• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

HTML- Problem z divem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
161 wizyt
pytanie zadane 16 października 2017 w HTML i CSS przez sheot27 Nowicjusz (170 p.)
<!DOCTYPE HTML>

<html lang="pl">

<head>

<meta charset="utf-8"/>
<meta name="description" content="Strona sklepu"/>
<meta name="keywords" content="materiały,budowlane"/>
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE-edge,chrome=1"/>
<title> Strona sklepu </title>

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>

</head>

<body>
	<div id="prostokat">
	
					<div class="tile1">
					
							asd
					</div>
					
					<div class="tile1">
					
							asd
					</div>
					
					<div class="tile1">
					
							asd
					</div>
					
					<div class="tile1">
					
							asd
					</div>
					
	</div>
	
	
	
	<div id="prostokat2">
			<div style="clear:both;"> </div>
					<div class="tile2">
					asdasd
					</div>
					
					<div class="tile2">
					asdasd
					</div>
					
					<div class="tile2">
					asdasd
					</div>
			
	</div>

	<div id="content">
	asdas
	</div>
		
		
		
		
</body>


</html>

 

body
{
		background-color:  grey;
}


#prostokat
{
	width:1000px;
	height:150px;
	background-color:black;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
}
.tile1
{
	width:230px;
	height:70px;
	background-color: white;
	float:left;
	text-align: center;
	padding-top:60px;
	margin: 10px;
}
#prostokat2
{
	width: 200px;
	height:600px;
	background-color: black;
	margin-left:167px;
	margin-top:10px;
}
.tile2
{
	width:190px;
	height:190px;
	text-align: center;
	background-color: pink;
	margin:10px;
}
#content
{
	width: 30px;
	height: 30px;
	background-color: green;
	float:left;
	
}

Czy ktoś wie czemu div o ID="content" nie chce wejść obok diva prostokat2? Wiem, że to podstawy, że problem jest błahy, ale nie mogę go rozgryźć. + jakieś rady co robię źle albo co powinienem zrobić lepiej :D? Z góry dziękuję! 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 października 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
wybrane 16 października 2017 przez sheot27
 
Najlepsza
Dodaj do diva o id="prostokat2" właściwość css float:left
Ogólnie jeśli chcesz mieć elementy pływające to każdy musi mieć właściwość float, lub też display:inline-block, albo też po nowoczesnemu czyli korzystając z flexboxa.
Pamiętaj o wyczyszczeniu "float" przez właściwość clear i oczywiście, wielkość elementów musi być odpowiednia, np. dwa divy będą obok siebie tylko wtedy, gdy ich szerokość łaczna (plus margin i padding) nie będzie większa niż szerokość rodzica.
komentarz 16 października 2017 przez sheot27 Nowicjusz (170 p.)
Dziękuje bardzo za odpowiedź, działa jak powinno. Która, z tych wymienionych opcji jest najlepsza; float:left;, display:inline-block czy ten flexbox? Czy to może bardziej zależne od  sytuacji?
1
komentarz 16 października 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Każda właściwość ma swoje plusy i minusy. M. Zelent w swoim jednym z kursów wyjaśnia różnice między float a display:inline-block. Ja osobiście polecam właściwość flex bo daje duże możliwości
1
komentarz 16 października 2017 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)

W tym temacie wszystko jest ładnie wytłumaczone float:left; vs display:inline; vs display:inline-block; vs display:table-cell; ja osobiście również polecam flex. Tu masz świetną grę do nauki flexbox http://flexboxfroggy.com/

komentarz 16 października 2017 przez sheot27 Nowicjusz (170 p.)
Dzięki za informacje, na pewno skorzystam.
+1 głos
odpowiedź 16 października 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
display: inline-block;

To powinno załatwić sprawę.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 543 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2018 w HTML i CSS przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 153 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2016 w HTML i CSS przez MałyAleWariat Bywalec (2,830 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 310 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez Stami Gaduła (3,790 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,558 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...