• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[STUDIA] Polecane książki z Matmy, Fizyki, Chemii

Cloud VPS
+5 głosów
2,352 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez marcin_w Gaduła (3,190 p.)

Witajcie, wybieram się na studia informatyczne i z tego co słyszałem to na pierwszym roku dominuje matematyka i fizyka. W związku z tym pragnę się was zapytać jakie książki polecacie do matematyki i fizyki. Mam na myśli takie które obejmują zagadnienia pojawiające się na studiach informatycznych. Chciałbym się nieco pouczyć przed studiami, z góry dzięki ;)

5 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 12 czerwca 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
  1. Cz. Bobrowski „Fizyka – krótki kurs”, WNT, Warszawa 2003.
  2. M. A. Herman, A. Kalestyński, L. Widomski “Podstawy fizyki dla kandydatów na wyższe uczelnie i studentów”, PWN, Warszawa 2004.

3. D. Halliday, R. Resnick, J. Walker “Podstawy fizyki” (t. 1 - 5), PWN, Warszawa 2003.

4. F. Leja, Rachunek różniczkowy i całkowy.

5. S. Banach, Rachunek różniczkowy i całkowy, tom 1 i 2.

Takie pozycje proponowali nam wykładowcy jednak nie korzystałem ze wszystkich wiec nie wypowiem się czy są dostatecznie dobre. 

Jako źródło do nauki polecam (już któryś raz) strone http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Strona_główna

komentarz 12 czerwca 2015 przez jared Gaduła (3,600 p.)
To które wybrać do fizyki? Podałeś kilka propozycji ale od której zacząć?
komentarz 13 czerwca 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)

Cz. Bobrowski „Fizyka – krótki kurs”, WNT, Warszawa 2003.

komentarz 13 czerwca 2015 przez marcin_w Gaduła (3,190 p.)
Dzięki za odpowiedzi spodziewałem się jednak nowszych książek do matmy mimo to dzięki ;)
komentarz 14 czerwca 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
Nowsze nie znaczy lepsze no i aż tak szybko się nie starzeje materiał szczególnie ten na studiach.
komentarz 14 czerwca 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)

Jak dla mnie najlepsza Halliday, Resnick - stara ale jara (napisana w latach 70-tych z tego co pamietam) smiley

komentarz 15 czerwca 2015 przez marcin_w Gaduła (3,190 p.)
Czy w tych książkach do matematyki zawarte są te tematy : analiza matematyczna, algebra, statystyka, równania różniczkowe ? Jeśli chodzi o fizykę czy są tam takie tematy jak galileusz, wektory, siła zachowawcza, praca, energia kinetyczna, energia potencjalna ?
komentarz 15 czerwca 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)

W książkach od matematyki zawarta jest wiedza z analizy matematycznej czyli:

• Zbiory liczbowe i funkcje
  • Ciągi wektorowe i liczbowe
  • Szeregi liczbowe
  • Granica i ciągłość funkcji
  • Pochodna
  • Pierwotna (całka nieoznaczona)
  • Całka Riemanna funkcji jednej zmiennej

Z algebry i statystyki inne pozycje. Co do fizyki to raczej są choć już tak dokladnie nie pamietam. 

komentarz 15 czerwca 2015 przez jared Gaduła (3,600 p.)
Czy te książki prowadzą za raczkę tzn jest tam teoria dokładnie wyjaśniona czy są to tylko zbiory zadań z którkimi wstępami?
komentarz 15 czerwca 2015 przez marcin_w Gaduła (3,190 p.)
Nie ma takiej książki, w której byłoby to wszystko co wymieniłeś włącznie z algebrą i statystykami ?
komentarz 15 czerwca 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
Możliwe, że jest ale ja nie znam.
komentarz 18 czerwca 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Taka książka teoretycznie byłaby możliwa, ale musiałaby mieć kilka tysięcy stron żeby wszystkie te działy się zmieściły.
komentarz 18 czerwca 2015 przez marcin_w Gaduła (3,190 p.)
No nieźle :P. Trudno wezmę wasze opinie pod uwagę i pobuszuję po necie. Dzięki za odpowiedzi ;)
+2 głosów
odpowiedź 14 czerwca 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Z matmy moge polecić (wiem, że to standard na studiach:P ) Krysicki, Włodarski "Analiza matematyczna w zadaniach".
0 głosów
odpowiedź 12 czerwca 2015 przez kegamee Użytkownik (640 p.)
Jestem na tym samym etapie, fajnie że zadałeś to pytanie :D
0 głosów
odpowiedź 12 czerwca 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Do mnie książki z matematyki w ogóle nie przemawiały, chyba lepiej będzie na necie oglądać jakieś lekcje ;)
komentarz 14 czerwca 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Można i tak :) Moim zdaniem jednak pewien etap matematyki, mianowice rachunek różniczkowy i całkowy najlepiej się ćwiczy rozwiązując zadania, a do tego chyba najlepsze są zbiory zadań (z rozwiązaniami, ewentualnie odpowiedziami).
0 głosów
odpowiedź 14 czerwca 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)
Może sprawdź plan studiów na uczelni na którą masz zamiar iść i zobacz jakie będą przedmioty i szukaj książek do tych przedmiotów. Może na stronie uczelni jest wykaz skryptów z których będziecie korzystać? Warto sprawdzić.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 376 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 3,639 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 2,025 wizyt
pytanie zadane 29 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Ryu Nowicjusz (120 p.)

93,456 zapytań

142,451 odpowiedzi

322,721 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...