• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie z Ruby

Object Storage Arubacloud
0 głosów
460 wizyt
pytanie zadane 12 października 2017 w Ruby przez Ana Nowicjusz (120 p.)
edycja 13 października 2017 przez Ana
Witam wszystkich! Mam pytanie.. czy wie ktoś, jak wykonać takie zadanie (w Ruby)?
A. Using files, make a program that can keep track of how much an individual consumes at the Friday Bar. IE: Morten had 15 tequila shots.
B. It should separate between soft drinks, beer and drinks.

UTKNĘŁAM W TYM MOMENCIE
require 'IO/console'
file = File.new("tab.txt", "w")
class Tab

 def inputBeer
  file = File.new("tab.txt", "a")
  file.puts("b")
  file.close
 end
 def inputSoftdrink
  file = File.new("tab.txt", "a")
  file.puts("s")
  file.close
 end
 def inputDrink
  file = File.new("tab.txt", "a")
  file.puts("d")
  file.close
 end
 def prinTab
  file = File.new("tab.txt", "r")
  @beer = File.read("tab.txt").count('b')
  @softdrink = File.read("tab.txt").count('s')
  @drink = File.read("tab.txt"). count('d')
  print "BEERS = #{@beer};  SOFTDRINKS = #{@softdrink};   DRINKS = #{@drink}\r"
  file.close
  end
 end
 tab = Tab.new
 puts "1 = ADD BEER\n2 = ADD SOFT DRINK\n3 = ADD DRINK\n4 = EXIT"
 
 input = STDIN.getch.to_i
 
 while (input != 4)
 
   if (input == 0)
       input = STDIN.getch.to_i
   elsif  (input == 1)
       tab.inputBeer
       tab.prinTab
           input = 0
           
   elsif (input == 2)
       tab.inputSoftdrink
       tab.prinTab
          input = 0
   elsif (input == 3)
       tab.inputDrink
       tab.prinTab
       input = 0
       
   else
   input = 0
   end
end

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 12 października 2017 przez Benek Szeryf (90,870 p.)
  1. Nie dodałaś plików, o których mowa w zadaniu.
  2. Na tym forum jest mało użytkowników, którzy się regularnie udzielają (szansa na odpowiedź) i znają Ruby.
  3. Najprawdopodobniej oczekujesz gotowca, a regulamin tego forum mówi o tym, że tutaj ich nie dostaniesz. Musisz się wykazać choć troszkę swoją inicjatywą, np. opisując w którym miejscu utknęłaś podczas rozwiązywania problemu.
1
komentarz 13 października 2017 przez Ana Nowicjusz (120 p.)
UTKNĘŁAM
require 'IO/console'
file = File.new("tab.txt", "w")
class Tab

 def inputBeer
  file = File.new("tab.txt", "a")
  file.puts("b")
  file.close
 end
 def inputSoftdrink
  file = File.new("tab.txt", "a")
  file.puts("s")
  file.close
 end
 def inputDrink
  file = File.new("tab.txt", "a")
  file.puts("d")
  file.close
 end
 def prinTab
  file = File.new("tab.txt", "r")
  @beer = File.read("tab.txt").count('b')
  @softdrink = File.read("tab.txt").count('s')
  @drink = File.read("tab.txt"). count('d')
  print "BEERS = #{@beer};  SOFTDRINKS = #{@softdrink};   DRINKS = #{@drink}\r"
  file.close
  end
 end
 tab = Tab.new
 puts "1 = ADD BEER\n2 = ADD SOFT DRINK\n3 = ADD DRINK\n4 = EXIT"
 
 input = STDIN.getch.to_i
 
 while (input != 4)
 
   if (input == 0)
       input = STDIN.getch.to_i
   elsif  (input == 1)
       tab.inputBeer
       tab.prinTab
           input = 0
           
   elsif (input == 2)
       tab.inputSoftdrink
       tab.prinTab
          input = 0
   elsif (input == 3)
       tab.inputDrink
       tab.prinTab
       input = 0
       
   else
   input = 0
   end
end
0 głosów
odpowiedź 18 października 2017 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Wkleiłeś kod bez formatowania na forum, dość trudno się to czyta, a po za tym totalnie nie kumam o co Ci chodzi w jakim momencie utknąłeś czego nie potrafisz zrobić? Wkleiłeś kawałek kodu, ale nic o tym kodzie nie napisałeś.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 2,018 wizyt
pytanie zadane 11 października 2017 w Ruby przez Michał Samolewski Bywalec (2,240 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 416 wizyt
pytanie zadane 16 października 2020 w Ruby przez belkocik Początkujący (330 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 980 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2019 w Ruby przez yteicosf Użytkownik (640 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,541 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...