• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mechatronika

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
2,034 wizyt
pytanie zadane 24 października 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez arcanacra Początkujący (490 p.)
Dzień dobry bądź dobry wieczór. Chciałbym dowiedzieć się jak faktycznie jest po mechatronice.

Wiele osób mówi mi, że lepiej mieć ukończonego mechatronika niż informatyka z racji, że zarobki są podobne, a ze znalezieniem pracy jako mechatronik jest o wiele łatwiej. Jak faktycznie to wygląda? I jak wygląda znalezienie pracyza granicą

Poza tym jakie kierunki można wybrać po mechatronice? Czy sa jakies ktore maja cos wspolnego z programowaniem?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 października 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Znalezienie pracy jako mechatronik jest łatwiejsze niż jako informatyk? A czy w tej bajce były smoki?

Popatrz na ilość ofert pracy w tych dziedzinach, a zobaczysz, że ktoś tu ewidentnie kłamie. Stanowisk do pracy w IT jest tak dużo, że zatrudniają ludzi bez jakiegoś szczególnego wykształcenia. Może to też wynikać z tego, że w pracy IT liczą się umiejętności, a nie papierek, ale co ja tam wiem.

Przykład? Mechatronik: 60 ofert pracy na pracuj.pl https://www.pracuj.pl/praca/mechatronik;kw

Programista (To tylko ułamek pracowników całego IT): 2790 ofert pracy na pracuj.pl https://www.pracuj.pl/praca/programista;kw
komentarz 24 października 2017 przez arcanacra Początkujący (490 p.)
Kurcze zastanawia mnie czy nie popełniłem błedu bo lubie programowac a jestem na mechatronice.
komentarz 24 października 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Mechatronika często jest powiązana z programowaniem, więc może nie będzie źle. Podobno studia to też najfajniejszy czas w życiu (w końcu nie trzeba siedzieć z rodzicami, imprezy, nowe znajomości).
komentarz 24 października 2017 przez bielak1992r Użytkownik (660 p.)
Lubię programowanie a poszedłem na budo. W tym roku bronię tam magistra. Studiuję od niedawna zaocznie informatykę. Tak było w moim przypadku :P
Ja mam zamiar iścna studia, ale te 4 lata bede zmarnowane jesli pojde na studia informatyczne nie uwazasz tak?
komentarz 24 października 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)

Toż sam powiedziałeś, że jesteś już na studiach xD

Kurcze zastanawia mnie czy nie popełniłem błedu bo lubie programowac a jestem na mechatronice.

Pracodawcy mało kiedy oczekują jakiegoś szczególnego wykształcenia, ale rób jak uważasz. 

Nie,nie. Chodziło mi, że w technikum na mechatronice xD
komentarz 24 października 2017 przez bielak1992r Użytkownik (660 p.)
Studia dadzą Ci ogólne pojęcie o całej dziedzinie, wyspecjalizujesz się już w pracy. W sumie tak to działa nie tylko na infie. Na budo przez cały czas uczyłem się ogólnych podstaw, w pracy precyzyjniej (stąd wrażenie, że w pracy nie korzysta się ze studiów -> korzysta się, ale nie ze wszystkiego). No i często na studiach są też zapychacze, które trzeba zaliczyć a trochę szkoda czasu. Na obecnym etapie w informatyce polecałbym praca + studia zaoczne, ale to tylko moja opinia.
0 głosów
odpowiedź 24 października 2017 przez beza Użytkownik (830 p.)
Popatrz na to inaczej. Aby być programistą nie trzeba mieć żadnych studiów (chociaż na początek kariery są bardzo pomocne). Natomiast studiując inny kierunek niż infa otwierasz sobie drzwi do wielu alternatywnych ścieżek kariery, gdyby rynek IT się nasycił lub gdybyś się po prostu "wypalił".

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,566 wizyt
pytanie zadane 29 czerwca 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Pivot Użytkownik (560 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 293 wizyt

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,662 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...