• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odcinek 8 kursu o OOP w środowisku: C++/CLI .NET Visual Studio zamiast aplikacji Borland Builder

0 głosów
83 wizyt
pytanie zadane 24 września w C i C++ przez Marcin Szewczak Nowicjusz (150 p.)
edycja 24 września przez Marcin Szewczak

Witam :)!

Oglądając odcinek kursu Pana Zelenta (serdecznie pozdrawiam) wymieniony w tytule wpadłem na pomysł (w sumie też wymieniony w tytule).

Już na początku (wczytywania danych z pliku) napotkałem błąd. Poniżej zamieszczam screena:

Próbowałem otwierać pliki z różnych formatów, lecz w każdym wypadku spotkałem się z tym samym błędem. Szukałem rozwiązania w sieci (po ang. i po pol.), ale nie udało mi się znaleźć nic co by sprawiło, iż opcja otworz zadziała. Nie chcę się poddać, gdyż dopiero zaczynam całą przygodę. 

Gdy rozwiązania z neta nic nie pomogły dołączyłem bibliotekę fstream, lecz po include do pliku .cpp nie bylem w stanie zsynchronizować lib-a i jej funkcji z CLR (wydaje mi się że jedno z drugim ma niewiele wspólnego, CLI/CLR lepiej współpracują z C#) .

Może ktoś się spotkał z czymś podobnym i mógłby mi w tej materii co nieco pomóc. Najprawdopodobniej nie jestem świadomy procesów, które zachodzą po wywołaniu linijki 277.

private: System::Void otworzToolStripMenuItem_Click(System::Object^  sender, System::EventArgs^  e) {
		OpenFileDialog OpenFileDialog1;
		
		if(OpenFileDialog1.ShowDialog()== System::Windows::Forms::DialogResult::OK) {	

			pole_tekstowe->LoadFile(OpenFileDialog1.FileName);
				//Text = OpenFileDialog1.FileName;
		}

	}

 

Jeśli chodzi o odcinek, to nie poszedłem dalej (chociaż znając życie powinienem), do innych opcji notatnika, zatrzymałem się na otworz, no i ze wszystkich stron próbuję to ugryźć ;p.

Jestem ciągle początkujący w tej materii i nie wiem czy przybliżyłem problem na tyle, by komuś po przeczytaniu posta zaświeciła się lampka w głowie "a nie zrobiłeś tego a tego". Piszę tego posta by nauczyć się również formułowania problemu.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to byłbym wdzięczny jeśliby go tutaj zademonstrował ;).

Pozdrawiam.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 25 września przez j23 Nałogowiec (33,120 p.)
wybrane 25 września przez Marcin Szewczak
 
Najlepsza

Jeżeli pole_tekstowe jest typu RichTextBox, to według dokumentacji (czytałeś?) jednoargumentowa wersja LoadFile rzuca wyjątkiem, jeśli format pliku jest inny niż .rtf. Inna wersja tej funkcji pozwala określić typ czytanego pliku:


pole_tekstowe->LoadFile( OpenFileDialog1.FileName, RichTextBoxStreamType::PlainText);

 

Zobacz sobie w dokumentacji, jakie wartości ma RichTextBoxStreamType.

komentarz 25 września przez Marcin Szewczak Nowicjusz (150 p.)
Nie czytałem dokumentacji, nawet nie wiem gdzie ją znaleźć.

Jak już pewnie zdołałeś zauważyć, lecę po omacku, więc jakbyś podesłał linka do tej dokumentacji, to na pewno bym spojrzał, na pewno przyda się też już w kolejnym kroku, czyli zapisie do pliku.
komentarz 25 września przez j23 Nałogowiec (33,120 p.)
Kolega nowy w internetach? ;) Wpisz w google nazwę klasy/metody i wybierz w wynikach link z microsoftu. Ot cała filozofia.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 222 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 82 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2015 w C i C++ przez kuba7528 Obywatel (1,000 p.)

42,361 zapytań

81,636 odpowiedzi

162,024 komentarzy

20,287 pasjonatów

Przeglądających: 104
Pasjonatów: 1 Gości: 103

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...