• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Serwer dedykowane, VPSy, Server MySQL

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
356 wizyt
pytanie zadane 2 października 2017 w Sieci komputerowe, internet przez niezalogowany
hej!
[SYTUACJA HIPOTETYCZNA ]
zatanawia mnie fakt czy majac np trzy serwery VPS, na każdym z nich mam witrynę, która korzysta z danych znajdujących się w bazie X (tylko odczyt nie musi tam nic zapisywać) bardziej opłaca się zainstalować na każdym z nich server mysql i dodać połaczenie z bazą po localu

czy zainstalować na jednym z nich albo na jeszcze innym dodatkowym server mysql z tą bazą danych?

Chodzmi mi tutaj o to jak wyglądałoby obciązenie gdyby serwisy był przeglądane.
Prawdopodobnie procesor by odetchnał ale co z połączeniem i przepustowością, mocno moglyby oberwać?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 października 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Mam VPS gdzie mam 1 x mysql, 4 rdzenie  i 12 GB ramu, stoi na tym  20 domen, niektóre stoją w dockerze, każda łączy się z bazą lokalną. Średnie obciążenie, daje radę bez problemu.
[

- nginx: hostowane
  - php: 7.1 hostowane
  - mysql: hostowane
  - stronki natywnie hostowane są na HTTP2.0
  - docker: [ apache, php5.4 ] (bo niektóre jeszcze nie są przepisane na nowe php)

]
Zależy od tego jaki masz budżet.

Jak budżet nie ma znaczenia, to ruch przez 1 kartę zostawić tylko dla drugiego serwera na którym stoi mysql i komunikują się ze sobą, a drugą kartę zostawić na ruch dla osób odwiedzających stronki. (Zakładając, że oba dedyki są w tej samej podsieci lokalnej)
komentarz 4 października 2017 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Z ciekawości się zapytam: używasz coś w stylu cPanel na VPS czy wszystko konfigurujesz ręcznie?
komentarz 4 października 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Czasami zrobię sobie narzędzia. Ale jak raz skonfiguruje to nie potrzebuje tego tykać
komentarz 5 października 2017 przez niezalogowany
rozumiem, a w takim razie biorąć pod uwage ze ktos zdecydowałsie na moje rozwiazanie i server mysql ma na jednym vps, a na reszcie czytac / zapisuje dane z / do tej bazy czy to może sprawić że obciążenie dla połączenie w takiej kolaboracji wzrośnie? Dodatkowo czy jezeli wszystkie vpsy mam zrobioen z jednego serwera dedykowanego to mają one jakby nielimitowane łącze w ramach sieci lan czy jest to jeszcze inny rodzaj sieci?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 259 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 305 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2017 w PHP przez niezalogowany
+1 głos
1 odpowiedź 657 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2021 w Sieci komputerowe, internet przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

93,718 zapytań

142,630 odpowiedzi

323,262 komentarzy

63,265 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...