• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Uruchomienie funkcji po spełnieniu warunku np. wybrany url.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
324 wizyt
pytanie zadane 20 października 2017 w JavaScript przez Karol Loczeski Użytkownik (820 p.)
Witam.

Chciałbym uruchomić funkcję (którą mam już gotową) tylko w momencie spełnienia konkretnego warunku którym będzie wybrany url. Podejrzewam że jest to banalne proste...

Czy idę dobrym tropem?

var url = 'www.costam.pl' ;

if(url == true){

wykonaj funkcje

}

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 października 2017 przez sc4rface Dyskutant (7,710 p.)

Taka mała podpowiedź.

Jeżeli jesteś na stronie costam.pl - musisz gdzieś zapisać taką informację, na przykład.

whereiam = window.location.href;

Następnie ją odpowiednio sparsować, jeżeli zajdzie taka potrzeba i porównać z twoim url'em

if (whereiam == url) {

// wykonaj funkcję

} else {

// nie wykonuj funkcji, zrób coś innego

}

Dostosuj tą logikę i metody do własnego skryptu i masz gotowca.

1
komentarz 20 października 2017 przez sc4rface Dyskutant (7,710 p.)
Pokusiłem się o napisanie mini-fiddla, żeby dokładniej zaobrazować o co mi chodzi ;)

https://jsfiddle.net/xqzqmmy6/
1
komentarz 20 października 2017 przez niezalogowany
Nie byłoby poprawniej po angielsku: whereami? ;)
komentarz 20 października 2017 przez sc4rface Dyskutant (7,710 p.)
A jakie to ma znaczenie w tym wypadku?
2
komentarz 20 października 2017 przez niezalogowany
Jest bardziej poprawnie, a więc lepiej prezentuje się wizualnie :)
komentarz 20 października 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Nie byłoby poprawniej po angielsku

Do tego użyć camelCase, co również zwiększa czytelność.

0 głosów
odpowiedź 20 października 2017 przez niezalogowany
Nie, na pewno powyższy kod jest niepoprawny. U ciebie zmienna url jest stringiem, a porownujesz ją z bool.

W jakim kontekście chcesz sprawdzać "wybrany url", co przez to rozumiesz?
komentarz 20 października 2017 przez Karol Loczeski Użytkownik (820 p.)
Chodzi mi coś w stylu :

-jeśli jestem na www.costam.pl to odpal funkcje
(chodzi o konkretną stronę)
komentarz 20 października 2017 przez Sheida Użytkownik (950 p.)
If(url=="Costam.pl")

{

//funkcja

}

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 863 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2020 w C# przez zdridox Nowicjusz (210 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 135 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2017 w Systemy operacyjne, programy przez niko64 Użytkownik (630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 308 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2016 w C i C++ przez niezalogowany

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...