• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[c++][java][lub inny język] Tworzenie edytora jak word

Cloud VPS
0 głosów
729 wizyt
pytanie zadane 23 października 2017 w C i C++ przez tomecki Nowicjusz (240 p.)
Witam,

Pragnę stworzyć coś na podstawie edytora jak word. Ale nie, to nie word tylko potrzebuje samo to: https://drive.google.com/file/d/0B3LWRfNDCNdBeWdidFdGSHlERFE/view?usp=sharing
Czyli edytor do pisania. Nie wiem w jakim języku mam to zrobić. Wiem, że może być to c++ / c# ale nie wiem ajk to zrobić :/ Może ktoś podpowiedzieć? Błagam! Albo chociaż jak odczytywać kod źródłowy openoffice :)

Błagam Was o pomoc!
komentarz 23 października 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
A co? Musisz oddać projekt na studia, że tak ci spieszno?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 października 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
wybrane 23 października 2017 przez tomecki

Najlepsza

Word nie jest edytorem, a procesorem tekstu, a to ogromna różnica. Przed Tobą duża droga, naucz się jakiegoś języka, wspomniane C# lub C++ to dobre wybory, w wypadku C++ musisz się zdecydować na jakąś bibliotekę/frameworka odpowiadającego za GUI, np. Qt. W wypadku C# nie musisz podejmować tego wyboru (nie uważam tego za zaletę), bo będziesz obracał się w ekosystemie Microsoftu. 

Tutaj masz dokumentację Qt, stronę dotyczącą wyświetlania tekstu sformatowanego.

Tutaj masz kod źródłowy OpenOffice, miłej lektury… :)

0 głosów
odpowiedź 23 października 2017 przez marcin99b Szeryf (84,470 p.)
Praktycznie każdy popularny język jest w stanie, lub posiada biblioteki przez które jest w stanie, odczytywać i zapisywać pliki doc i docx

Tworzysz notatnik
Zapis i odczyt jako docx

Dodatkowo język lub biblioteka udostępnia różne akcje specjalne (rozmiary i typy czcionek, różnego typu formatowanie tekstu i inne), tworzysz do nich coś w stylu kontrolera (pośrednik między biblioteką a interfejsem użytkownika)

I działa

Nie ma znaczenia czy zrobisz to w javie, c++, c#, czy czymś całkowicie innym... np jako strone w php
To raczej nie będzie duży projekt komercyjny mogący zastąpić openoffice lub libreoffice, tylko mały projekt pokazowy, więc za bardzo nie odczujesz różnic w wydajności
Rob w języku, w którym wygodniej ci się pisze
0 głosów
odpowiedź 23 października 2017 przez tomecki Nowicjusz (240 p.)
@Partycjerz Nic nie mówiłem, że mi się spieszy... :)
@m4sk1n Przepraszam, nie wiedziałem.
@m4sk1n i marcin99b Dziękuję bardzo za udzieloną odpowiedź. Zabieram się za wdrażanie ich w życie. I lecę czytać lekturkę ;)
Wielkie dzięki Użytkownicy!
2
komentarz 23 października 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Z czytaniem kodu źródłowego OpenOffice żartowałem…

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 392 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,271 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2018 w Java przez PiotrSQ Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 176 wizyt

93,482 zapytań

142,415 odpowiedzi

322,761 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...