• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Projekt Master Dally

Object Storage Arubacloud
–1 głos
232 wizyt
pytanie zadane 17 września 2017 w Offtop przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)

Witam,

ostatnio napisałem prostą stronkę.

Link: masterdally.com

Moim celem było zrobienie przyjaznaj strony startowej dla przeglądarki, więc jeżeli wpadnie ci w oko to ustaw sobie jako stronę startową.

Jak wam się podoba ?

 

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 17 września 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 17 września 2017 przez Kamil Czech
 
Najlepsza

Jeśli pytasz o wygląd to tu każdy może mieć swoje odczucia. Mi szczerze mówiąc się nie podoba, wygląda jak strona sprzed co najmniej kilku lat. Dziwne niedopasowane kolory, wielkie migające logo...

Ale to kwestia dyskusyjna, więc bardziej bym się wolał skupić na kodzie, który również nie powala:

  • type="text/css"

    Atrybut type jest niepotrzebny.

  • <meta name="keywords" contend="Strona, startowa" />

    Z tego co mi wiadomo słowa kluczowe nie mają już żadnego znaczenia, wyszukiwarki i tak same analizują treść.

  • <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
    

    chrome=1 tu nie powinno być.

  • <script type="text/javascript" src="timer.js"></script>

    Po co skrypty w <head>? Powinny być na koniec <body>, aby nie opóźniały ładowania strony. Do tego znowu zbędny atrybut type.

  • onload="odliczanie();"
    

    Najgorszy możliwy sposób podpięcia zdarzenia.

  • class="niebieski"

    Radziłbym nazywać klasy (jak zresztą wszystko w programowaniu) po angielsku. I do tego bardziej uniwersalnie. Jeśli np. nagle zechce Ci się zmienić kolor z niebieskiego na czerwony to co? Będziesz musiał zmieniać wszędzie nazwę klasy? Bez sensu.

  • <input type="text" ...

    Gdzie etykiety <label> do inputów?

  • <input class="szukaj" type="submit" value="Szukaj !" />

    Lepiej <button> zamiast <input>.

  • <a target="_blak"

    _blak? Jeśli już to _blank, a ogólnie wymuszanie otwarcia w nowej karcie też podobno jest kiepską praktyką, choć faktycznie różnie z tym bywa.

  • <i class="icon-firefox"></i>

    Niedostępne ikonki (https://comandeer.github.io/blog/a11y/html-css/2017/02/28/o-ikonkach-slow-kilka.html).

  • class="titlezegar"

    Wymieszanie polskiej nazwy z angielską wygląda jeszcze gorzej niż same polskie nazwy...

  • <h2 class="titlezegar" style="font-size: 50px;">

    Style inline to zły pomysł, mieszamy HTML i CSS, no i w razie zmiany trzeba wszędzie szukać wystąpień.

  • <img width="180"

    Proponowałbym ten width przerzucić do CSSa, uniwersalniej.

  • Dwa znaczniki <h1>, które do tego nie są logiem strony a jakimś przypadkowym tekstem z samego dołu?

  • Ogólnie jakoś mało znaczników z HTML5, chyba tylko footer i nav.

  • A co jakbym chciał sobie skorzystać z tej strony na urządzeniach mobilnych? Żadnej responsywności nie widzę.

  • To już czepianie się: domena po angielsku a cała strona po polsku? No chyba że masz zamiar to rozwijać, ale jeśli strona kierowana jest tylko na Polskę wybrałbym też polską nazwę.

Jeśli chodzi o użyteczność takiego czegoś to jak dla mnie również jest to bez sensu. Wolę pasek zakładek, w którym mam wszystkie przydatne strony. A www.google.pl jako strona startowa sprawdza mi się najlepiej ;)

Nie chciałbym zniechęcić, no ale w mojej osobistej opinii wypada to ogólnie słabo.

1
komentarz 17 września 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
content, nie condend
komentarz 17 września 2017 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
Dzięki, wezmę to pod uwagę

Podobne pytania

+2 głosów
6 odpowiedzi 327 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2015 w Offtop przez Marcin951 Gaduła (3,250 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 191 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Piotr96.19 Początkujący (280 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 86 wizyt

92,550 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,520 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...