• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomysł na stronę WWW

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,041 wizyt
pytanie zadane 24 września 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez xxforumowiczxx Nowicjusz (140 p.)
Cześć

Mam pomysł na pewną stronę internetową, chce spróbować swoich sił w webdev ale w sumie nie jestem pewny czy w ogóle jest to wykonalne.

Mianowicie moja strona polegała by na wybieraniu określonej lokalizacji i pokazywała aktualne "informację" z konkretnego regionu. Problem tkwi w tym, że te informację był by zbierane z kilkudziesięciu innych stron. Dla przykładu (link losowy) http://www.bip.uj.edu.pl/dokumenty/zarzadzenia-rektora

Załóżmy mam 100 takich stron to czy jest możliwość, że gdy pojawi się nowe zarządzenie rektora (nowy odnośnik) to z automatu pokaże się on na mojej stronie, ewentualnie w excelu i tak z każdej kolejnej (99 pozostałych) , żeby ręcznie nie trzeba było sprawdzać i dodawać jeżeli coś się zmieniło.

Proszę o odpowiedź bo zastanawiam się czy w ogóle mój pomysł będzie możliwy do zrealizowania.
komentarz 24 września 2017 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)
Tak, poczytaj o web scraping.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 września 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Oczywiście, że jest to możliwe. Dane pobierzesz PHP'em z innej strony (wiem, że jest to możliwe ale nie wiem jak bo nie siedzę w PHP) a potem już tylko to wyświetlasz na stronie np. JS'em.
komentarz 24 września 2017 przez xxforumowiczxx Nowicjusz (140 p.)
a czy to będzie bardzo czasochłonne czy można to w miarę zautomatyzować ?
+1 głos
odpowiedź 24 września 2017 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)

Jeżeli strona wykorzystuje RSS nie będzie to takie trudne ;) W sumie to co chcesz osiągnąć to swego rodzaju czytnik rss. Jeżeli nie wiesz czym jest czytnik, możesz przeczytać co nieco na jego temat na #bykiwkodzie: https://radek024.github.io/blog/offtop/strony-www/2017/08/18/czytnik-kanalow/

0 głosów
odpowiedź 24 września 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

Jak najbardziej jest to możliwe m.inn. za pomocą biblioteki cURL. Albo dzięki funkcji file_get_contents i pochodnych, niektórzy też aktualizują treść swojej witryny z innych witryn.

http://php.net/manual/en/book.curl.php

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 254 wizyt
pytanie zadane 19 września 2019 w Nasze projekty przez niezalogowany
0 głosów
0 odpowiedzi 177 wizyt
–4 głosów
1 odpowiedź 1,185 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2017 w PHP przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,186 komentarzy

62,306 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...