• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Zapytanie w wierszu poleceń

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
658 wizyt
pytanie zadane 22 września 2017 w SQL, bazy danych przez Bartess Gaduła (3,630 p.)
zamknięte 28 września 2017 przez Bartess

Takim poleceniem:

mysql -u root -pXXXX (...)  < polecenie.sql

można wykonać polecenie z pliku.
Jak to napisać, żeby poLecenie było wpisane bezpośrednio w wierszu poleceń, a nie w pliku?
Coś jak to:

mysql -u root -pXXXX (...)  OPTIMIZE TABLE `baza`.`tabela`;

?
Pewnie banał, ale nie ogarniam... :-(

komentarz zamknięcia: Rozwiązany

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 22 września 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
wybrane 22 września 2017 przez Bartess
 
Najlepsza

Musisz się zalogować do bazy danych. Jak nie masz hasła to wystarczy tylko:

mysql -u root

Po zalogowaniu się tworzysz bazę danych:

create database `namebase`;

Następnie:

use `namebase`;

I później tworzysz tabelę (to co masz w pliku przykładowo), czyli:

create table (...)

W następnym kroku wrzucasz dane do tabeli i wyświetlasz.

Edit: Odpowiem na Twój komentarz w odpowiedzi.

https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/command-line-options.html

https://www.cyberciti.biz/faq/run-sql-query-directly-on-the-command-line/

https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/mysql-command-options.html

https://stackoverflow.com/questions/17666249/how-to-import-an-sql-file-using-the-command-line-in-mysql

https://linux.die.net/man/1/mysql

mysql -u user -p -e 'Your SQL Query Here' database-name

mysql -u USER -p PASSWORD -h MYSQLSERVERNAME -e 'select * from foo...' database-name

Do tego służy opcja: -e.

--execute=statement, -e statement

Execute the statement and quit. The default output format is like that produced with --batch. See Section 4.2.4, “Using Options on the Command Line”, for some examples. With this option, mysql does not use the history file.

komentarz 22 września 2017 przez Bartess Gaduła (3,630 p.)

Nie do końca o to mi chodzi...
Do tej pory mam tak:

mysql -u root -pXXXXX --database inwentaryzacja < polecenie.sql

I to mi działa bez wpisywania dodatkowo czegokolwiek. Logowanie do bazy odbywa się itd.

A mnie chodzi o to, jak to napisać, by zamiast wskazywać polecenie z pliku wsadzić je bezpośrednio w wiersz poleceń, w jednej linijce

komentarz 22 września 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

Wpisz:

mysql -u root -p

Wpisz hasło i zatwierdź enter'em.

Później wykonaj to, co napisałem w odpowiedzi.

komentarz 22 września 2017 przez Bartess Gaduła (3,630 p.)
Po co mam wpisywać hasło, skoro mam je wpisane? Nazwę bazy danych równiez.
mysql -u root -pXXXXX --database inwentaryzacja
Nie chcę wpisywać kilku linijek tylko wszystko w JEDNEJ. Tak, jak mogę wykonać polecenie z liku jedną linijką (bez wpisywania osobno hasła).
Jednym słowem jak tą część linijki wskazujacą na plik:  < polecenie.sql zastąpić zawartością tego pliku.

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 190 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 425 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2019 w C i C++ przez randinpa Początkujący (450 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 175 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...