• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Uruchamianie innego skryptu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,282 wizyt
pytanie zadane 13 października 2017 w Python przez Undisputed Gaduła (3,040 p.)
Witam.
Mam takie pytanie:
Jak za pomocą pythona uruchomić inny skrypt (również python).
Objaśniając, chcę mieć dwa programy napisane w języku python.
Załóżmy skrypt1.py i skrypt2.py. Następnie skrypt2.py ma w sobie jakiś wykonywalny kod. Teraz głównie pytanie:
Jak powinien wyglądać skrypt1.py, aby np. o godzinie 9:00 skrypt2.py się uruchamiał, a o 15:00 skrypt2.py kończył swoje działanie.
Ktoś wie jak to zrobić ?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 października 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Wszystko zależy - możesz korzystać z wątków albo po prostu użyć pętli, która działa dopóki czas (który sobie sprawdzisz za pomocą odpowiedniej metody) nie wynosi x.

Jeśli chodzi o uruchamianie na zdalnym serwerze to można by użyć CRON'a.
0 głosów
odpowiedź 17 października 2017 przez Krzysztof Pawliczuk Obywatel (1,500 p.)

z tego co opisujesz to rozumiem, że chcesz aby skrypt1 działał cały czas (np w pętli), co jakiś czas sprawdzał czas i jeśli czas będzie x to wywołaj skrypt2. bez sensu bo nie potrzebnie zajmuje 1 wątek skrypt1.

Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć ale aby w skrypcie1 wywołać skrypt2 możesz w skrypcie1

from subprocess import Popen, PIPE

def run(cmd):
    p = Popen(cmd, shell=True, stdout=PIPE)
    out, err = p.communicate()
    return (p.returncode, out, err)

#np
run('python /sciezka/do/skrypt2.py')

jeśli zadzieje się to coś, o czym myślisz:)

tak jak Jedras napisał, najlepiej użyć crona lub scheduler jesli to win

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 306 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 178 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2023 w Python przez mark162 Początkujący (410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,513 wizyt
pytanie zadane 21 października 2018 w Systemy operacyjne, programy przez XSPACE Użytkownik (690 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,637 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...