• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zaplanować swoją karierę zawodową w branży IT ?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
334 wizyt
pytanie zadane 23 października 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez V3ntu Początkujący (290 p.)
edycja 23 października 2017 przez V3ntu
Witam, na starcie chciałbym opisać moją osobę. Mam 19 lat, chodzę do technikum informatycznego. Jestem na czwartym roku i w tym roku mam maturę.

Przez pierwsze 3 lata nie ciągnęło mnie w stronę programowania, głównie przez bardzo słabego nauczyciela który na starcie rzucił nas w głęboką wodę. Już na drugiej lekcji mieliśmy wykorzystywanie pętli w tablicach nie mając pojęcia nawet, że piszemy w języku C++. To skutecznie odrzuciło mnie od programowania. Dopiero podcasty na youtube czy to Pana Zelenta, czy innych vlogerów powiązanych z informatyką zachęciło mnie do dania szansy programowaniu jeszcze raz.

Na szybko ogarnąłem podstawy podstaw czyli podstawowe biblioteki, instrukcje cin, cout itp., pętle, tablicę jedno jak i wielowymiarowe, odczyty i zapisy danych (tworzyłem małą gre RPG na próbę i było mi to potrzebne) instrukcje warunkowe. Wiem że to dopiero początek, ale wiem także, że daje mi to masę frajdy. Zawsze kochałem coś tworzyć :) Dlatego nie bawiłem się w poradniki tylko od razu stawiałem sobie projekt np. Kalkulator który oblicza pole, obwód, wysokość figury w zależności od posiadanych danych itp. Zawsze lubiłem uczyć się na błędach. W tym roku matura. Wybrałem informatykę rozszerzoną. Po napisaniu matury co dalej ? Mam zamiar się douczyć baz danych, ponieważ są podobno bardzo przydatne i  i programowania obiektowego. Mam zamiar iść w kierunku programistycznym. Wiem mniej więcej co wymagają na rozmowie kwalifikacyjnej i wiem też, że jestem w stanie się tego nauczyć. Moim głównym planem jest skończenie szkoły, zapracowanie przez wakacje na utrzymanie się w mieście na około 3 miesiące i zamieszkanie z dziewczyną. W tym czasie chciałem iść na jakiś staż, do jakiejś firmy gdzie by mnie przeszkolili.

Kolega ze szkoły mówił, że zrobił podobnie. Powiedzieli mu, że przyjmą go na staż 4-miesięczny z języka php jeżeli zadeklaruje im, że przepracuje u nich minimum pół roku za nie małą jak na osobę początkującą stawkę. Po czterech miesiącach rozpoczął prace i mówi, że fajnie mu się pracuje. I teraz chciałbym sięgnąć opinii osób już zaznajomionych w zawodzie. Czy takie rozpoczęcie kariery ma sens ? Część mówi że studia najważniejsze, część że kursy wystarczą a jeszcze inni mówią że nie warto babrać się z tym i ewentualnie iść na zaoczne a w tygodniu zdobywać doświadczenie w jakiejś pracy. Przeczytałem masę tematów i nie mam pojęcia co będzie najlepszym rozwiązaniem. Powiem wam, że mam mętlik w głowie. Na koniec chciałbym przeprosić, że tak się rozpisałem, lecz chciałem w jak najlepszym stopniu przedstawić moją sytuację. Z góry dziękuję, za przeczytanie moich wypocin :)
komentarz 23 października 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

O panie… podziel tę ścianę tekstu na akapity. Tego nie da się czytać wink

komentarz 23 października 2017 przez V3ntu Początkujący (290 p.)

Mniej więcej poprawiłem, żeby to było w miarę przyswajalne laugh

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 października 2017 przez marcin99b Szeryf (84,170 p.)
Zależy w jakim języku chcesz pisać i jaki tym aplikacji tworzyć
Z tego co widzę, ogarnąłeś podstawy c++, nie wychodziłeś poza niego i opierając się jedynie na podstawach tworzyłeś proste projekty, teraz chcesz ogarnąć kolejną podstawe - obiektowość

Polecam zajrzeć jak to wygląda w innych językach, i przy okazji złapać kilka sposobów na rozwiązywanie problemów
Np javy, c#, php, js
będziesz mieć szerszy pogląd na to co można zrobić

