• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Uruchomienie funkcji po spełnieniu warunku np. wybrany url.

Ultraszybki serwer VPS NVMe START
0 głosów
109 wizyt
pytanie zadane 20 października w JavaScript, jQuery, AJAX przez Karol Loczeski Użytkownik (670 p.)
Witam.

Chciałbym uruchomić funkcję (którą mam już gotową) tylko w momencie spełnienia konkretnego warunku którym będzie wybrany url. Podejrzewam że jest to banalne proste...

Czy idę dobrym tropem?

var url = 'www.costam.pl' ;

if(url == true){

wykonaj funkcje

}

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 października przez sc4rface Mądrala (6,330 p.)

Taka mała podpowiedź.

Jeżeli jesteś na stronie costam.pl - musisz gdzieś zapisać taką informację, na przykład.

whereiam = window.location.href;

Następnie ją odpowiednio sparsować, jeżeli zajdzie taka potrzeba i porównać z twoim url'em

if (whereiam == url) {

// wykonaj funkcję

} else {

// nie wykonuj funkcji, zrób coś innego

}

Dostosuj tą logikę i metody do własnego skryptu i masz gotowca.

1
komentarz 20 października przez sc4rface Mądrala (6,330 p.)
Pokusiłem się o napisanie mini-fiddla, żeby dokładniej zaobrazować o co mi chodzi ;)

https://jsfiddle.net/xqzqmmy6/
1
komentarz 20 października przez shead VIP (141,060 p.)
Nie byłoby poprawniej po angielsku: whereami? ;)
komentarz 20 października przez sc4rface Mądrala (6,330 p.)
A jakie to ma znaczenie w tym wypadku?
2
komentarz 20 października przez shead VIP (141,060 p.)
Jest bardziej poprawnie, a więc lepiej prezentuje się wizualnie :)
komentarz 20 października przez Krzycho92 Maniak (66,370 p.)

Nie byłoby poprawniej po angielsku

Do tego użyć camelCase, co również zwiększa czytelność.

0 głosów
odpowiedź 20 października przez shead VIP (141,060 p.)
Nie, na pewno powyższy kod jest niepoprawny. U ciebie zmienna url jest stringiem, a porownujesz ją z bool.

W jakim kontekście chcesz sprawdzać "wybrany url", co przez to rozumiesz?
komentarz 20 października przez Karol Loczeski Użytkownik (670 p.)
Chodzi mi coś w stylu :

-jeśli jestem na www.costam.pl to odpal funkcje
(chodzi o konkretną stronę)
komentarz 20 października przez Sheida Nowicjusz (240 p.)
If(url=="Costam.pl")

{

//funkcja

}

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 125 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 60 wizyt
pytanie zadane 6 lutego w Systemy operacyjne, programy przez niko64 Użytkownik (580 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 59 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2016 w C i C++ przez Kacper777777 Bywalec (2,060 p.)

41,475 zapytań

80,496 odpowiedzi

159,287 komentarzy

19,795 pasjonatów

Przeglądających: 332
Pasjonatów: 25 Gości: 307

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...