• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Qt] kalkulator

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
1,576 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2015 w Nasze projekty przez gnx Dyskutant (7,720 p.)
Chciałem Wam zaprezentować mój pierwszy projekt w Qt - okienkowy kalkulator. Poświęciłem trochę czasu by upewnić się, że jest wolny od bugów, ale może coś przeoczyłem. Ogólnie jestem zachwycony możliwością kreowania wyglądu aplikacji poprzez css, to super sprawa :)

Dajcie znać co sądzicie. Jak dobrze pójdzie to będę umieszczał co jakiś czas jakieś swoje programy :D

https://www.dropbox.com/s/bmyx7csxuqtvuar/kalkulator.zip?dl=0

7 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2015 przez Łukasz Świtaj Użytkownik (520 p.)
Pod względem technicznym ok, tylko poprawiłbym trochę interfejs, żeby był bardziej czytelny, np. nałożenie białego koloru z przezroczystością 40-60% na klawisze, większe znaki (ew. zblodowane). Poza tym bardzo na +.
komentarz 11 czerwca 2015 przez gnx Dyskutant (7,720 p.)
Wielkie dzięki!

Właśnie odpaliłem go na innym komputerze na Windows XP i czcionka jest tam inna. Może użyłem jakiejś, która jest mało uniwersalna (mam 7mkę). Zwrócę na to uwagę :)
+1 głos
odpowiedź 11 czerwca 2015 przez gnx Dyskutant (7,720 p.)
Zapomniałem dodać jeszcze, że zaimplementowałem tu również obsługę kalkulatora z klawiatury :)
+1 głos
odpowiedź 11 czerwca 2015 przez KamilKulig Gaduła (3,670 p.)
Chłopie!  To się naprawdę chwali ! No kurczę, pod wrażeniem jestem. Wielki PLUS za same chęci rozwoju ;)  

Nikt na poczatku nie stworzył idealnego produktu, a Ty zobacz jak dużo się rozwinałeś przy tworzeniu :)

Czekam na więcej !
komentarz 11 czerwca 2015 przez gnx Dyskutant (7,720 p.)
Dziękuję.

Nie spodziewałem się aż tak pozytywnego odbioru. Motywujecie bardzo.
+1 głos
odpowiedź 12 czerwca 2015 przez smartpaul Użytkownik (640 p.)
U mnie na win 8.1 trochę zamula jak chcę podzielić albo pomnożyć liczbę, czasem wgl ignoruje to że klikam przycisk. Poza tym dobry kalkulatorek w QT ;)
+1 głos
odpowiedź 12 czerwca 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
U mnie nie można usuwać wpisanych cyfr backspace-m, gwiazdke (do mnozenia) po prostu ignoruje, a spacja powoduje wpisanie 7. Fajnie też by było jakbym po kliknięciu entera widział wynik :P
komentarz 12 czerwca 2015 przez gnx Dyskutant (7,720 p.)
Właśnie zauważyłem, że naciśnięcie spacji powoduje naciśnięcie ostatnio użytego przycisku. Dziwne xd musiałeś jako ostatnie użyć przycisku 7. Muszę to zbadać :P tak jak i niedziałanie czasami niektórych przycisków od działań matematycznych. Dzięki!
+1 głos
odpowiedź 12 czerwca 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Całkiem nieźle, mam tylko małe zastrzeżenia. Po pierwsze, nie musisz od razu msgboxa wywalać, że ktoś podzielił przez zero, a po drugie spróbuj naprawić pewien błąd. Zobacz co się stanie, jeśli najpierw podzielisz jeden przez 3 a potem pomnożysz razy 3 :) zamiast 1 wyjdzie 0,999999
komentarz 13 czerwca 2015 przez gnx Dyskutant (7,720 p.)
O, to rzeczywiście zagwozdka. Dzięki za zwrócenie uwagi, nie próbowałem w ten sposób.
komentarz 13 czerwca 2015 przez KKZiomek Użytkownik (880 p.)
lol Qwert ty też tu jesteś? xD
komentarz 13 czerwca 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
O siema xD Jestem jestem, jakieś 2 miechy już :D

P.S. Pewnie poznałeś mnie po avku xD
+1 głos
odpowiedź 13 czerwca 2015 przez KKZiomek Użytkownik (880 p.)
Świetny program i grafika też. Oby tak dalej. Najlepiej jest też zrobić własną bibliotekę z funkcjami matematycznymi, żeby był pełny twój kredyt. (Chociaż jest ciężko znaleźć algorytmy różne np. na obliczanie sinusa itp..) :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 791 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,096 wizyt
pytanie zadane 2 października 2019 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 629 wizyt
pytanie zadane 28 października 2018 w C i C++ przez warior1 Użytkownik (520 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,656 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...