• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomoc informatyczna wyszukiwarka

Object Storage Arubacloud
0 głosów
279 wizyt
pytanie zadane 20 października 2017 w PHP przez blocks Początkujący (280 p.)
Witam. Potrzebuje zrobić wyszukiwarkę na stronę tylko nw jak. Szukałem niby są kody ale nie działa, chodzi dokłądnie o to że jak wpiszesz tytuł to jeśli artykuł jest to aby wyskoczył oczywiście z mojej bazy MySQL Wiem, że do tego trzeba 2 plików. Najlepiej metodą GET, bardzo proszę o pomoc

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 października 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
w SQL jest coś takiego jak klauzula "LIKE", którą można do tego celu wykorzystać. Dobrym sposobem jest też np. dzielenie tytułu na keywordy, dodawanie tagów, następnie dodawanie tego do oddzielnej tabeli do bazy, wtedy można zrobić bardziej elastyczną wyszukiwarkę. Są też gotowe skrypty, np. elasticsearch, który z całego serca polecam: https://www.elastic.co/webinars/getting-started-elasticsearch?elektra=home&storm=sub1

Z wyszukiwarki tej korzysta wiele dużych serwisów (np. github). Powodzenia w projekcie!
komentarz 20 października 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Tak elastic do pewnie serwisu z jedną podstrną...
komentarz 20 października 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Skąd wiesz, że do serwisu z jedną podstroną? Skoro chce wyszukiwarkę to prawdopodobnie ma więcej podstron niż 1 (bo po co wyszukiwarka, no chybą, że jakiś crud). Poza tym jeśli skrypt działa to skrypt działa, nie ma co wymyślać koła na nowo, a to, że jest to wielka kobyła nie jest jakąś wielką przeszkodą IMO. Idąc tym tokiem rozumowania nie ma co używać TWIG'a czy smarty do projektów z jedną podstroną.

 Niestety, nie znam żadnego "mniejszego" skryptu wyszukiwarek, nigdy nie pracowałem z wyszukiwarkami (nie licząc elasticsearch), więc nie mogłem niczego innego polecić, jeśli znasz jakiś inny, mały skrypt możesz go polecić w tym temacie :)
komentarz 20 października 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
ale po co smarty czy twiga.. lepiej użyć symfony do wypisania tektstu na jednej podstronie, albo magento by zrobić sklep z 2 produktami...

gość nie wie jak zrobić najprostszą wyszukiwarkę a ty mu polecasz elastica którego nie zintegruje przez kolejne 2 tygodnie.
komentarz 20 października 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Polecam coś sprawdzonego przeze mnie, jak już mówiłem jest to jedyny "gotowy" skrypt wyszukiwarkowy z którego korzystałem.
komentarz 21 października 2017 przez blocks Początkujący (280 p.)
CikaKary pierwszy raz widze coś takiego:) Wyszukiwarka potrzebna do artykułów po tytule z MySQL nie jedna podstrona lecz kilkanaście mam bo duża strona, CikaCarry dzięki za linka ale nie kumama jak to wgrac na stronę wystarczy utworzyc nowy folder wgrac pliki i co dalej? Sry za takie pytania ale w tym jestem zielony, a co do LIKE to nw jak skonstruować zapytanie:)
komentarz 21 października 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Tutaj masz tutorial krok po kroku od twórców jak to zrobić: https://www.elastic.co/guide/en/elasticsearch/client/php-api/master/_installation_2.html
komentarz 21 października 2017 przez blocks Początkujący (280 p.)

Oki dzięki, a druga sprawa szukałem z zapytanaiem LIKE metodą GET i POST lecz wyswietlam w num rows i mam błąd

Sproboje też tamto a na to cos poradzisz:)?  
Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, string given in /....
komentarz 21 października 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Do połączenia z bazą korzystasz z drivera mysql, który już w PHP 5.6 był deprecated, a w 7.0 był usunięty? Najgorsza decyzja jaką można było podjąć. Najlepiej zacznij korzystać z PDO, a jeśli chcesz mieć taką samą, lub podobną składnię jak mysql_ to możesz skorzystać z mysqli.
0 głosów
odpowiedź 21 października 2017 przez blocks Początkujący (280 p.)
Na serwerze mam problem z zainstalowanie tego utworzyłem jedynie composer.json a dalej nie wiem:)
komentarz 21 października 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
A zainstalowałeś composera, czy tylko stworzyłeś plik composer.json mając nadzieję na to, że kilka linijek kodu składającego się głównie z klamerek w magiczny sposób wszystko załatwi?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 116 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2019 w SQL, bazy danych przez Mateusz Kacprzak Początkujący (360 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 171 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2016 w SQL, bazy danych przez Eliot Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 94 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2020 w JavaScript przez Wiktor W Nowicjusz (120 p.)

92,545 zapytań

141,387 odpowiedzi

319,503 komentarzy

61,930 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...