• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czyszczenie wcześniejszych tekstów

Object Storage Arubacloud
0 głosów
201 wizyt
pytanie zadane 25 września 2017 w C i C++ przez Resmittieno Początkujący (280 p.)

Czy da się zrobić,żeby po wpisaniu nowego nicku w tym kodzie to co jest na górze tj. Nazywasz się:  zmieniało się na nowy ? Oraz czy zamiast tego if da się jakoś zrobić pętle do zapytania o nick  ?

#include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;
#include <cstdlib>

string nick,klasa,wybor,styl,znick ;
int main()
{
do
    {
        cout << "Witaj w grze rpg v2"  ;
    cout <<endl ;
    cout <<endl ;
    cout <<"Wojownik" <<endl ;
    cout << "Mag" <<endl ;
    cout << "Lucznik" <<endl ;
    cout <<endl ;
    cout << "Wybierz klase:" ;
    cin >>  klasa ;
    if ((klasa=="Wojownik") || (klasa=="wojownik"))
    {
        cout <<endl ;
     cout << "Wybrales wojownika"  <<endl  ;
    }
    else if ((klasa=="Mag") || (klasa=="mag"))
    {
        cout <<endl ;
        cout << "Wybrales maga" <<endl ;
    }
    else if ((klasa=="Lucznik") || (klasa=="lucznik"))
    {
        cout <<endl ;
        cout << "Wybrales lucznika" <<endl ;
    }
    else
    {
        cout <<endl ;
        cout << "Panie,nie ma takiej klasy!" <<endl  ;
        exit( 0 );
    }

     cout << "Podaj nick:" ;
     cin.clear();
     cin.sync();
     getline(cin, nick) ;
     cout <<endl ;

     if (nick=="")
     {
         cout << "Musisz podac jakis nick!"<<endl  ;
         exit( 0 );
     }
     else
     {
        cout << "Nazywasz sie:" <<nick   ;
        cout << endl ;
       cout << endl ;




        {
            cout << "Zmienic nick tak/nie:" ;
            cin >> znick ; //tutaj petla do "podaj nick"

            if (znick=="tak")
            {
                cout << "Podaj nowy nick:" ;
                cin.clear();
                cin.sync();
                getline (cin,nick) ;
            }





            cout <<endl ;
          cout << "Chcesz wrocic do poczatku tak/nie:"  ;
         cin >> wybor ;
         system ("cls") ;

        }




     }




    }

    while (wybor=="tak") ;









    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 września 2017 przez niezalogowany
Odpowiadając na oba pytania, to "tak, da się" :)

Btw masz standardowy zestaw błędów / złych praktyk po kursie MZ, np:

1. Zmienne globalne

2. Globalny namespace std

3. Brak jednolitego stylu wciec w kodzie

4. Funkcje system, exit

5. Nieczytelne wnętrza if'ów - za dużo nawiasow

6. ...
0 głosów
odpowiedź 25 września 2017 przez Huberti Gaduła (4,500 p.)
edycja 26 września 2017 przez Huberti

Kiedy wysyłasz kod na forum, lub pokazujesz go innemu programiście to staraj się używać jednolitego stylu. Nie rób bezsensownych przerw. Nie potrzebnie piszesz dwa razy #include <cstdlib>.

Dużo można by pisać o tym programie, bo generalnie jest źle, ale myślę, że o to pytasz:

Czy da się zrobić,żeby po wpisaniu nowego nicku w tym kodzie to co jest na górze tj. Nazywasz się:  zmieniało się na nowy ?

Tak, w tym celu możesz wyczyść konsole, a następnie wypisać wszystko od początku tym razem z nowym nickiem.

Oraz czy zamiast tego if da się jakoś zrobić pętle do zapytania o nick ?

Tak, można zapisać to za pomocą pętli.

 

komentarz 26 września 2017 przez niezalogowany
Uwaga 1: czy ja czasem nie napisałem o tym że system(cokolwiek) to zła praktyka?

Uwaga 2: czytałeś regulamin? "[Odpowiadający zobowiazany jest] postarać się udzielić jak najlepszej pomocy, starając się przy tym nie podać gotowego rozwiązania"

Uwaga 3: Masz brak nowych linii / odstepow, wczytany tekst będzie sklejony że sobą

Zastosuj się szczególnie do uwagi 2 inaczej odpowiedź zniknie ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 184 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 292 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 400 wizyt

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...