• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programista Java czy PHP. Polskie realia.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,001 wizyt
pytanie zadane 13 października 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Aser Nowicjusz (240 p.)
Witam.
Wybieram się na roczny bootcamp programowania. Stoję przed dylematem czy wybrać Javę czy PHP. Bliżej Mi do 40stki niż do 30stki więc to dla Mnie ważne. Mam super prośbę do ludzi, którzy dobrze znają rynek pracy IT w Warszawie i odpowiedzą Mi na pytanie na który kurs warto się wybrać pod kątem znalezienia po nim pracy bez papierka. Chciałem na Javę, ale obawiam się, że brak kierunkowego wykształcenia uniemożliwi Mi pole do popisu w przypadku starania się o pracę jako junior Java dev. Dwóch moich znajomych skończyło bootcamp na jaki idę z tym, że PHP i obaj pracują jako młodsi programiści PHP (software house'y). Upieram się jednak przy javie, ale nie wiem czy to ma sens i nie odbiję się jak piłka od korporacyjnych drzwi.
Proszę o odp/rady itp, proszę o nie zmienianie tematu na
-dlaczego bootcamp?, -nie warto się samemu uczyć? itp... z góry dziękuję
komentarz 14 października 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Taki przykładzik
Jakiś czas temu w moim mieście (małym mieście) szukano programisty PHP, oferowano ok 5000 zł, zgłosiło się 5 kandydatów, w tym samym czasie otwierano dużą galerię i szukano pracowników, zgłosiło się ponad 1000 osób za pensje równe najniższej krajowej, wiem, bo było to opisane w lokalnej gazecie...
Wiem, że to nie jest odpowiedź na Twoje pytanie, ale może da coś do myślenia...
komentarz 14 października 2017 przez Aser Nowicjusz (240 p.)
Hmm do myślenia... Sam nie wiem bo jedyny wniosek w tym przypadku raczej oczywisty fakt jaki można z tego wyciągnąć to to, że programistów jest Mniej niż ludzi chętnych na pracę za najniższą krajową :). W każdym razie przekładając statystyki na realia branży IT w Wawie(przykładowo) na programistę Javy zgłosi się 50 osób z czego HR nie puści dalej ponad połowy kandydatów na junior Java Dev bo wykluczy ich brak papierka. Miałem pewien przedsmak tego.... tzn. Miesiąc temu dostałem się na rozmowę do "jednego banku", który szukał młodszego programisty C++. Do rozmowy przygotowywałem się tydzień - jak się później okazało niepotrzebnie. Rozmawiałem z młodą dziewczyną, która nie miała niestety pojęcia o jakichkolwiek podstawach programowania. Drugim etapem miała być rozmowa z osobą z działu technicznego lecz naturalnie dział HR Mnie nie puścił. Prawdopodobnie jedyny powód dlaczego zostałem zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną to fakt, że jestem studentem informatyki. Mam skończony I rok, niezła średnia przyznane stypendium/studia jedne z lepszych, lecz obecnie biorę urlop dziekański bo na studiach o (tak umownie napiszę) "programowaniu" nie mam czasu uczyć się programowania. Niezły paradoks ehhh :). Wybrałem drogę bootcamp'u by przyspieszyć proces wdrożenia nowej pracy do mojego życia, a później na spokojnie mogę wrócić na studia.
komentarz 14 października 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Niestety tak to już jest w tym naszym życiu, że nie zawsze jest tak, jak by się chciało. Mam kumpla, który szukał pracy w W-wie, wysłał ponad 1000 CV, odbył nie mniej rozmów kwalifikacyjnych i... dupa. Ale on nie jest programistą :)
Naprawdę ciężko coś fachowego poradzić, bo tyle jest czynników, które warunkują, że nie jest się w stanie wszystkiego przewidzieć. Ja to zawsze się kierowałem i kieruję myślą, żeby robić, co się lubi, kocha. Programista to naprawdę dobry zawód, czy PHP czy Java moim zdaniem zależy, co bardziej umiesz i rozumiesz, co Ci się bardziej podoba. A czy akurat będzie praca, lepsza praca tu czy tu to... nigdy nie wiadomo. Skup się na jednym i szukaj, kto szuka ten znajduje...:)
Powodzenia
komentarz 14 października 2017 przez Aser Nowicjusz (240 p.)
Dzięki :). Przede Mną rok skupienia i nauki Javy jak wszystko pójdzie po mojej myśli to w przyszłe wakacje będę opisywał starania o stanowisko juniora.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 października 2017 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Pytasz o technologię? Dzisiaj to nie ma znaczenia. Ważne co umiesz i jakimi projektami możesz się pochwalić. Bootcamp swoją drogą, ale samemu warto się uczyć.
komentarz 13 października 2017 przez Aser Nowicjusz (240 p.)
Samemu uczę się od ponad roku C++, HTML5, CSS3... Teraz od miesiąca staram się przełożyć wiedzę z C++ na Javę. (z C++ przerobiłem 80% książki "Szkoła Programowania Praty).

