• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

strona internetowa jako praca inzynierska

+1 głos
8,109 wizyt
pytanie zadane 7 października 2017 w HTML i CSS przez Stanisław Sobieszek Nowicjusz (230 p.)

Cześć,

stoję przed wyborem tematu pracy inżynierskiej. Jako że nic nie mogę wymyślić a z kodowania to raczej umiem tylko HTML i CSS to planuje zrobić jakąś nowoczesną stronę internetową.  Na napisanie jej miałbym niecałe 4 miesiące. Planuje w trakcie pisania, uczyć się jeszcze JavaScriptu.

I stąd moje pytanie co powinna mieć taka strona?

- na pewno być responsywna

- być napisana wg standardu HTML5 

Co jeszcze byście doradzili? Jakieś efekty w JavaScripcie?

komentarz 7 października 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
pracy inżynierskiej nie pisałam, ale za stronkę sobie potrafię napisać no i niestety, ale możesz małą stronę zrobić w 10h, większą możesz robić kilka dni/ tydzień, ale chyba taka praca powinna zająć trochę dłużej ;)

chociaż jeśli studiujesz coś innego (co ukrywasz chyba) to może dałoby się to jakoś fajnie ze stroną połączyć i wtedy na pewno by wyszło coś ciekawego ;p
1
komentarz 7 października 2017 przez Stanisław Sobieszek Nowicjusz (230 p.)
no ukrywam nie ukrywam. Automatyka i Robotyka. po prostu mało albo nic mnie nie zainteresowało przez te studia
komentarz 7 października 2017 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Szczerze mówiąc, to nie ma za bardzo czego dodać poza backendem. Gdybyś zrobił cały taki serwis np. do zapisywania danych z obliczeń (czy czegoś takiego powiązanego z kierunkiem studiów) w bazie danych, a potem generowania na tej podstawie wykresów na stronie, to już by to miało ręce i nogi.
komentarz 7 października 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
No to żaden promotor nie powinien ci się zgodzić na taki temat, bo nie jest w twoim kierunku. Musisz opracować coś związanego z elektryką/mechaniką. Np mój kumpel na inż zrobił robota z cd rom sterowanego przez blutootha.
jakieś inteligentne budynki co najwyżej.

wiekszosc prac w automatyce to praca na fabryce z jakims robotem, nie wiem no nie jestem takim czyms zainteresowany

6 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 7 października 2017 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
edycja 7 października 2017 przez adas94
Responsywna strona HTML/CSS + efekty w JS jako praca inżynierska? Myślę, że to nie przejdzie w żadnym wypadku. :)

I bez urazy, ale co ty robiłeś przez te 3 lata na studiach, że twoja wiedza kończy się na HTML i CSS?
no nie studiuje informatyki, to po pierwsze.

w kodzie tam jakieś podstawy javy i pythona.

myśle szukac w niedalekiej przyszlosci pracy jako frontendowiec, stad tez temat mojej pracy.

nie mam pomysłu co innego mogloby to byc
komentarz 7 października 2017 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Z poprzednich pytań wywnioskowałem, że studiujesz Automatykę i Robotykę. To może coś w tym kierunku, bo powątpiewam, że nauczysz się programować w 3 miesiące na poziomie pozwalającym napisać coś odpowiedniego na pracę inżynierską i w 1 miesiąc ją napisać (mówiłeś o 4 miesiącach czasu).

Znalazłem stronę z przykładowymi pracami dyplomowymi na twoim kierunku, może tutaj jakąś inspirację znajdziesz.

http://www.dsp.org.pl/uploaded/dydaktyka/prace_dyplomowe/Propozycje%20tematow%20prac%20inz%20niestacjonarnych%202014%20A%20i%20R%20-%20PUEPS.pdf
0 głosów
odpowiedź 7 października 2017 przez obl Maniak (51,300 p.)
Bez obrazy, ale moim zdaniem od tego czy strona będzie responsywna czy nie, czy będzie napisana w HTML5 czy nie jest ważniejsza zawartość (treść) strony. A kwestie techniczne to tylko dodatek. U mnie kolega pisał stronę internetową, ale ta strona miała treść. Była baza danych, było użyte PHP, były wykonywane obliczenia na podstawie danych podawanych przez użytkownika a na ich podstawie skrypt php + javascript wyświetlał informacje o dostępnych łożyskach, jakie przy danych parametrach można wykorzystać w konstrukcji. I to była praca na mgr inż a ty piszesz tylko o kwestiach technicznych utworzenia strony (które z tego co rozumiem z twoim kierunkiem studiów nie wiele mają wspólnego).

Moim zdaniem najpierw powinieneś mieć dobry temat na stronę a później się martwić jak tę stronę poprawnie zrealizować.
0 głosów
odpowiedź 11 listopada 2017 przez plkpiotr Stary wyjadacz (12,420 p.)

Automatyka i robotyka - doskonale rozumiem : )
Na moim kierunku widziałem takie tematy prac inżynierskich, które mógłbyś powiązać z programowaniem webowym:

• opracowanie systemu MES dla stanowiska laboratoryjnego (badania operacyjne)
  • zagadnienia podziału zadań w procesie produkcji, systemy APS (wspomaganie decyzji)
  • implementacja algorytmów ewolucyjnych / genetycznych do rozwiązywania problemów alokacji, dostawy energii, pakowania, transportu itp... (badania operacyjne)
  • implementacja wieloplatformowego komunikatora internetowego (informatyka)
  • systemy do zarządzania, katalogowania zasobów, np. systemy ERP (bazy danych)
0 głosów
odpowiedź 11 listopada 2017 przez PaulGilbert Gaduła (3,280 p.)
A ja uważam, że pytanie autora ma sens. Wynika ono z poszukiwania inspiracji. Osobiście z wykształcenia jestem humanistą i widziałem już wiele prac w zasadzie w moim odczuciu do niczego nie przydatnych. Strona internetowa z dobrym pomysłem to dobry wybór. Praca wcale nie musi wiązać się z jakąś wielką obszernością ani skomplikowaniem, ale fajnie jakby wnosiła jakiś pożytek, wyróżniała się w czymś, miała w sobie coś takiego, że promotor pomyśli: "to jest dobre". I tu pole do popisu jest ogromne. Może to być treść, może to być forma, a może być to kolejna strona na już poruszany temat, ale tą wyjątkowością będzie np. to, że wyszukiwarka poda ją jako pierwszą wyszukaną informację w danym temacie.
0 głosów
odpowiedź 11 listopada 2017 przez maciej.tokarz Nałogowiec (27,260 p.)
"Symulator line follower-a" w np. SVG, w którym przedstawisz wpływ jakiś parametrów na poruszanie się łazika po trasie.

M.
0 głosów
odpowiedź 2 czerwca 2019 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
JAk html5 to i css3 - doloz do tego validatory - bedzie jakies sprawdzenie, ze to co wykonales jest poprawne.

Musisz jakos powiazac strone tematycznie ze swoim kierunkiem - skoro automatyka i robotyka, to zrob jakies sterowanie - za pomoca swojej strony laczysz sie z urzadzeniem, ktore wykonuje cos - proste/szybkie i dobrym efektem.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,652 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 293 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2017 w Offtop przez Bartlomiej Bywalec (2,480 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 868 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2019 w HTML i CSS przez saseta00 Użytkownik (700 p.)

93,695 zapytań

142,612 odpowiedzi

323,223 komentarzy

63,225 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...