• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z zapytaniem MySql

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
127 wizyt
pytanie zadane 4 października 2017 w SQL, bazy danych przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)

Mam taki fragment kod:

if($connect->query(" INSERT INTO uzytkownicy VALUES (NULL, '$nazwa', '$haslo', '$imie', '$nazwisko', '$email1', 'tak', '$obraz', 'nie', '$kod') "))
				{
					echo $kod;
					$_SESSION['udalo_sie'] = "Sukces!";
			
				}else $_SESSION['error'] = "Błąd w zapytaniu!";

Wszystkie zmienne są poprawnie wpisane, są utworzone, baza danych ok. Cały czas pokazuje "Błąd w zapytaniu!" i do bazy się nic nie wpisuje nowego, dlaczgo?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 października 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Bo masz dwie różne sesje mówiące o stanie błędu.
Pomyśl nad funkcjonalnością aplikacji, rozpisz wszystko na papierze / diagramach i potem koduj.
Zmień na PDO i binduj parametry.
Dziękuję.
komentarz 4 października 2017 przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)
ale te sesje inaczej się nazywają
0 głosów
odpowiedź 4 października 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Nie wiem dlaczego, ale baza danych pewnie chętnie udzieli Ci takiej informacji:
- PDO: http://php.net/manual/en/pdo.errorinfo.php
- mysqli: http://php.net/manual/en/mysqli.error.php
(lub wymuszenie rzucania błędów jako wyjątki)

PS dane do bazy należałoby bindować, a $haslo mam nadzieję nie jest hasłem użytkownika zapisane czystym tekstem.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 198 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2017 w SQL, bazy danych przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 278 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2021 w SQL, bazy danych przez dequk Użytkownik (810 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 113 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2018 w PHP przez CodeR Nowicjusz (230 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...