• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Powiecie mi co mam źle?

Object Storage Arubacloud
–7 głosów
726 wizyt
pytanie zadane 14 października 2017 w C i C++ przez maksymilian467 Nowicjusz (160 p.)
Witam, powiecie mi co mam zle w tym kodzie?

Z góry dzieki:)

#include <iostream>
#include <windows.h>

using namespace std

;int main()
;int pytanie, odpowiedz;

 cout<<"witaj! w naszym quizie bedziesz musial odpowiedziec na trzy pytania. Jeslij sie pomylisz przegrasz."<<endl;

 cout<<"Oto pierwsze pytanie.";

     cout<<"Jaki youtuber jako jedyny zdobyl rubinowy przycisk youtub?";
     cin>>pytanie;
     cout<<"a. Blowek";
     cout<<"b. PewDiePie";
     cout<<"c. Smosh";
     cout<<"d. KSI";
     cin>>odpowiedz;
 {
case b:
    {
 cout<<"Poprawna odpowiedz! Przechodzisz dalej!";
 cout<<"Oto drugie pytanie.";
 else cout<<"Zle! Gra skonczona!";

 cout<<"Co pływa po kanale Weneckim?";
 cin>>pytanie;
 cout<<"a. gondola";
 cout<<"b. ponton";
 cout<<"c. zaglowka";
 cout<<"d. galera";
 cin>>odpowiedz;
 {
case a:
    {
        cout<<"Poprawna odpowiedz! Przechodzisz dalej!";
        cout<<"Oto ostatnie pytanie.";
        else cout<<"Zle! Gra skonczona!";
        cout<<"Do jakiej grupy zwierząt należą dziobaki?";
        cin>>pytanie;
    cout<<"a. gadow";
    cout<<"b. ptakow";
    cout<<"c. ssakow";
    cout<<"d. plazow";
    cin>>odpowiedz;
    {
case c:
    {
        cout<<"Poprawna odpowiedz! Wygrales!";
    }
    }

    }
 }

 }
 }
 return 0;

 

3
komentarz 14 października 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
@Knayder nie widzę żadnego usprawiedliwienia dla chamskich, czepialskich odpowiedzi – zwłaszcza, że pytający w żaden sposób nie jest nieuprzejmy wobec Ciebie. Jeśli nie szanujesz ludzi, którzy się tutaj wypowiadają, to… po prostu się nie wypowiadaj. I jest to oficjalne ostrzeżenie.
1
komentarz 14 października 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Inna rzecz, że pytanie jest źle zadane. @maksymilian467 byłoby miło, gdybyś podał więcej szczegółów i napisał, co dokładnie nie działa. I na przyszłość proszę wybrać bardziej odpowiedni tytuł dla wątku.

1
komentarz 14 października 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Nadal pozostaję przy swoim. Pisałem trochę jak do kolegi, jednak ani razu go nie obraziłem, więc nie wiem w którym momencie zasłużyłem na ostrzeżenie. "Skąd ty się urwałeś". Wybacz, jeżeli się z tym nie zgadzasz, ale jeżeli ktoś prosi o pomoc, bez proszenia, tylko tak, jak on to zrobił, to wd. mnie, mogę mu tak odpowiedzieć.

Zrozumiałbym, jakbym napisał że jest debilem, czy coś.

A porównanie było po to, by wzmocnić siłę moich słow.
2
komentarz 14 października 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@Knayder, moim zdaniem ogólny ton Twoich wypowiedzi w stosunku do maksymilian467 nie był kulturalny. Choćby ocencurowany fragment

Nie wiem ***** co masz źle

W jakim celu użyłeś porównania do obecnej sytuacji migracyjnej? Jeśli

porównanie było po to, by wzmocnić siłę moich słow

to mogłeś wybrać bardziej kulturalne.

Gdyby także normalnie zaczął, to byłbym miły. Ale on już na start stwierdził że jego kod jest czytelny. Gdyby od razu przyznał się do błędu, to wszystko byłoby ok.

Wyprowadzanie z błędu nie polega na obrażaniu kogoś. Każdy ma prawo do swojego zdania, a ktoś mniej doświadczony może nie być świadomym, że popełnia błąd. Pomoc w tym przypadku na pewno nie polega na wyśmianiu takiej osoby.

I nie

jeżeli ktoś prosi o pomoc, bez proszenia, tylko tak, jak on to zrobił, to wd. mnie, mogę mu tak odpowiedzieć.

, nie możesz - zapoznaj się z regulaminem:

II.1.H. należy do każdego rozmówcy odnosić się z szacunkiem, bez okazywania innym wyższości i bez zbędnej arogancji – nawet jeśli istnieją obiektywne fakty przemawiające za racją wypowiadającego się, 

komentarz 14 października 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
ok teraz się zgadzam i dziękuję że nie był to od razu ban.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 października 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Długa droga przed Tobą, OP-ie, nie znasz podstaw składni C++. Z jakiego źródła się uczyłeś?
0 głosów
odpowiedź 14 października 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
edycja 14 października 2017 przez DragonCoder

Przepraszam, ze z tak pozno, no ale bylem w pracy wiec, kilka malych porad i uwag.

1. Kod wyglada do du**, no ale nie oszukujmy sie, kazdego kod byl nie czytelny na poczatku, to przychodzi z czasem.

2. W kodzie jest za duzo nawiasow "{}" i srednikow

3. Fajnie by bylo, gdybys na poczatku swojej nauki przyzwyczail sie do nazywania zmiennych po angieslku jak i komentowania kodu. Jezeli masz dobre nazwenictwo dla zmiennych, to owe komentarze moga byc zmienne, ale jezeli sa to np. x,y,z w petli itp, to warto to skomentowac. 

4. Wywal using namespace std; i uzywaj std::string, std::cin itd.

5. Unikaj syfu w kodzie, Twoja funkcja switch, jest malo czytelnna czy poreczna, jezeli moge tak powiedziec. Zakladajac, ze tylko jedna odpowiedz jest prawidlowa to mozesz to uproscic np. tak:

case 'a":
case 'b':
case 'c':
std::cout << "Zla odpowiedz /n";
//tak samo tylko, ze bez "/n" i zamiast teho endl
//std::cout <<"Zla odpowiedz"<<std::endl;
break;

case 'd':
std::cout <<"Dobra odpowiedz, gratukacje!/n";
break;

6. Co do else juz wyzej ktos wspomnial, jak sie to robi w jezyku C++

7. Jak dla mnie wyglada to tak, jakbys znalazl do dupy kurs (nie mam zamiaru tego cenzurowac, gdyz taka jest prawda) lub przeczytal cos i probowal skleic, nie dokonca wiedzac co robisz. Moze byc tak, ze uczysz sie takze kilku jezykow naraz, co utrudniu Ci tylko wszyszko i moze pomieszac. 

8. Jezeli jestes pewny, ze chcesz programowac w jezyku C++, to warto tu o ksiazki i/lub lepsze kursy. Jesli chcesz robic cos konkretnego, to warto bys to napisal, wtedy bedzie latwiej Cie ukierunkowac 

Pozdrawiam DC

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 510 wizyt
pytanie zadane 29 października 2017 w C i C++ przez maksymilian467 Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 180 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 177 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...