Spróbuj zrobić jakiś bardziej zaawansowany projekt, np system zarządzania pracownikami w firmie, symulujący koszty utrzymania wszystkiego (wykorzystuje mocno baze danych)
Wykorzystaj do tego obiektowość, polecam pobawić się wielowątkowością i asynchronicznością, dobrym dodatkiem będzie liźnięcie programowania funkcyjnego, jeśli dany język je oferuje... a większość oferuje przynajmniej lambdę
Dodatkowo staraj się pisać według standardów (odpowiednie klamry, wcięcia, nazewnictwo do języka), ogarnij najpopularniejsze wzorce, w przypadku aplikacji webowych może to być DDD i MVC, do tego wzorce projektowe typu strategia, budowniczy, singleton i inne
Fajnie, gdybyś znał różne... nie wiem jak to sie profesjonalnie nazywa, zasady prawidłowego tworzenia projektu, typu SOLID, DRY, KISS, zasady mówiące "jak robić, żeby po roku rozwijania sie nie zepsuło" (szczególnie SOLID)
Fajną praktyką jest testowanie jednostkowe, w oparciu o TDD, czyli piszesz troche kodu, testujesz, jak działa to piszesz dalej, jak nie to naprawiasz i znowu testujesz

Jeśli wybierzesz język do pisania backendu, fajnie gdybyś stworzył projekt jako API, z którym łączy się aplikacja klient

Dodatkowo polecam wrzucanie projektu na GitHuba, gdzie używasz przynajmniej 2 branchy - pokaż że umiesz używać Git'a do kontroli wersji

Tworząc coś takiego, można powiedzieć że masz zagwarantowaną pracę jako junior developer
Weź też pod uwage, że są firmy, gdzie bierze sie każdego kto ma chęci i ogarnia obiektówke i jakieś podstawowe zasady, niektóre firmy uważają że są w stanie dość szybko wyszkolić pracownika i dostanie się do nich nie jest takie trudne (masz chęci, ogarniasz coś, robisz własne rzeczy - wyszkolimy cie i będziesz dobrym pracownikiem)

Sporo zależy od regionu w którym mieszkasz, to znaczy, ile firm w okolicy zajmuje się twoją technologią oraz ile jaki jest ich rozmiar

Dziękuję za odpowiedź laugh Na 100% wykorzystam te rady. Oczywiście nie zamierzam zamykać się na jeden język programowania. Wszystko co napisałeś przeanalizuję i rozpiszę sobie, co mam się po kolei uczyć ^^ Mógłbyś rozwinąć co by wymagały takie firmy szkolące pracowników ? 

komentarz 23 października 2017 przez Benek Szeryf (93,070 p.)

Jak opanujesz wzorce projektowe, wybrane frameworki, pisanie czystego kodu, gita i TDD, to jesteś na pozycji juniora? To czym się zajmuje senior? Nie mam na myśli słyszałem o tym albo znam teorię, tylko opanowanie w takim stopniu, że potrafię wytworzyć oprogramowanie z wykorzystaniem tych narzędzi oraz metod od zera do gotowego produktu.

komentarz 23 października 2017 przez marcin99b Szeryf (84,170 p.)
To głównie korporacje

Zależy od firmy, zazwyczaj musisz po prostu pokazać że podoba ci się programowanie i chcesz się w tym rozwijać
Że nie zmienisz kierunku po miesiącu i firma straci pracownika

Dla jednej firmy będzie to jakiś projekt na githubie, dla drugiej fakt że ukończyłeś studia, dla trzeciej jakiś kurs, a dla czwartej samo to, że uczysz sie sam w wolnym czasie i coś umiesz
Nie da sie jednoznacznie określić
Moge powiedzieć, że ogarniając obiektowość, jakieś teoretyczne zasady typu SOLID, popularne wzorce i mając coś na githubie (projekt tworzony co najmniej 2-3 miesiące) w oczach wielu pracodawców jesteś bardziej wartościowy niż niektóre osoby mające papierek ukończenia studiów, bo pracodawca wie, że jeśli tworzysz coś sam od jakiegoś czasu to to lubisz, a testy można zaliczyć metodą "wyryj i zapomnij" - jak to robi większość osób

Dziękuje za odpowiedz wink No nic, czeka mnie jeszcze sporo pracy więc nie ma co marnować czas, tylko brać się do roboty. Jeszcze raz serdecznie dziękuję chłopaki 

komentarz 23 października 2017 przez marcin99b Szeryf (84,170 p.)
Co do poziomu Junior/Mid/Senior, tutaj WEDŁUG MNIE główną różnicą jest poziom, w jakim jesteś w stanie to wykorzystywać

Junior to bardziej osoba która wie co to jest, umie tego użyć, ale nie ma tak dużego doświadczenia, że jest w stanie za pomocą tego zrobić "dobry produkt", bo nie grzebała przy tym wystarczająco długo, nie zepsuła wystarczającej ilości projektów itd

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 178 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2017 w C# przez rayman22 Użytkownik (710 p.)
+3 głosów
3 odpowiedzi 500 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 399 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2017 w Ogłoszenia, zlecenia przez nofluffjobs Użytkownik (640 p.)

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,389 komentarzy

62,652 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...