• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wskaźnik na obiekt obrazka w Form1.

Ultraszybki serwer VPS NVMe BIZNES
0 głosów
86 wizyt
pytanie zadane 27 października 2017 w C i C++ przez garris Nowicjusz (200 p.)

Witam.(Problem dotyczy c++ buildera)

Załóżmy, że tworzę sobie dwa pola na obrazki(nazywam je: pole1, pole2). I chciałbym włożyć w nie obrazki:

Form1 -> pole1 -> Picture -> LoadFromFile(...);

Tylko chciałbym zrobić to w pętli(aby oszczędzić trochę linijek), miałem taki pomysł, żeby zrobić tablice a do niej wrzucić adresy tych pól np:

int *tab[2];
tab[0] = &pole1;

Próbowałem na różne sposoby, ale jakoś nie chce mi wyjść, stąd moje pytanie, czy stworzenie tego w ten sposób jest w ogóle możliwe, czy musze inaczej kombinować, aby rozwiązać ten problem?

Dziękuję i pozdrawiam!

komentarz 27 października 2017 przez j23 Nałogowiec (41,840 p.)

Tylko chciałbym zrobić to w pętli(aby oszczędzić trochę linijek)

Jak są tylko dwa pola, to niewiele zaoszczędzisz... w sumie to chyba nic.

komentarz 27 października 2017 przez garris Nowicjusz (200 p.)
Pól jest więcej, był to tylko przykład :)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 27 października 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (155,690 p.)
Przecież pole nie jest typu int, tylko jakiegoś innego. Zamień więc typ wskaźnika i powinno działać.

PS Jeśli wskaźnik pole1 znajduje się w obiekcie, to jak w drugim kodzie odnosisz się do niego samego, bez Form1? Tak w ogóle zapis &pole1 jest błędny, gdyż sam ten atrybut jest wskaźnikiem. Wystarczy proste przypisanie.
komentarz 27 października 2017 przez garris Nowicjusz (200 p.)
No masz rację powinno być z Form1. Dzięki, rozwiązałeś mój problem.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 96 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 383 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2016 w C i C++ przez Ditrix Gaduła (4,880 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 88 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2017 w C i C++ przez Darven Użytkownik (620 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o szczegółowe opisanie problemu oraz udostępnienie wszystkich istotnych informacji (kody źródłowe, zrzuty ekranu itp.).
Ciekawy innych porad? Odwiedź tę stronę!

44,296 zapytań

84,112 odpowiedzi

167,460 komentarzy

21,201 pasjonatów

Przeglądających: 145
Pasjonatów: 8 Gości: 137

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...