Technologia może i nie ma znaczenia, ale jak przeglądam i porównuje oferty PHP vs Java, to w przypadku Javy niemal wszędzie czytam, że wymagane wyższe kierunkowe. Pytanie czy piszą tak "bo tak trzeba w przypadku korporacyjnego języka" czy po prostu każde CV bez tego wyższego w przypadku Javy ląduje do kosza z miejsca.
0 głosów
odpowiedź 13 października 2017 przez kosaa Stary wyjadacz (14,130 p.)
java
- trudniejsze wejście na rynek
- wieksze zarobki
- glownie korporacje

php
- łatwiejsze wejście na rynek
- mniejsze zarobki
- glownie male i srednie firmy

Co do rekrutacji w javie to bierze sie to stad, ze pierwsze sito stanowia czesto panie od HRu ktore dostawly wymagania np. wyzsze kierunkowe, przynajmniej rok w jave i sie tego trzymaja. Jak weryfikuje Cie osoba techniczna to patrzy na projekty i co umiesz, a papier to tylko jako ciekawostka.

oczywiście to co napisałem to duze uogolnienie tematu
komentarz 13 października 2017 przez Aser Nowicjusz (240 p.)
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, tak to sobie mniej więcej(niestety) wyobrażałem. To pytanie z innej beczki, na luzie - zaryzykować i jednak pójść drogą Javy? :)
komentarz 13 października 2017 przez kosaa Stary wyjadacz (14,130 p.)
osobiscie oprocz zarobkow porownal bym tez to ile masz czasu na nauke i jaki jezyk Ci bardziej odpowiada

co Ci po jezyku ktory sprawia problemy i jest przeszkoda sama w sobie, trzeba dobrac jezyk do upodoban

p.s.
taki maly offtop - znam czlowieka ktory jak tylko pomysli na temat javy to na starcie z nerwow zjadaja go typy zmiennych, w php jednak 2 + "2" to 4 a nie wyjatek :P
komentarz 13 października 2017 przez Aser Nowicjusz (240 p.)
Kod Javy jest dla Mnie jakoś bardziej "czytelny/przyjemny dla oka/przejrzysty", ciężko to opisać, w każdym razie jednak zostanę przy Javie. Czas na naukę? hmm choć jestem już tatą i to nie dziecka, które samo chodzi do toalety :P(szkoda), to determinacja by osiągnąć cel jest na tyle duża, że muszę/chcę/znajdę czas. Przecież w zasadzie codziennie coś robię np. głupawe projekciki w javie na git'a :P.
komentarz 14 października 2017 przez kosaa Stary wyjadacz (14,130 p.)
hehe, jak u znajomego dziecko samo zaczelo sobie nalewac picie to byl najszczesliwszym czlowiekiem na swiecie bo nie musial juz wstawac za kazdym razem :P

ogolnie to powodzenia

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 413 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 299 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,087 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...