• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki najlepszy program dla początkujcego

Object Storage Arubacloud
0 głosów
227 wizyt
pytanie zadane 20 października 2017 w C i C++ przez lukaslizard1f Nowicjusz (120 p.)
edycja 20 października 2017 przez lukaslizard1f
Dzień dobry,

Jestem studentem I roku, mam na informatyce programowanie w języku C. Nigdy wcześniej nie programowałem. Chciałbym do tego przedmiotu porządnie podejść i z pozytywnym nastawieniem, ale bardzo idzie mi topornie. Pytam o program do pracy w tym języku. Próbowałem już Code Blocks - fajnie, że sam robi kolorki w edytorze, ale brakuje w nim polskich znaków. Szukałem pół dnia jak w tym programie włączyć polskie znaki za pomocą samych ustawień programu. Na pewno nie będę pisał zamiast  "ś" jakiegoś "/256" itp. Próbowałem Dev C++, programu, którego znalazłem w jakiejś książce. Po zainstalowaniu tworzę nowy projekt zgodnie z instrukcją w kursie. Po kompilacji wyskakuje "Error 1". Później doczytałem, że to przestarzały program. Visual studio chciałem zainstalować, ale jest tam milion wersji tego programu, a jakaś wersja dla studentów ma 16 GB, z całym pakietem jakiś programów, których nie potrzebuję. Na razie tylko w miarę normalny program (normalny, czyli taki, który odpalam i wszystko od razu działa) znalazłem na swojego iPhona... (ile Steve Jobs miał racji...). No ale programowanie na telefonie to jest trochę słabe.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 października 2017 przez niezalogowany
C ogólnie nie wspiera polskich znaków*, więc sensownym rozwiązaniem jest ich nie używać jeżeli nie musisz ;)

Najlepsze IDE dla c/cpp to Visual Studio lub CLion

* jeżeli mowa o drukowaniu znaków to mamy wchar*
0 głosów
odpowiedź 20 października 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Każde IDE dla początkującego, mało wymagającego programisty, jest dobre. Ja osobiście używałem Code::Blocks i Visual Studio Community i oba mi całkowicie wystarczały. Można od biedy pisać w jakimkolwiek edytorze kodu i kompilować z linii poleceń, ale chyba to mija się z celem.

Jeśli chodzi o polskie znaki w konsoli, możesz użyć następującej metody.

#include <stdio.h>
#include <locale.h>
#include <wchar.h>

int main()
{
    setlocale(LC_ALL, "Polish");
    wchar_t str[] = L"ĄĘĆŻŹŁÓŚŃąęćżźłóśń";
    wprintf(L"%ls", str);
    getchar();
    return 0;
}

Testowane na Windowsie ze środowiskami Code::Blocks oraz Visual Studio.

1
komentarz 20 października 2017 przez niezalogowany

pisać w jakimkolwiek edytorze kodu i kompilować z linii poleceń, ale chyba to mija się z celem

Niekoniecznie. Można pobawić się w konfigurację vima, tmuxa, kompilować i uruchamiać program z linii poleceń, dzięki czemu przy okazji można nauczyć się pracy z terminalem i podstawowych komend w Linuxe.

I nie będzie to masochizm, dopóki będziemy pisać małe programiki w takim "IDE".

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,072 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 150 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,553 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...