• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia Politechnika Wrocławska

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
534 wizyt
pytanie zadane 20 września 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez marcin1619 Nowicjusz (170 p.)
Witam. Jestem w klasie maturalnej i chce za wszelką cenę dostać się do Politechniki Wrocławskiej(jest kilka kierunków ale każdy związany z informatyką). Na rozszerzenia wybrałem informatykę, matematykę oraz angielski. Mam kilka pytań a mianowicie:

-Jaki materiał waszym zdaniem muszę przerobić aby napisać informatykę z dobrym wynikiem (mam książkę "Informatyka Europejczyka" poziom rozszerzony)  ?

-Czy waszym zdaniem ta książka po wnikliwej analizie da jakieś rezultaty ?  

-Czy ktoś przerabiał ten sam problem co ja? Prosiłbym o podzielenie się doświadczeniem.

-Czy jest tu ktoś z Politechniki Wrocławskiej kto powie mi jaka jest ta szkoła z perspektywy studenta ?

Wielki dzięki za każdą odpowiedz.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 września 2017 przez niezalogowany
Pisałem kiedyś o PWr tutaj na forum oraz u siebie na blogu: http://szymonsiarkiewicz.pl/artykuly/inne/studia-na-politechnice-wroclawskiej/

Jednakże nie oczekuj za wiele od uczelni wyższych, nie poznasz tu za wiele rzeczy przydatnych w "życiu" (wiedza z uczelni =/= wiedza potrzebna w zawodzie).

Co do książki to się nie wypowiem, bo nie znam. Ja uczyłem się jedynie na podstawie matur ;)
komentarz 21 września 2017 przez marcin1619 Nowicjusz (170 p.)
Czyli twoim zdaniem wystarczy analizować arkusze z poprzednich lat ? A bloga całego przeczytałem :D
komentarz 21 września 2017 przez niezalogowany
Mi to wystarczyło ;P Ale teraz jest ciężej - mniej kasy od państwa na studentów = mniej studentów na roku (progi większe, mniej miejsc)
0 głosów
odpowiedź 21 września 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

Jaki materiał waszym zdaniem muszę przerobić aby napisać informatykę z dobrym wynikiem (mam książkę "Informatyka Europejczyka" poziom rozszerzony)  ?

Do teorii polecam książki dla technika informatyka (szczególnie uwagę warto zwrócić na sieci i systemy liczbowe), ale nie zagłębiać się zbytnio. Praktyka jest o wiele ważniejsza. Przerób wszystkie matury z lat poprzednich i zbiór zadanek z CKE. 

-Czy waszym zdaniem ta książka po wnikliwej analizie da jakieś rezultaty ?  

Do teorii owszem.

-Czy ktoś przerabiał ten sam problem co ja? Prosiłbym o podzielenie się doświadczeniem.

Wyżej napisałem to, co wynika z własnego doświadczenia ;)

-Czy jest tu ktoś z Politechniki Wrocławskiej kto powie mi jaka jest ta szkoła z perspektywy studenta ?

Taka jak każda inna. Jak nie będziesz samodzielnie pracował to nic Ci nie da.

komentarz 21 września 2017 przez marcin1619 Nowicjusz (170 p.)
Wielkie dzięki za odpowiedz.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 348 wizyt
+1 głos
6 odpowiedzi 2,373 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Krst0 Obywatel (1,340 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 374 wizyt
pytanie zadane 24 stycznia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Adam Jakś Dyskutant (8,940 p.)

93,009 zapytań

141,976 odpowiedzi

321,257 komentarzy

62,351 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...