• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Js mi nie działa :(

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
534 wizyt
pytanie zadane 21 września 2017 w JavaScript przez niezalogowany

Witam

Jak można przeczytać js mi nie działa. Robię jak na razie 2 odcinek kursu Pana MZ. Po odcinku mam nowy plik, wklepuje kod że by sobie przećwiczyć. Ni działa, to sprawdzam jak jest w kursie. I tu mam problem - jak otwieram plik z kursu to wszystko śmiga, a jak odpalam swój który jest identyczny nie działa. Chodzi mi o slider

<script type="text/javascript">
		
		var numer = Math.floor(Math.random()*5)+1;

		function wypisz()
		{
		numer++;if(numer>5)numer=1;
		
		var plik = "<img src=\"slajdy/slajd"+numer+".png\"/>";

		document.getElementById("slider").innerHTML=plik;
		
		setTimeout("wypisz()",5000);
		}
		

		</script>

 

2
komentarz 21 września 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

Kilka tipów:

Niżej napisałeś, że wywołujesz funkcje wypisz przez onload dodane w body - tak nie robimy. Jeżeli chcesz wywołać jakąkolwiek funkcje po załadowaniu DOMu, to możesz użyć eventu DOMContentLoaded lub po prostu wywołać ją tuż pod jej zadeklarowaniem, ale przy tym pamiętać trzeba, że skrypt powinien znaleźć się przed zamknięciem tagu BODY lub w HEAD z odpowiednim atrybutem(defer).

Musisz pamiętać, że zdarzenia podpinamy używając addEventListener.

Do metody setTimeout powinniśmy przekazywać funkcję bądź referencje do niej. Przekazując stringa, wywołujesz eval, poczytaj.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 21 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
1. Ctrl + Shift + R - Czysci cache

2. W 1 linijce kodu js daj console.log('test') - Sprawdz czy wypisuje w konsoli. Jezeli nie, sprawdz sciezke.

3. Ten kod jest w pliku .html? Czy w .js? A jezeli w .js to czy jest w <script>? Jezeli tak to pozbadz sie <script>.

4. Daj kod do pliku .html. Sprawdzisz czy to sciezka czy cos innego
0 głosów
odpowiedź 21 września 2017 przez Wiciorny Ekspert (269,790 p.)
może nie działa Ci ścieżka do pliku? Plik w innym folderze, lub pod inną nazwą.

Ew. w html-DOM nie masz zależności od javascript?
komentarz 21 września 2017 przez niezalogowany
Wszystko w jednym folderze, a tego DOM to gdzie sprawdzić?
0 głosów
odpowiedź 21 września 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

A nie potrzebujesz przypadkiem wywołać tej funkcji?

wypisz();

komentarz 21 września 2017 przez niezalogowany
jest w body onload="wypisz()";
komentarz 21 września 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
więc jeśli w HTML masz diva o poprawnym id, czyli slider to powinno Ci działać ;)
0 głosów
odpowiedź 22 września 2017 przez wotaher Użytkownik (610 p.)
Sprawdziłbym stringa w zmiennej plik bo wygląda to słabo na pierwszy rzut oka.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 287 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2023 w JavaScript przez MacieKap Bywalec (2,400 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 284 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2022 w JavaScript przez grewwwew Użytkownik (830 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 163 wizyt
pytanie zadane 7 września 2022 w HTML i CSS przez Podlasianin Początkujący (400 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,622 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...