• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nagłe zacinanie się nowego złożonego komputera

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
761 wizyt
pytanie zadane 25 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez doloroza Nowicjusz (160 p.)
Proc: i5-2400(Używka)

Płyta:ASUS P8H61-M LX (Używka)

Zasilacz: Antec 500W

Grafika:GTX 750Ti

Ram:4GB i jakis dysk ze starego zestawu

Problem wygląda tak że po 1-2h działania czasem dłużej nie ważne czy gram czy przez ten czas komputer nie pracuje nagle dostaje ściny zacina się obraz wraz z dźwiękiem jedynym ratunkiem pozostaje kliknięcie przycisku reset lub włącznika wtedy po kilku sekundach komputer się wyłącza... nie mam pojęcia w czym jest problem

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 października 2017 przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)
Takie podstawowe rzeczy:

- sprawdź temperatury

- jeżeli grafa ma dodatkowe zasilanie to czy jest podłączone

- przetestuj ram i hdd (najlepiej hirens > memtest i mhdd)

Może zasilacz jest walnięty, dobrze jakbyś miał multimetr.
komentarz 25 października 2017 przez doloroza Nowicjusz (160 p.)
Temperatury 45-60 stopni średnio około 55 HWMonitor zanotował kilka razy skoki powyzej 70 stopni pewnie były chwilowe. Grafa nie ma dodatkowych złącz HDTune i CrystalDiscInfo po scanowaniu pokazuje wszystko ok reszte testów zrobie pożniej
komentarz 25 października 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)

Cześć.

Zainteresuj się tym

i jakis dysk ze starego zestawu

Sugeruję wykonać test HDD.Jak widzę kolega @Daniel proponuje to samo.

komentarz 25 października 2017 przez Aitwar Nowicjusz (240 p.)
Rozumiem, że SMART z HDD pokazuje wszystko w normie? Sprawdziłbym również kabel do dysku - ostatnio kolega miał podobny problem (losowy BSOD) i to właśnie kabel był wadliwy, tyle że wtedy SMART sam zdiagnozował problem z transferem.
komentarz 26 października 2017 przez doloroza Nowicjusz (160 p.)
Podsumuje to trochę. Wczoraj komputer działał nie przerwanie ponad 7h w trakcie tego pobierał mi się CSGO i działał memtest w programie po odpaleniu cs go temp. procka wynosiły 60-70 stopni przy wyższych obciążeniach skakało powyżej 70 zanotowano najwyższą temp 93 stopni programem HWMonitor.  Zasilacz przy zwykłym działaniu nawet się nie grzeje i jest nowy więc dziwne by było gdyby to on jednak komputer dużo szybciej się wyłącza gdy coś robię. Jestem zmuszony test memtestem z płyty zrobić dopiero jutro wieczorem więc jeśli można w tym czasie coś przetestować to proszę o podanie.

http://s2.ifotos.pl/img/Beztytulu_qrsqhqs.png

http://s2.ifotos.pl/img/HDTUNEpng_qrsqhqw.png

http://s5.ifotos.pl/img/Disccpng_qrsqhqe.png
0 głosów
odpowiedź 26 października 2017 przez michalma Obywatel (1,160 p.)
Jakiś czas temu miałem tak samo jak Ty. Sprawdziłem dysk i ram. Wiec wykluczylem 2 możliwości. Zostala grafa, zasilacz i plyta glowna. Na wlasna reke nie mialem jak tego sprawdzić. Jakoś miesiąc później i tak miałem wymienić wymienić zasilacz na markowy wiec tak odeszla jeszcze jedna możliwość.

Okazalo sie w moim wypadku ze to karta graficzna.

Powodzenia w poszukiwaniach.
0 głosów
odpowiedź 26 października 2017 przez OskBox Obywatel (1,060 p.)
Witam. Również miałem ten sam problem. W moim przypadku przy graniu na ULTRA np. w ETS2 lub H1Z1 po 5-10 min. ekran robił się biały i komputer się wyłączał... wymagania spełniał (i7 7700K, GTX 1070, 64GB DDR4 itp) Wystarczyło dokładnie przeczyścić chłodzenie bo było sporo kurzu i reset ustawień fabrycznych.
0 głosów
odpowiedź 26 października 2017 przez doloroza Nowicjusz (160 p.)
Odpowiadam na odpowiedzi komputer nie jest zakurzony grafika odpada po przełączeniu RAM w inne zlącze działał na full obrotach prawie 5 godzin

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 238 wizyt
–2 głosów
0 odpowiedzi 319 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2019 w Sprzęt komputerowy przez viikiimiikii Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 183 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez trixter310 Obywatel (1,440 p.)

92,965 zapytań

141,930 odpowiedzi

321,163 komentarzy

62,299 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...