• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Głosowanie w PHP z użyciem plik.txt

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
703 wizyt
pytanie zadane 16 października 2017 w PHP przez NogaProgramowania Nowicjusz (160 p.)
<html>
<head>
	<meta charset="utf-8">
	<link rel="stylesheet" type="text/css" href="main.css">
</head>
<body>
<form name="glosy" method="get" action="podsumowanie.php">
<center>
<table class="tabela">

		<h1><center><th><b>Która gra jest dla Ciebie najlepsza?</b></center></h1>
			<br><br>
		<input type="radio" name="glos" value="fifa">Fifa 18
			<br>
		<input type="radio" name="glos" value="bf">Battlefield 1
			<br>
		<input type="radio" name="glos" value="pubg">Playerunknown's Battlegrounds
			<br>
		<input type="radio" name="glos" value="csgo">Counter-Strike: Global Offensive
			<br><br><br>
		
		<input type="submit" value="Oddaj głos">
		
	</th>
</table>
</center>
</body>
</html>
<?php

	$info = $_GET['glos'];
	$dane = "$info";
	$fp = fopen("wyniki.txt", "a");
	$dane = $dane.fwrite($fp, $dane."\r\n");
	
	
?>

I teraz pytanie jak zrobić aby np fifa była w tylko pierwszej linijce itd. oraz jak przekonwertować napisy fifa csgo bf pubg na liczby

Myślę nad takim czymś $ilosc_fifa=(integer) $ilosc_fifa

oraz jak przeczytać potem te zamionione linijki np 1, 2, 3, 4

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 października 2017 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Dlaczego korzystasz z tak średniowiecznych rozwiązań. Teraz musisz się męczyć, kombinować z obsługą danych. Nie wiem czy przy wielu wątkach Apachea nie pojawi się konflikt np. Zapis-zapis.

Nie chcesz korzystać z oddzielnego serwera z bazą danych? Nie ma problemu. Użyj SQLitea.
komentarz 16 października 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Nie chcesz korzystać z oddzielnego serwera z bazą danych?

Nie przesadzajmy, chyba w dzisiejszych czasach to nawet najtańsze hostingi mają bazy danych, a MySQL to już na pewno.

komentarz 16 października 2017 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Jestem tego świadom, korzystam. Mimo wszystko autor pytania woli dręczyć system plików. wink

komentarz 17 października 2017 przez NogaProgramowania Nowicjusz (160 p.)
Tak tylko to jest do szkoły potrzebne i tak wymagane ja nic na to nie poradzę
0 głosów
odpowiedź 17 października 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

Po pierwsze to skorzystaj z funkcji file_put_contents do zapisu i file_get_content do odczytu zawartości pliku, ale Twój sposób też zadziała tylko na końcu nie zapomnij użyć fclose do zamknięci pliku.
Aby sprawić, że kolejna linijka jest dopisywana w kolejnej linijce w pliku użyj PHP_EOL
 

if (isset($_GET['glos']))
	{
		$info= $_GET['glos'].PHP_EOL; //doklejamy znak końca linii
		$plik = "wyniki.txt";
		file_put_contents($plik, $info, FILE_APPEND | LOCK_EX); 
    }

powinno zadziałać
Co do zamiany tekstu na liczbę to są odpowiednie funkcje, ale w Twoim przypadku nic nie zdziałają, bo albo się uda przekonwertować na liczbę albo nie, Ty masz sam tekst więc się nie uda.
Proponuję najprościej w życiu użyć konstrukcji if lub switch...case. Czyli jeśli taka opcja to przypisz 1, jeśli opcja druga to przypisz 2 itp.
Można też zrobić inaczej, czyli do pola value dopisać liczbę, np. 1fifa, 2bf itp. wtedy konwersja powinna się udać i1fifa da 1.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 203 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2020 w Grafika i multimedia przez niko_m Użytkownik (510 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 547 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2020 w PHP przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
–1 głos
3 odpowiedzi 486 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2020 w C i C++ przez Drożdżówka Obywatel (1,870 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...