• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

samba debian - mapowanie dysku na win

Cloud VPS
0 głosów
902 wizyt
pytanie zadane 9 października 2017 w Sieci komputerowe, internet przez sosza Nowicjusz (120 p.)

Cześć,

posiadam vps i próbuję zmapować jego dysk za pomocą programu Samba. Udało mi się to zrobić na jednym z komputerów. Problem pojawia się, gdy chcę zmapować dysk na komputerze, który jest na innym łączu. Po próbie połączenia, daję diagnozuj i wyskakuje mi taki komunikat: 

Urządzenie zasób z udostępnionych plików i drukarek działa w trybie online, 
ale nie odpowiada na próby nawiązania połączenia.

Komputer zdalny nie odpowiada na połączenia nawiązywane przy użyciu portu 445,
prawdopodobnie z powodu ustawień zapory lub zasad zabezpieczeń albo tymczasowego braku 
dostępności. System Windows nie może wykryć żadnych problemów z zaporą na tym komputerze.  

Mój plik konfiguracyjny z samby: 

[global]
netbios name = test
workgroup = WORKGROUP
hosts allow =
remote announce =
remote browse sync =

[test]
path = /var/test/
comment = No comment
browsable = yes
read only = no
valid users = sosza
writable = yes
guest ok = yes
public = no
create mask = 0777
directory mask = 0777
force create mode = 0777
force users = sosza

Niestety z linuxa jestem słaby i nie wiem co mam zrobić dalej. Z góry dzięki za pomoc.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 9 października 2017 przez Ehlert Ekspert (215,050 p.)

Zobacz jakie masz porty otwarte na serwerze, sprawdź publiczne IP serwera oraz przeczytaj dokumentację do samby. Polecam również książkę Active Directory w systemach wolnego oprogramowania. 

komentarz 9 października 2017 przez sosza Nowicjusz (120 p.)
Jeśli by porty były zamknięte to chyba w ogóle nie mógłbym się połączyć z serwerem, a ja mogę się połączyć z innego komputera, który jest na innym łączu? ( Czy źle mówię? :) )Wszystko fajnie hula, z tym, że tylko na tej jednej sieci. Na pewno zajrzę do książki :)
komentarz 9 października 2017 przez Ehlert Ekspert (215,050 p.)

Jeśli by porty były zamknięte to chyba w ogóle nie mógłbym się połączyć z serwerem

To jest oczywiste.

a ja mogę się połączyć z innego komputera, który jest na innym łączu?

Innym łączu? To znaczy... 

Wszystko fajnie hula, z tym, że tylko na tej jednej sieci.

Na sieci lokalnej? W jednej podsieci?

Używasz trochę niezrozumiałego słownictwa. Zapoznaj się z adresacją i podstawami. wink 

komentarz 9 października 2017 przez sosza Nowicjusz (120 p.)
Wybacz jeśli jest to niezrozumiałe. Mam wykupiony serwer vps. Posiadam 2 dostawców internetu. Od 1 dostawcy mogę się połączyć, a od drugiego jest problem. Próbowałem także na internecie mobilnym - też kicha. Coś blokuje.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 782 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 576 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2021 w Sieci komputerowe, internet przez endorse Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 176 wizyt

93,488 zapytań

142,422 odpowiedzi

322,773 komentarzy

62,908 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...