Cześć ! Zrobiłem sobie stronkę lecz nie wiem jak zrobić tak by przy najechaniu na jedno pole w drugim polu pojawił się niewidoczny wcześniej tekst .
Załączam obrazek by moje pytanie było bardziej zrozumiałe:
Podpinasz się pod dwa zdarzenia: mouseenter i mouseleave. W pierwszym pokazujesz tekst np. poprzez zmianę z
display: none
na
display: block
a w drugim odwrotnie.
Można to zrobić na dwa sposoby.
<div id="mouse"></div> <div id="boom"></div> <style> div{ width: 50px; height: 50px; background-color: red; } #mouse + #boom{ display: none; } #mouse:hover + #boom{ display: block; } </style>
divnaktoryklikasz.addeventlistener('click', funkcja(){ document.getelementbyid('divktoryzmieniasz').innerhtml=tococheszdodac;})
chyba cos takiego powinno dzialac, jesli dobrze zrozumialem o co ci chodzi bo po chinsku to napisales a rysunek ala gmoch :D PS: chyba ze "niewidoczny wczesniej tekst" oznacza ze tekst tam jest ale ma opacity =0; to wtedy w funckji zmieniasz ta wlasciwosc i tyle :) Pss: jesli chodzi ci zeby to pojawialo sie po najechaniu a nie po clicku to zamoast click dajesz mouseover bodajze https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Events/mouseover
nie wiem czemu jest tu nawyk minusowania poprawnych rozwiazan, ( byc moze dlatgego ze nie daje kodu gotowego do kopiuj wklej i wymagam od zapytanego odrobiny pracy), ale moje rozwiazanie jest jak najbardziej poprawne(az z ciekawosci sprawdzilem czy nie pomylilem sie gdzie skoro dostalem -)
<script> var najezdzany = document.getElementById('najezdzany'); var dodawany = document.getElementById('2'); najezdzany.addEventListener('mouseover', function() { dupa(); }); function dupa() { dodawany.innerHTML = "dodane cos"; } </script>
ten post pewie zostanie rowniez zminusowany bo nie napisalem identycznej funckji z usuwajacej napis (bo komus nie bedzie sie chcialo poczytac jakie zdazenie jest odpowiedzialne za zjechanie myszki z elementu D: )
Downvote ode mnie i to nie nawyk forum. Odpowiedź, którą podałeś wnosiła dużo złych rzeczy.
Następnym razem spróbuj przyłożyć się do odpowiedzi to będzie upvote.
imo zwykle czepialstwo bo napisanie z malej poprawi kazde ide
no nie powiedziałbym... wg mnie również to błąd i koniec kropka.
addEventListener nie jest funkcja a metoda
heh... teoretycznie racja, nawet jeśli zadeklarujemy funkcję bezpośrednio używając function xx() {} to można ją wywołać jako xx() lub window.xx() - oczywiście jeśli mówimy o środowisku przeglądarki z obiektem window. Ale nie czepiałbym się tego faktu bo akurat to ma małe znaczenie...
Gdybyś znał jsa to wiedziałbyś, że konkretnych metod tam nie ma. Metoda to funkcja będąca bezpośrednio własnością obiektu. Js ze swoim dynamicznym typowaniem nie ma metod, tylko funkcje przypisane do obiektu. Od strony interpretera "metody" wcale nie są własnością obiektów.
Widzisz nie wszystko kończy się na podstawowym kursie OOP. Zanim nazwiesz kogoś hipokrytą uzupełnij swoją niewiedzę. Btw kłania się również czytanie ze zrozumieniem, gdyż nigdzie nie nazwałem addEventListener funkcją. Mowa była o argumencie, ale chyba zbyt trudnego języka używam.
(function() { var element = document.querySelector('#id'), anything = document./*...*/; element.addEventListener('click', function() { antything.textContent += ' I <3 Js closures!'; }, false); })();
93,488 zapytań
142,421 odpowiedzi
322,772 komentarzy
62,906 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj