• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Początki w języku C, nie wiem jak napisać poprawnie "bankomat"

Object Storage Arubacloud
0 głosów
858 wizyt
pytanie zadane 12 października 2017 w C i C++ przez Dawid98 Użytkownik (830 p.)
zamknięte 12 października 2017 przez Dawid98

Witam.

W programowaniu jestem totalnym laikiem, a nie wiem jak zrobić, żeby po skompilowaniu i odpaleniu programu mógł wpisać PIN i wtedy program dopiero dał odpowiedź, czy jest on poprawny, czy nie. Niestety u mnie program udziela odpowiedzi na podstawie tego co mam zapisane w int. Wiem, że to zapewne aż śmieszne, że tego nie potrafię, ale rozpocząłem właśnie studia informatyczne i staram sie wszystkiego szybko uczyć.

Tutaj zamieszczam mój (wieśniacki) kod:

#include <iostream>



int main() {
	
	int PIN=1729;
	
	printf("Witaj w naszym banku\n");
	printf("Podaj numer PIN:\n");
	
	if(PIN == 1729){
		printf("Poprawny PIN");
	}
	else{
		printf("Niepoprawny PIN");
	}
	
	
	
	
	return 0;
}

 

komentarz zamknięcia: Otrzymałem odpowiedź na moje zapytanie.
komentarz 12 października 2017 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Piszesz w C czy C++?
komentarz 12 października 2017 przez Dawid98 Użytkownik (830 p.)
zapomniałem dodać, że w C, ale jeden Pan już pomógł i działa. Nie sądziłem, że jest tyle chętnych ludzi do pomocy :). I dziękuję za fatygę.
komentarz 12 października 2017 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
W tytule pytanie właśnie piszesz że C. Tylko miałem wątpliwości bo include'ujesz iostream które jest tylko dla C++a
komentarz 12 października 2017 przez Dawid98 Użytkownik (830 p.)
Po odpaleniu dev-C++ miałem to już zaincludowane. Pewnie z biegiem czasu zauważę, że jest to niepoprawne, ale póki co uczę się metoda prób i błędów.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 12 października 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
wybrane 12 października 2017 przez Dawid98
 
Najlepsza

Przed ifem:

scanf("%d", &PIN);

Polecam książkę Rusz głową C.

komentarz 12 października 2017 przez Dawid98 Użytkownik (830 p.)
Dziękuję bardzo. Nawet nie zdaje sobie Pan sprawy jaką radość wywołało na mojej twarzy, że program działa! Jeszcze raz, DZIĘKUJĘ!
komentarz 12 października 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Cieszę się, że mogłem pomóc smiley Ogólnie polecam naprawdę przeczytać tą pozycję. Jak normalnie nie lubię Rusz głową, tak w przypadku języka C tłumaczenie łopatologiczne jest przydatne oraz zasadne.  devil ​​​​

komentarz 12 października 2017 przez Dawid98 Użytkownik (830 p.)
Mogę Pana zapewnić, że już jutro udam się do księgarni po tę książkę. Można powiedzieć, że jest Pan motywacją do mojego dalszego działania, bo nie ukrywam ciężko mi idzie to programowanie, a szczególnie na zajęciach.
komentarz 12 października 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Jestem dumny winkksiążka nie jest tania, a kto szuka ten znajdzie #google.

Jeśli chcesz pisać w C to usuń nagłówek iostream, bo jest dla C++. Dla C masz stdio.h.

Powodzenia

komentarz 12 października 2017 przez Benek Szeryf (91,010 p.)

Na publicznych forach zwracamy się do siebie na ty. Co innego jakbyś pisał e-maila do nauczyciela, wtedy trzeba używać formy grzecznościowej.

komentarz 12 października 2017 przez Dawid98 Użytkownik (830 p.)
mogę się mylić, ale to co kojarzę z zajęć to było #include <stdio.h>, a Pan napisał studio.h.
komentarz 12 października 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Sorry, SwiftKey mi świruje.
komentarz 12 października 2017 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Daj spokój z tym "Pan" :DD Tym bardziej, że jesteście w podobnym wieku
0 głosów
odpowiedź 12 października 2017 przez Malias Początkujący (300 p.)

Nie przypisuj do PINu żadnej wartości, do wprowadzania można użyć np: cin >> czyli:

#include <iostream>
 
 
 
int main() {
     
    int pin;
     
    printf("Witaj w naszym banku\n");
    printf("Podaj numer PIN:\n");
    cin >> pin;
     
    if(PIN == 1729){
        printf("Poprawny PIN");
    }
    else{
        printf("Niepoprawny PIN");
    }
     
     
     
     
    return 0;
}

 

A jak dopiero zaczynasz to polecam przerobić sobie kurs Pana Mirosława: https://www.youtube.com/watch?v=ErOzmh3BiXU&list=PLOYHgt8dIdoxx0Y5wzs7CFpmBzb40PaDo

komentarz 12 października 2017 przez adrian313 Bywalec (2,850 p.)
cin jest z C++ a to pytanie odnośnie C

Podobne pytania

–2 głosów
5 odpowiedzi 1,689 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 584 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2018 w Inne języki przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 199 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2018 w Grafika i multimedia przez Michał Romańczyk Początkujący (430 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,644 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...