inb4 jak najszybciej XD
Witam. Mam 16 lat (i 8 miesięcy), uczę się C++a i frameworka Qt. Z Qt w sumie dopiero zaczynam, a z C++ posiadam głównie wiedzę zdobytą z kursu learncpp.com (no trochę więcej). Umiem korzystać z gita (i GitHuba), ogarniam unixowy terminal i skrypty bashowe. W jakim kierunku pójść, aby po osiągnięciu pełnoletności nie było problemu z pracą? Przy C++ chciałbym jednak zostać. Czy Qt jest dobrą drogą? Zacząłem prace nad pisanym w Qt/C++ front-endem do antywirusa ClamAV (coś jak pisany w GTK i Perlu ClamTk, ale docelowo wygodniejszy w użyciu), czy to dobry pomysł na projekt, który nadawałby się do zaprezentowania pracodawcy (do portfolio), oczywiście jeżeli go rozwinę? W międzyczasie będę się uczył też dalej standardu C++. Co potem? Boost? Angielski ogarniam w stopniu pozwalającym na czytanie książek, z których się uczę programowania. (ostatnio przeczytałem też niedotyczące informatyki „Influence” R. Cialdiniego, więc nie tylko)
Przy okazji, wkład w projekty open source ma zwykle znaczenie przy rekrutacji?
Wiem, że w pewnym sensie odpowiedziałem sam sobie na pytanie, ale jeżeli dobrze do tego podchodzę, potrzebuję pewności, dlatego pytam. Chciałbym nie mieć problemów ze znalezieniem jakiejś fajnej roboty dla junior C++ developera, jeszcze trochę czasu mam, więc czemu miałbym go marnować…