• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gdy próbuję wpisać coś do diva, tekst przesuwa mi się na prawą

Object Storage Arubacloud
0 głosów
640 wizyt
pytanie zadane 17 września 2017 w HTML i CSS przez jankowskaanna909 Nowicjusz (120 p.)
edycja 18 września 2017 przez jankowskaanna909

Witam,

Temat zakończę, ponieważ już zaczynam się gubić, w tym co mogło pójść nie tak. Flexbox na razie jeszcze nie do końca ogarniam. Tak samo z bootstrap, bo w to aż tak się nie zagłębiałam. Oglądałam na ten temat i czytałam, ale jeszcze nie umiem stosować. Float: left jest wykorzystany, ale divy mi się nakładały i marginami je odsuwałam. 

 Kończę zatem temat

Kod z css:

.Portfolio
{
    background-color: #FFD464;
    height: 200px;
    width: 200px;
    font-size: 50px;
    margin-left: 300px;
    margin-right: 520px;
    
    margin-bottom: 20px;
    box-sizing: border-box;
    
    
        float: left;
  }

http://annajankowska.ct8.pl/CV.php link do tego jak to wygląda.

Czy ma ktoś pomysł, co jest grane??

komentarz 17 września 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
musisz chyba trochę więcej to opisać, bo szczerze to nie rozumiem problemu, ale to raczej malutki błąd ;)

do którego diva chcesz coś wpisać? do portfolio? tam masz czcionkę 50px ustaloną i jak ja coś tam wpisuje to jest taki duży tekst wyśrodkowany i nie wiem w czym problem
komentarz 17 września 2017 przez jankowskaanna909 Nowicjusz (120 p.)
Tak chcę wpisać w diva obok, ale problem w tym, że jak robię jakiekolwiek zmiany w css, zmiany nie przechodzą mi na stronie. Nawet po wciśnięciu ctrl+f5.
komentarz 17 września 2017 przez jankowskaanna909 Nowicjusz (120 p.)
I jak wpisuję, cokolwiek w prawe divy to mi się tekst przykleja do prawej strony.
komentarz 17 września 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
komentarz 17 września 2017 przez jankowskaanna909 Nowicjusz (120 p.)
Niestety to nie pomogło :/
komentarz 17 września 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

ale nie pomogło co? nie widać nadal zmian na stronie?

Bo jeśli chodzi o ten tekst, to wydaje mi się, że masz trochę namieszane z tym float: left. Sama tego nie używam do tworzenia takich bloków, ale wydaje mi się, że i clear: both powinno być po jednym rzędzie.

Dosłownie kilka minut zajmie Ci nauka flexboxa więc mogłabyś z tego skorzystać i nie będziesz miała problemów z tym tekstem ;)
Masz też w kodzie spore marginesy, a tak się raczej tego nie robi.

Stworzyłam Ci nawet taki layout, jak Ty masz tylko za pomocą flexboxa: https://codepen.io/noeemi/pen/KXdveE

komentarz 17 września 2017 przez jankowskaanna909 Nowicjusz (120 p.)
Próbowałam ogarnąć flexboxem, na razie mi to nie wychodziło, a było mi to polecane przez kolegę, muszę to na spokojnie . Bo próbuję na szybko, ale to tak nie można, bo zaraz wszystko się sypie.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 września 2017 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
użyj parametru text-align: center;
komentarz 17 września 2017 przez jankowskaanna909 Nowicjusz (120 p.)
Robiłam i tak, ale puki co strona nie odpowiada na jakiekolwiek zmiany w CSS
komentarz 17 września 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
Jaka przeglądarka? Na pewno zapisujesz zmiany w pliku?
0 głosów
odpowiedź 17 września 2017 przez turtelian Obywatel (1,760 p.)
edycja 17 września 2017 przez turtelian
podaj równieæ kod html bo skoro css nie odpowiada to moze oznaczac blad w htmlu:)
PS: tego typu stronki bardzo szybko i przyjemnie robi sie w bootstrapie :)
komentarz 17 września 2017 przez jankowskaanna909 Nowicjusz (120 p.)
<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
    <meta charset="utf-8" />
    <title>Anna Jankowska</title>
    <meta name="description" content="Portfolio" />
    <meta name="keywords" content="Anna,Jankowska,praca, portfolio" />
    <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1, maximum-scale=1">
   <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Dosis|Poiret+One|Yanone+Kaffeesatz" rel="stylesheet">
    
