• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

frontend-czego się uczyć?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
837 wizyt
pytanie zadane 26 października 2017 w HTML i CSS przez Darven Użytkownik (860 p.)
Witam.

W ciągu najbliższych 6 miesięcy będę miał baardzo dużo wolnego czasu. Postanowiłem wykorzystać to do nauki technologii frontendowych by móc kiedyś na tym zarabiać.

Nie zaczynam od zera. Umiem: HTML, CSS i JQuery. Pociąć layouta z pliku .PSD też potrafię.

JS co prawda nie, ale programowanie nie jest mi obce, dobrze znam strukturalne C++ oraz podstawy obiektówki, więc nauka JS nie powinna być problemem.

Moje pytanie jakie do was kieruje: Co jeszcze powinienem umieć, by móc zacząć robić pierwsze płatne zlecenia (do wyrabiania skila i portfolio)? Jakieś frameworki? Może obsługa programów pokroju dreamweaver?? Na czym pownienem się skupić przez najbliższe 6 miesięcy by móc zacząć, choćby DORABIAĆ sobie jako frontendowiec, nie mówię już o stanowisku juniora, nie śpieszy mi się do tego.
komentarz 26 października 2017 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
Wordpress CMS możesz złapać trochę zleceń jeśli dobrze poznasz ten system.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 26 października 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
Ja bym zaczął od JS bo znać jQuery albo inne frameworki bez znajomości czystego JSa to trochę słabo.

Używanie programów, które generują dużo zbędnego kodu jest trochę mało profesjonalne.

Warto zapoznać się z jakimś systemem CMS (np. WordPress)
komentarz 26 października 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Dokładnie tak, obecnie jest bardzo dużo "programistów jQuery" co jest nieco kuriozalne, że lepiej zna się bibliotekę języka niż sam język.
komentarz 26 października 2017 przez Darven Użytkownik (860 p.)
"Używanie programów, które generują dużo zbędnego kodu jest trochę mało profesjonalne."

Na pewno. Ale znająć języki można mieć nad nimi kontrole. Wciąż myślę o dreamweaver w kategoriach wspomagających pisanie kodu a nie całkowite jego zastąpienie.

Nie rozumiem, czemu narzędzie jest tak drogie, ale skoro jest popyt....to ktoś tego uzywa. A nie są to raczej domorośli webdeveloperzy, dlatego zastanawia mnie to, że z jednej strny ludzie powstrzymują się od używania tego typu IDE,a z drugiej strony jest to narzędzie rozwijane od lat i nie przystępne cenowo dla każdego.
komentarz 27 października 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
Ja zdecydowanie wole VSCode, Atom, Brackets lub SublimeText. Wszystkie są lekkie i proste oraz posiadają mnóstwo wtyczek, które znacznie ułatwiają prace. A przede wszystkim są darmowe (jedynie dla Sublime można wykupić licencje ale nie jest to wymagane). A jeżeli chcesz inwestować pieniądze to lepiej kupić sobie Webstorm.
0 głosów
odpowiedź 26 października 2017 przez Alex88 Nowicjusz (140 p.)
Dobre tutoriale. Kilka wieczorów. I jedziesz. Dzieci do babci. Tylko żonę trzeba odprawić na jogę;)
komentarz 26 października 2017 przez Albin Początkujący (290 p.)
Podłączę się pod temat  żeby nie tworzyć nowego ponieważ mam zbliżone pytanie.

Otóż niedawno zacząłem również od html-a i css-a przyznam że znam ich podstawy bym powiedział i tu moje pytanie czy nauczyć się html-css by być zaawansowanym i dopiero zacząć Js-a czy lepiej poczekać z Js-em dopóki nie pozna się tych dwóch pierwszych na wylot?czy iść równolegle po poznaniu podstaw html+css.

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam
1
komentarz 26 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Zanim poznasz na wylot HTML i CSS to trochę minie. To całkiem co innego niż JS, więc jak już potrafisz stworzyć coś prostego to możesz się brać śmiało za JavaScript;)
komentarz 27 października 2017 przez Albin Początkujący (290 p.)
czyli nie przeszkadza żeby równolegle sobie html+css doszkalać a między czasie ugryźć js podstawy :D?
komentarz 27 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
chyba mało jest takich osób które by na super poziomie znały HTML i CSS i dopiero wtedy brały się za JavaScript;)

Śmiało bierz się za JS!
komentarz 27 października 2017 przez Albin Początkujący (290 p.)
możliwe lecz pomyślałem że skoro zaczynam to żeby zrobić to dobrze pełno jest opinii / różnych kierunków obieranych do nauki  jedni piszą /mówią zacznij c++ bo bedzie ci potem łatwiej z innymi zaś inni podrzucają po co ci c++ skoro chcesz pisać w JS-sie i tak logicznie w sumie mi to pasuję z drugiej strony nie byłem pewien czy zabierać się za js-a  bo w sumie to będzie mój pierwszy język programowania bo css i html chyba tak nazwać do końca nie można już niemal zacząłem c++ potem python siedział w głowie i taki mętlik się robi z czasem a nikt nie chce sobie zepsuć startu na chwile obecną motywacja jest tylko jest tego tak wiele że trzeba cierpliwości

dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam
komentarz 27 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Znam ten mętlik i nie tylko my tak mamy;)

HTML to tylko język zapytań, a CSS po prostu style więc z programowaniem nie mają nic wspólnego;)

Co do C++ to o ile mnie pamięć nie myli M. Zelent polecał naukę tego języka przed innymi bo będzie "łatwiej". Były na ten temat różne dyskusje tu na forum i większość była za tym, że to nie ma sensu skoro ktoś chce iść w web. JS też jest moim pierwszym językiem i zaczęłam go zaraz po tym jak ogarnęłam podstawowe znaczniki HTML i trochę CSS.

Powodzenia!:)
komentarz 27 października 2017 przez Albin Początkujący (290 p.)
Dzięki i Wzajemnie ! ^^

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 390 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 404 wizyt
pytanie zadane 26 października 2017 w HTML i CSS przez Rash Użytkownik (620 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 199 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez patmalin Nowicjusz (120 p.)

92,567 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,615 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...