• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie z SPOX

Object Storage Arubacloud
0 głosów
387 wizyt
pytanie zadane 7 października 2017 w SPOJ przez MixereQ Nowicjusz (190 p.)
otagowane ponownie 7 października 2017 przez MixereQ

Cześć

Nakieruje mnie ktoś jak zrobić to zadanie?

Napisz program, który zanalizuje liczby podane na wejściu i obliczy dla nich dwie wartości: sumę liczb parzystych i sumę liczb nieparzystych.

Wejście

W pierwszej linii liczba n oznaczająca ile będzie liczb do wczytania.
W drugiej linii n liczb całkowitych do zanalizowania. 

Wyjście

Dwie liczby oddzielone spacją. Najpierw suma liczb parzystych, a następnie suma liczb nieparzystych.

Z góry dziękuje

komentarz 7 października 2017 przez MixereQ Nowicjusz (190 p.)
W c++
komentarz 7 października 2017 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)

No to najpierw wczytujesz tę liczbę, a potem wykonujesz pętlę w której wczytujesz już konkretne liczby do obliczeń. Czyli chcę 10 liczb -> i potem je wypisujesz po kolei. Sam kod odpowiedzialny za "liczbę n oznaczającą ile liczb będzie do wczytania" to : 

int counter;
cin >> counter;

A następnie robisz pętlę do wczytywania tych liczb :

for (int i=0; i<counter; i++) {
   cin >> number;
   // ... operacje na tej liczbie zgodne z zadaniem
}

 

komentarz 7 października 2017 przez MixereQ Nowicjusz (190 p.)

Zrobiłem takie coś

#include <iostream>

using namespace std;

int n, a, suma1=0, suma2=0;

int main()
{
    cin >> n;

    for(int i=0; i<n; i++)
    {
        cin >> a;
        if(a%2==0)
            suma1+=a;
        else
            suma2+=a;
    }
    cout << suma1 << " " << suma2;



    return 0;
}

 

komentarz 7 października 2017 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Wygląda ok
komentarz 7 października 2017 przez MixereQ Nowicjusz (190 p.)
Ok dzięki za pomoc

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 października 2017 przez Włóczykij Użytkownik (750 p.)
Masz napisać program który rozpoznaje czy wczytywana liczba jest parzysta czy nieparzysta. Jeśli jest parzysta do dodajesz do pierwszej sumy a jak nie to do drugiej. A później dajesz te dwie sumy na wyjście.
komentarz 7 października 2017 przez MixereQ Nowicjusz (190 p.)
A jak zrobić pierwszą linie?
0 głosów
odpowiedź 7 października 2017 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Jak prosiłeś, nakierowanie. Dane przestaną być wczytywane po zakończeniu strumienia. Dla GNU/Linux to będzie
<CTRL + D> w nowej pustej linii, dla MS WIndows to (o ile pamiętam) <CTRL + Z> także w nowej linii. 

#include <iostream>

int main() {
    int value;
    // Tu definicja zmiennych sumy dla parzystych i nieparzystych
    while( std::cin >> value) {
        // Tu treść obliczeń
    }
   // A tu wyprowadzasz to co policzyłeś.
}

 

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 282 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 400 wizyt
pytanie zadane 3 października 2019 w SPOJ przez Bartek K. Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 574 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2018 w SPOJ przez Fernokip Nowicjusz (180 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...