• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Słaby z matematyki i chce programować ?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,456 wizyt
pytanie zadane 2 października 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez KacperG Nowicjusz (130 p.)
zmienione kategorie 2 października 2017 przez Eryk Andrzejewski

A więc tak: mam na imię Kacper, mam 11 lat i chcę w przyszłości zostać programistą, ale jest mały problem. Jestem naprawdę słaby z matematyki. Mój ,,kolega'' umie bardzo dobrze matematykę i to jest taki cwaniak :v A jak czegoś nie umie, to on i tak się zgłosi i dostanie plusa albo piątkę. Ale dobra, przejdźmy do tematu. Nie wiem, czy to zależy od nauczyciela (mama mi mówi że ona nie umie uczyć, ostatnio była ze swoim synem na badaniach z matmy, bo nie umie matematyki), czy ode mnie. Pomożecie? Naprawdę jej nie rozumiem :(

Aha i zapomniałem dodać: chodzę do 5 klasy (nie wiedziałem do jakiej kategorii dodać, więc dodałem do programowania).

Aha i bardziej mi chodzi historia i polski, ale bardzo lubię informatyke i moim marzeniem jest zostanie programistą.

Pzdr  

komentarz 2 października 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
rozroznij cel od marzenia, marzenia sie nie spelniaja! jakby oceny mialy swiadczyc o inteligencji...
komentarz 2 października 2017 przez marcin99b Szeryf (81,660 p.)
edycja 2 października 2017 przez marcin99b

Kiedyś pisałem o tym post na bloga LINK

komentarz 2 października 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
link nie dziala
komentarz 2 października 2017 przez marcin99b Szeryf (81,660 p.)
poprawiłem już
komentarz 3 października 2017 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
Trochę nie związane z pytaniem: Nie wiem w czym tam programujesz, ale ja jak byłem w twoim wieku to nie mogłem załapać C++ i dopiero po roku wróciłem, więc radzę ci zacząć od czegoś co jest podobno łatwiejsze jak python czy scratch.
komentarz 3 października 2017 przez marcin99b Szeryf (81,660 p.)
Scratch odradzam

Też "zaczynałem od c++"... i po miesiącu rzuciłem to ze stwierdzeniem że programowanie nie jest dla mnie

Na szczęście po 2-3 miesiącach dosłownie musiałem nauczyć się podstaw JavaScriptu
Który jest według mnie jednym z ciekawszych języków na start, bo jest prosty i daje fajne możliwości (początkujący wolą bawić się efektami wizualnymi lub od razu zauważalnymi, mało kto chce grzebać przy skomplikowanych kalkulatorach niczego, jakie są często pokazywane jako zadania do nauki c++)

A, i co do tej prostoty... JS jest prosty w podstawowym zakresie, gdyby ktoś chciał się głębiej w niego zagłębić... według mnie jest to obecnie najbardziej rozbudowany język
Jednak daje spore możliwości pracy, bo nie ma konkurencji jeśli chodzi o FrontEnd, te wszystkie Angulare, Ajaxy, Reacty itp są w JS

Jednak mimo wszystko zachęcam do spróbowania wielu języków, nie dowiesz się co jest najlepsze, jeśli nie spróbujesz wszystkiego
komentarz 4 października 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)

według mnie jest to obecnie najbardziej rozbudowany język

Ha.

Tyle rozbudowanych jezykow, a Ty wybrales JS.

komentarz 4 października 2017 przez marcin99b Szeryf (81,660 p.)
Nie mówię że jest najlepszy i nie zajmuje się głównie JS

Jednak mam świadomość tego, jak szybko się rozwija i na jaką skalę

6 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 2 października 2017 przez bicnet Gaduła (4,800 p.)

Nie tyle w programowaniu (nie mówię o grach i rozbudowanych programach z wyższą matematyką) chodzi o matematykę, co dokładniej o logiczne myślenie. Jestem parę lat od ciebie starszy, ale zaczynałem w twoim wieku. Na początku zaczynałem od HTML (bez css nawet laugh ), pobawiłem się chwilę i przestałem, skupiłem się wtedy na nauce przedmiotów szkolnych. Trzy lata później ( 14 lat ) powróciłem do programowania i zacząłem uczyć się C++, jednak osobiście nie lubiłem tego. Szukałem coś co robiłbym z pasją, z zainteresowaniem etc. Na dzień dzisiejszy mam 15 lat i uczę się HTML/CSS i wchodzę powoli, małymi kroczkami w JS. Poświęcam na programowanie wolny czas, jednocześnie nie zapominając o kolegach oraz szkole. W podstawówce olałem bardzo angielski przez co miałem trudno w gimnazjum. Teraz skupiam się, żeby to naprawić i jest coraz lepiej.

Kończąc, jeżeli chcesz zostać programistą ucz się logicznego myślenia i przede wszystkim angielskiego, ale nie olewaj innych przedmiotów w szkole. A co do matematyki, jeżeli czegoś nie rozumiesz wpisz w Google lub yt, tam powinieneś znaleźć rozwiązanie i zrozumieć.

