• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

W jaki sposób sprzedawać strony internetowe

0 głosów
452 wizyt
pytanie zadane 6 października 2017 w HTML i CSS przez tablof Początkujący (340 p.)
Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie sprzedaży stron internetowych. Chciałbym zacząć sprzedawać własne strony internetowe innym osobom. Głównie chodzi mi o to w jaki sposób mogę je sprzedawać. Nie chcę zakładać własnej działalności bo nie wiem czy to wszystko wyjdzie tak jak zakładam. Czy jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć w jaki sposób to robić? Umowa zlecenie? Jeżeli temat był to proszę o link ale osobiście nic nie znalazłem takiego. Zły dział? Proszę o przeniesienie.

Serdecznie pozdrawiam

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 października 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
wybrane 6 października 2017 przez tablof

Najlepsza
  • Możesz sprzedawać np. jako szablony do WordPressa, Joomli
  • Pisać strony na zamówienie np. portfolio dla fotografa, prosta strona restauracji, itp. 
komentarz 6 października 2017 przez tablof Początkujący (340 p.)
Tak tak ale chodzi mi o kwestię podatku :) Jak to rozwiązać żeby wszystko było legalne
komentarz 6 października 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
Jeżeli chodzi o strony na zamówienie to można np. umowę o dzieło z tym, że w tym wypadku firma lub osoba, która zamawia u Ciebie stronę musi Ci taką wystawić, a co za tym idzie ponieść koszty (Twoje wynagrodzenie + składki) lub umowa o prace wtedy ustalacie składkę godzinową i masz rozliczany czas faktycznie przeznaczony na prace przy projekcie (zasada działania analogicznie do umowy o dzieło).
komentarz 6 października 2017 przez tablof Początkujący (340 p.)
Czyli na każdą stronę wystawiana jest umowa o dzieło. Dajmy na to, że koszt strony 500zł+23% podatku, zgadza się? czy trzeba się później jakoś z tego rozliczać?
komentarz 6 października 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
szczegóły prawnicze trzeba doczytać na jakiejś stronie poświęconej tego typu umową lub zapytać się osoby, która zajmuje się tym na co dzień. a co do późniejszych rozliczeń to trzeba będzie uwzględnić to przy rozliczeniach podatkowych
komentarz 6 października 2017 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Raczej 50% lub 80%(zależy od umowy) z kwoty jest podstawą opodatkowania. Z podstawy odlicza się 18% składki na podatek dochodowy.
0 głosów
odpowiedź 6 października 2017 przez tablof Początkujący (340 p.)
Czy ktoś może polecić jakiś portal z takimi informacjami prawnymi? Ewentualnie czy jest ktoś na forum kto zajmuje się taką sprzedażą stron internetowych jako osoba fizyczna? :)
komentarz 6 października 2017 przez kompowiec2 Mądrala (6,380 p.)
a na forumprawne.org Ci nie odpowiedzą? ;]

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 525 wizyt
–1 głos
2 odpowiedzi 1,252 wizyt
+3 głosów
3 odpowiedzi 747 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2018 w HTML i CSS przez damian23415 Użytkownik (890 p.)

93,762 zapytań

142,717 odpowiedzi

323,368 komentarzy

63,359 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...