• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kilka instrukcji inicjalizujących w pętli for

0 głosów
324 wizyt
pytanie zadane 15 października 2017 w C i C++ przez Juken Nowicjusz (210 p.)

Cześć, podczas czytania Symfonii C++ Standard, napotkałem zdanie dotyczące pętli for:

"instr_ini(instrukcja inicjalizacji) - nie musi być tylko jedną instrukcją. Może być ich kilka, wtedy oddzielone są przecinkami. Podobnie w przypadku instrukcji kroku pętli"

Niestety kod, który potem wpisałem nie kompiluje się :<

#include <iostream>

int main()
{
	for (int i = 0, int b = 0; i < 10; i++)
	{
		std::cout << b << i << std::endl;
	}

	system("pause");
    return 0;
}

Czy to moja wina i źle zinterpretowałem słowa Pana Grębosza, czy to co napisał jest już nieaktualne?

 

1
komentarz 15 października 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (165,260 p.)

Ale czemu system("pause")? crying

komentarz 18 października 2017 przez Juken Nowicjusz (210 p.)
Dodaję to, żeby ekran mi nie znikał od razu :> są jakieś inne metody na to? :D
1
komentarz 18 października 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (165,260 p.)

No oczywiście:

  1. Lepsza (moim zdaniem) metoda: wywoływanie programu z poziomu konsoli: cmd
  2. Mniej fajna (jeśli uruchamiasz z konsoli to trzeba później wciskać klawisz), ale przenośna: std::cin.get();
komentarz 19 października 2017 przez Juken Nowicjusz (210 p.)
Będąc szczerym dużo łatwiej mi uruchamiać program przez Visual Studio, więc 1-sza metoda odpada. Zacznę używać tej drugiej :> dziękuję ^^
komentarz 19 października 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (165,260 p.)

Nie jestem pewien, czy VS nie posiada opcji zatrzymania ekranu konsoli po wykonaniu programu, poszukam i dam znać. Wtedy mógłbyś nie używać żadnego z wymienionych przeze mnie sposobów. wink

komentarz 19 października 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (165,260 p.)

W Internecie piszą, że wciskanie skrótu Ctrl+F5 zamiast F5 powinno rozwiązać sprawę. Niestety nie posiadam Visual Studio i nie jestem w stanie tego sprawdzić, ale jeżeli chcesz, to możesz to zrobić ty. smiley

komentarz 21 października 2017 przez Juken Nowicjusz (210 p.)

Sprawdziłem i miałeś rację, Ctrl+F5 działa yes

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 15 października 2017 przez ziemjok Gaduła (4,160 p.)
wybrane 15 października 2017 przez Juken
 
Najlepsza
usuń "int" przed zmienną b
komentarz 15 października 2017 przez Juken Nowicjusz (210 p.)
dzięki :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 73 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2021 w C i C++ przez Nabuchadonozor Gaduła (3,100 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 383 wizyt
pytanie zadane 1 października 2020 w C i C++ przez lewur Początkujący (450 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 127 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2020 w Python przez wojtek_suchy Mądrala (6,870 p.)

89,082 zapytań

137,669 odpowiedzi

307,603 komentarzy

59,140 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...