programu ze strony Code Blocks'a (dokładnie wybrałem plik codeblocks-16.01mingw-setup.exe).

Próbowałem znaleźć podobny problem także tu na forum ale bezskutecznie.

Dzięki za każdą pomoc.

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 27 października 2017 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
wybrane 28 października 2017 przez darco
 
Najlepsza

File C:\Program Files (x86)\pierwszy\main.cpp could not be saved

Czemu umieszczasz kod w Program Files? To niemal na pewno problem z uprawnieniami. Wybierz jakąś bardziej typową lokalizację - pulpit/kod, C:/kod, dokumenty/kod.

+1 głos
odpowiedź 27 października 2017 przez AleX1010 Obywatel (1,320 p.)
Wybór Program Files nie był najlepszym pomysłem co do wyboru miejsca zapisania. Powinieneś stworzyć sobie jakiś folder poświęcony programowaniu i umieszczać tam wszystkie swoje projekty. Zapewniam cię, że to zdecydowanie ułatwia pracę i szybkie odnajdywanie projektów. A co do problemu to tak jak napisał adrian17. Najprawdopodobniej wystąpił problem z uprawnieniami.
komentarz 28 października 2017 przez darco Nowicjusz (180 p.)
Dzięki problem rozwiązany :)

Mieliście rację. Utworzyłem osobny folder na dysku C poświęcony tylko programowaniu i pomogło. Zmiany w kodzie są widoczne po uruchomieniu programu.

Pozdrawiam
–3 głosów
odpowiedź 27 października 2017 przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
Mósisz najpierw zapisać plik ccp

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 556 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2016 w C i C++ przez xAl1aNse Początkujący (290 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 2,254 wizyt
pytanie zadane 1 września 2016 w C i C++ przez MrRozgunek Użytkownik (810 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,343 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2015 w C i C++ przez Amon Nowicjusz (190 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...