+2 głosów
odpowiedź 2 października 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Z czym masz problem z tej matematyki? Jakie masz oceny? Czegoś nie rozumiesz? Jak chcesz to pytaj, pomożemy. laugh

+2 głosów
odpowiedź 2 października 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Matematyka nie jest tak ważna, jeżeli chodzi o praktyczne programowanie (nieolimpijskie). Polecam się skupić na nauce angielskiego, gdyż w przyszłości prawdopodobnie będziesz miał dużo do czynienia z tym językiem.

Polecam rozpocząć naukę od Pythona, prosty język, który swoją składnią nie utrudnia programowania. W Internecie jest dużo dobrych materiałów dotyczących tego języka. Można go wykorzystać w wielu zadaniach, które mogą uprościć życie, bądź poważniejszych projektach, w prawie każdej dziedzinie.

I trzymaj się z programistami jak najczęściej, tu na forum, na naszym kanale IRC (widzę, że jesteś ogarnięty, nie tak jak ja, gdy miałem 11 lat XD) i gdzie tylko się da, w ten sposób też możesz się czegoś dowiedzieć.
+1 głos
odpowiedź 2 października 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

Kacper, jestem pełen podziwu, że w tym wieku masz już tak ambitne plany związane z programowaniem. Ale wszystko na spokojnie, pomalutku, małymi kroczkami do przodu. Najpierw spróbuj zacząć coś programować, proste małe programiki, wiele osób poleca C++ na start, a jak bym polecił przestarzały, ale najlepszy na początek Pascal (są jeszcze szkoły, na których zaczyna się programowanie od tego języka), tylko problem może być z działaniem kompilatora bo na nowych windowsach nie działa, ale zapewne są jakieś rozwiązania.
Albo coś z innej beczki, czyli programowanie webowe, JavaScript, PHP, lub ogólny język czyli JAVA.
Książek po polsku, poradników w internecie znajdziesz mnóstwo.
I zacznij pomalutku pisać, począwszy od podstaw po bardziej rozbudowane programy, niech ambicja nie wejdzie Ci na głowę, że już musisz umieć wszytko, nie zrażaj się porażkami tylko idź na przód.
Jak spróbujesz programowania to albo to pokochasz, albo znienawidzisz i sam zobaczysz co będzie. Zresztą informatyka to nie tylko programowanie.
Co do matmy, to faktycznie by się przydała przy programowaniu, choć bardziej w algorytmice, ale spokojnie, masz jeszcze dużo czasu, aby opanować w dobrym stopniu. Przed Tobą jeszcze kilka klas podstawówki, potem polecam technikum informatyczne i wtedy zobaczysz na czym stoisz.
Polecam Ci podobne posty na tym forum:
https://forum.pasja-informatyki.pl/1134/slaby-z-matematyki-chce-programowac

Powodzenia

1
komentarz 2 października 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Może nie Pascal, niech zacznie od Pythona, którego szybko może zacząć używać do praktycznych zastosowań. Pascala za nic nie nazwałbym najlepszym na początek.
komentarz 2 października 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

No tak, trochę już latek przeleciało, człowiek nie do końca zdaje sobie z tego sprawę.
To ja bym już poszedł w innym kierunku czyli typowo dla dzieci Scratch. Choć Pascal uczył dobrze podejścia programistycznego, przynajmniej taka była opinia za moich czasówwink
Polecam jeszcze:
https://studio.code.org/courses
 

+1 głos
odpowiedź 2 października 2017 przez Foliopak Początkujący (380 p.)
Ja kiedyś też byłem słaby z matematyki. Miałem trójkę. Jak podchodziłem do programowania po raz pierwszy nie dałem rady. Doszło do mnie, że brakuje mi logicznego myślenia. Wziąłem się za podręcznik z matematyki. Uczyłem się przez ponad miesiąc po średnio 7 godzin i od tej pory mam szóstkę i idzie mi znacznie lepiej z programowania (co nie oznacza, że jakoś super dobrze). Więc po prostu weź książkę z matematyki. Przerób ją całą, a potem następne. Między czasie ucz się programować
komentarz 2 października 2017 przez Foliopak Początkujący (380 p.)
Masz 11 lat więc nie musisz poświęcać tyle czasu w miesiącu. Możesz to sobie bez problemu rozłożyć na pół roku
–1 głos
odpowiedź 2 października 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
1. Matematyka to logiczne myślenie.

2. Nie umiesz matematyki to znaczy nie umiesz myśleć logicznie.

3. Programowanie jest ściśle powiązane z logicznym myśleniem.

4. Nie ogarniesz logicznego myślenia to programistą nigdy nie zostaniesz. Mam na myśli programowanie a nie pisanie stronek w html to bo NIE JEST programowanie.

5. Wniosek: chcesz być programistą? To ciężko pracuj na to już teraz o ile nie jest jeszcze za późno.
2
komentarz 3 października 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

2. Nie umiesz matematyki to znaczy nie umiesz myśleć logicznie.
 

To zdanie jest z góry fałszywe i opiera się na miałkich argumentach. 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 850 wizyt
+1 głos
6 odpowiedzi 3,736 wizyt

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,476 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...