• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Niechciany napis "null" w przeglądarce.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
224 wizyt
pytanie zadane 16 października 2017 w JavaScript przez Kalif Użytkownik (640 p.)

Witam.

Piszę sobie "wisielca" razem z Panem Mirosławem i coś dziwnego się porobiło. Do tej pory wszystko było ok, ale teraz kiedy wyświetla mi litery to dodaje na końcu napis "null"... Z czym to moze być związane?

 

window.onload = loadImage;
var image = document.getElementById('hangman-image');
var singleLetterDiv = document.getElementById('single-letter');
var lettersContainer = document.getElementById('letters-container');

function loadImage(){
	image.src = "img/s0.jpg";

	tableWithLetters();
}

function tableWithLetters() {
	var letter = [];
	letter[0] = "A";
	letter[1] = "B";
	letter[2] = "C";

	for (i = 0; i <= 34; i++){
		singleLetterDiv = singleLetterDiv + '<div class="single-letter">A</div>';
	}

	lettersContainer.innerHTML = singleLetterDiv;
}



<div class="container">
		<div class="word-to-guess">
			<p>----- ----- -----</p>
		</div>
		<div class="hangman-image">
			<img src="" alt="" id="hangman-image">
		</div>
		<div class="letters" id="letters-container">
		</div>
	</div>
	<script type="text/javascript" src="script.js"></script>


I tak wiem, że powinienem używać const/let, ale na razie to bez znaczenia (no, chyba, że faktycznie jakieś ma w tym przypadku?)

komentarz 16 października 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
M. Zelent udostępnia gotowy kod do swoich filmików, pobierz i porównaj ze swoim kodem, takie sprawdzanie jest też dobrą formą nauki :)
null oznacza, że chcesz wyświetlić zawartość zmiennej, a ona ma po prostu wartość null, zapewne ostatnie pole w tablicy jest puste...
komentarz 16 października 2017 przez Kalif Użytkownik (640 p.)
Staram się ogólnie pisać na zasadzie - najpierw przeglądnę filmik a potem sam pisze bez zagladania.

Ale zaglądnąłem i nie widzę nic innego... Bo ten napis "null" jest prawdopodbnie jakimś błędem...

Tylko, że nie wyświetlam tablicy a jedynie 34 razy tego samego diva z A w środku. Tablicę miałem dopiero później podpiąć.
komentarz 16 października 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

Popieram jak najbardziej Twoje podejście do nauki, że najpierw piszesz, potem sprawdzasz :)
wygląda na to, że jak pobierasz singleLetterDiv to jest puste to pole i potem w pętli Ci dopisuje do A null,
możesz sprawdzić, np. dopisać przed pętlą for takie coś:
 

singleLetterDiv = "";

 

komentarz 16 października 2017 przez Kalif Użytkownik (640 p.)

Działa! Dzięki wielkie!

I żeby nie było rozważałem taką opcję, ale...

Najpierw definuję, że zmienna singleLetterDiv to element z htmla o id single-letter
 

var singleLetterDiv = document.getElementById('single-letter');

a potem zmieniam to na pusty element?

komentarz 16 października 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

zmieniasz tylko teraz aby sprawdzić, czy działa, ogólnie tak, jak napisałem wyżej,
to
 

var singleLetterDiv = document.getElementById('single-letter');

sprawia, że pobierasz element o id = "single-letter, ponieważ wyświetla Ci się null to znaczy, że ten element na stronie jest pusty i dlatego masz wartość null, jak go zapełnisz to będzie działało
a ten zapis

singleLetterDiv = "";

powoduje właśnie, że na chwilę ta zmienna ma jakąś wartość czyli nie jest null i już słowo null Ci się nie wyświetla
mam nadzieję, że się nie zamotałeś :)
 

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 274 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2021 w JavaScript przez ferdynand Obywatel (1,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 461 wizyt
pytanie zadane 7 października 2020 w JavaScript przez Casia Nowicjusz (120 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,637 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...