• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Javascript - kierunki rozwoju

+1 głos
585 wizyt
pytanie zadane 22 października 2017 w JavaScript przez qvo Obywatel (1,670 p.)
Czy mógłby ktoś rozpisać najpopularniejsze w tej chwili frameworki i kierunki rozwoju w javascript? Chodzi mi o taki krótki, jednozdaniowy opis do czego dany framework jest wykorzystywany.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 22 października 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
wybrane 22 października 2017 przez qvo

Najlepsza
W kwestii frameworków sytuacja jest bardzo "płynna". Tak na prawdę nigdy nie wiadomo co nowego ludzkość wymyśli. Myślę, że jednak na razie we frontendzie idziemy w modularyzację kodu, wykorzystujemy komponenty które bez przeszkód możemy przenosić między stronami. Główne frameworki tego nurtu to React.js i  Vue.js. Oczywiście są jeszcze Ember.js, trochę starszy Backbone.js oraz wiele wiele innych. Tak na prawdę wybór frameworka JS nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Jeden jest lepszy w tym a inny w tamtym aspekcie. Tak naprawdę to zależy od konkretnego projektu. Co do backendu w JS ciężko mi się wypowiedzieć, bo nie śledzę tego aż tak mocno.

PS: Oczywiście nie można zapomnieć i Electron.js i budowaniu aplikacji desktopowych. Trzeba przyznać, że ma to potencjał.

PS2: Jeżeli o czymś ważnym zapomniałem, lub gdzieś się mylę proszę o poprawienie mnie.
1
komentarz 23 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Wydaje mi się, że jeśli chodzi o backend to też nie jest tak źle z Node.js. Ofert pracy można trochę z tym znaleźć;)

Do tych głównych frameworków to jeszcze Angulara by wypadało dodać, bo jednak ta trójka wydaje się być najbardziej popularna.

O aplikacjach desktopowych wspomniałeś, React też się pojawił to i React Native dla aplikacji mobilnych też chyba jest fajną sprawą (mam nadzieję przynajmniej, bo dopiero mam go w planach), ewentualnie Ionic też do mobilnych.
Kuuurde jest w czym wybierać!
+2 głosów
odpowiedź 22 października 2017 przez lastavenger Obywatel (1,060 p.)
Nie jestem specjalistą, ale z ofert wygląda to tak:

1.React

2.Angular

3.Ember

Pozdrawiam
komentarz 23 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Poważnie Ember widujesz w ofertach częściej niż Vue?

Ja akurat zazwyczaj widzę React, Angular i Vue ;p

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 802 wizyt
pytanie zadane 27 września 2019 w JavaScript przez OzonPo Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 1,562 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 699 wizyt
pytanie zadane 7 września 2021 w JavaScript przez rszczepanski02 Obywatel (1,180 p.)

93,607 zapytań

142,530 odpowiedzi

322,999 komentarzy

63,098 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...