• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Skrypt PHP w JavaScript

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,161 wizyt
pytanie zadane 18 października 2017 w JavaScript przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)
zamknięte 18 października 2017 przez Mavimix

Jak w skrypcie JS umieścić sktypt PHP? Zrobiłem coś na ten wzór, ale nie działa:

<?php $tresc = "Hello World!"; ?>

<script>

     function wyswietl()
     {
          alert(<?php echo $tresc; ?>);
     }

     window.onload = wyswietl();

</script>

Ważne żeby skrypt JS używał zmiennych PHP z tego samego pliku, nie może też być JS zapisany jako echo PHP, bo docelowo funkcja JS+zmienne PHP ma być rekurencyjna.

komentarz zamknięcia: Programista dostał olśnienia metodą prób i błędów.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 października 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Takie mieszanie PHP z JS jest bardzo złe. Zapoznaj się z techniką Ajax która jest dobrym sposobem na pobieranie jak i wysyłanie danych do serwera.
komentarz 18 października 2017 przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)
Umiem podstawy AJAX ale to nie rozwiązuje mojego problemu, bo tak jak napisałem potrzebuję użyć zmiennych PHP które są w tym samym pliku, a żeby AJAX'em przesłać zmienną PHP do późniejszego odczytania to i tak potrzebuje "wcisnąć" tą zmienną jako JS
komentarz 18 października 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Być może źle podchodzisz do problemu. Opisz dokładnie swój problem.
komentarz 18 października 2017 przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)
Chcę zrobić coś takiego:

Klikam w przycisk -> za pomocą JS robię display: block i wyświetla się div -> w tym divie, w tagu <p> chcę wyświetlić kilka rzeczy z bazy danych. Zauważyłem że wszystko się rozsypuje jak w PHP zastosuje konkatenacje.
komentarz 18 października 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Jest to wręcz idealne zastosowanie dla Ajax-u. W momencie kliknięcia robisz request (zapytanie)  na serwer a on ci odpowiada z konkretną wartością, którą wrzucasz do tagu <p>.
–1 głos
odpowiedź 18 października 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
edycja 18 października 2017 przez xandros

W przykladzie brakuje ci apostrofów w lini 7.

<?php $tresc = "Hello World!"; ?>
 
<script>
 
     function wyswietl()
     {
          alert('<?php echo $tresc; ?>');
     }
 
     window.onload = wyswietl();
 
</script>

Dla minusujących odpowiedź bez podania przyczyny, niech sprawdzą, jak np. taki allegro przekazuje dane do frontendowego Javascriptu: view-source:https://allegro.pl/kategoria/rtv-i-agd?order=m

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 860 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2016 w JavaScript przez nielotweb Bywalec (2,240 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 2,459 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2016 w JavaScript przez jelonek2006 Początkujący (420 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 286 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2019 w PHP przez Li4M4tt8iL Nowicjusz (120 p.)

92,563 zapytań

141,413 odpowiedzi

319,590 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...