• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem w code:block,prawdopodobnie jakiś błąd ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
246 wizyt
pytanie zadane 20 września 2017 w C i C++ przez Resmittieno Początkujący (280 p.)

Od wczoraj oglądam poradniki Pana Mirosława,jestem totalnie początkującym więc proszę o wyrozumiałość

Problem leży w code:block,chodzi o to,że kiedy włączam program napisany według poradnika pojawiają się złe odpowiedzi a w konsolce jest napisane Process terminated with status -1073741510 (0 minute(s), 3 second(s)).

Tak wygląda kod:

 


 #include <iostream>

using namespace std ;

int uczniowe,cukierki,x,y;

int main()

{



 cout << "Ile uczniow:" ;
 cin >> uczniowe ;

 cout << "Ile cukierkow:" ;
 cin >> cukierki ;

 x = uczniowe/(cukierki-1);

 cout << "Ile cukierkow na 1 ucznia:" <<x ;

 y = cukierki-x*(uczniowe-1) ;
 cout <<endl<< "Ile reszty dla Mirona" <<y;

return 0 ;

}

O co może chodzić ?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 września 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Może chodzić np. o dzielenie przez zero.
komentarz 20 września 2017 przez Resmittieno Początkujący (280 p.)
Jak mógłbym to naprawić?
komentarz 20 września 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Niedopuszczając do dzielenia przez zero, ergo - cukierki muszą być różne od 1

komentarz 20 września 2017 przez Resmittieno Początkujący (280 p.)
Ok,w takim razie dlaczego w poradniku wszystko działało,a kod wygląda identycznie ?
komentarz 20 września 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Dla jakich danych Ci się wysypuje?
komentarz 20 września 2017 przez Resmittieno Początkujący (280 p.)
Kiedy podaję liczbę uczniów np,31 oraz cukierków 61 ilość cuk dla 1 ucznia wynosi 0 a reszta 61 oraz taki komunikat Process terminated with status -1073741510 (0 minute(s), 39 second(s))
komentarz 20 września 2017 przez Resmittieno Początkujący (280 p.)
Przywracałem ustawienia kompilatora do domyślnych i przez jakiś czas działało ale tylko wersja kodu bez obliczania reszty,po dodaniu jej coś się zepsuło i teraz nie ważne co napiszę jest ten błąd,reinstall również nic nie daje.
komentarz 20 września 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Generalnie ten kod nie ma nic, co mogłoby powodować błąd inny niż ten, o którym wspomniałem. Może antywirus coś miesza...
0 głosów
odpowiedź 20 września 2017 przez obl Maniak (51,280 p.)

Jeżeli zmienna cukierki oznacza liczbę cukierków do podziału (zakładam sprawiedliwego) to dlaczego robisz coś takiego:

x = uczniowe/(cukierki-1);

Liczysz ile uczniów przypada na jednego cukierka czy co? Bo jeżeli na odwrót to powinieneś najpierw sprawdzić czy liczba cukierków jest większa od zera oraz liczba uczniów jest większa od 1 i jeżeli tak to obliczyć ile cukierków na jednego ucznia przypada:

x = cukierki / (uczniowie - 1);

oczywiście wszystko jako int czyli zaokrąglone w dół.

I to:

y = cukierki-x*(uczniowe-1) ;

też nie ma sensu, powinieneś skorzystać raczej z modulo:

y = cukierki % (uczniowie - 1)

żeby dowiedzieć się ile cukierków zostało nieprzydzielonych.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 165 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 885 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2019 w C i C++ przez BezBarwny Użytkownik (700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 140 wizyt

92,566 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,611 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...