    <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
    <link rel="stylesheet" href="css/fontello.css" type="text/css" />
    
    <!--[if lt IE 9]>
    <script src="//cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/html5shiv/3.7.3/html5shiv.min.js"></script>
    <![endif]-->
        

</head>

<body>

        <header>
    
        

    <div id="container">
    
    <h1 class="logo">Anna Jankowska</h1>
        
        <nav id="topnav">
        
            <ul class="menu">
                <li><a href="index.php">Strona główna</a></li>
                <li><a href="Portfolio.php">Portfolio</a></li>
                <li><a href="CV.php">CV</a></li>
                <li><a href="omnie.php">O mnie</a></li>
                <li><a href="Kontakt.php">Kontakt</a></li>
            </ul>
            
        </nav>
    
    </header>

        <main>
        
        
            <div class="Portfolio">
            
            
                        
                            <img src="ja.jpg"  height= "170" ></a>
                        
            
            </div>
            
            <div class="box1">
            
            Data ur.
            
        
            
            </div>
            
            <div class="box2">
            Doświadczenie zawodowe
            
            <ul>
            
            <li>Serwisantka (praktyka zawodowa)</li>
            <li>PCM Leszno Marciń Jóźwiak</li>
            <li>1 sierpień 2016- 13 wrzesień 2016</li>
            <li>1 sierpień 2017- 13 wrzesień 2017</li>
            
            </ul>
            
            </div>
        
        <div class="omnie">
        Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Jana Amosa Komeńskiego
        
        </div>
        
        <div class="box3">
        
        <h1>Wykształcenie</h1>
        </div>
        
        <div class="Kontakt">
        
        </div>
        
        <div class="box4">
        <h1>Umiejętności</h1>
        </div>
        
        <div class="box5">
        </div>
        
        <div class="box6">
        <h1>Kursy, szkolenia</h1>
        </div>
        
        <div class="box7">
        </div>
        
        <div class="box8">
        
        </div>
        
        <div class="box9">
        
        </div>
        
        <div class="box10">
        
        </div>
        
        <div class="box11">
        </div>
        
        
        <div class="box12">
        </div>
        
        <div class="box13">
        </div>
        
        
        <div class="box14">
        </div>
        
        <div class="box15">
        </div>
        
        <div class="box16">
        <i class="demo-icon icon-comment-1"></i>
        </div>
        
        </main>
        
        
        
            </div>
        
    
        <div id="footer">
            Portfolio Anna Jankowska. Strona w sieci od 2017r. &copy; Wszelkie prawa zastrzeżone.
     <div style="clear:both"></div>
            </div>            
        
    
</body>
</html>
komentarz 17 września 2017 przez turtelian Obywatel (1,760 p.)

kod w ramki wato wziac po drugi w css zmieniasz klase portfolio a ten twoj tekst jest w divie o klasie o mnie wiec nie ma prawa dzialac
 

  <div class="omnie">
        Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Jana Amosa Komeńskiego
        
        </div>

 

komentarz 17 września 2017 przez jankowskaanna909 Nowicjusz (120 p.)
Możliwe, że z nerwów tego nie zauważyłam.
komentarz 17 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
Według mnie to ten cały kod trzeba było poprawić bo strona w końcu i tak i tak się posypie. margin-left: 720px; :) zapomniała panienka że w css3 jest coś takiego jak float:left i float:right :P
komentarz 18 września 2017 przez jankowskaanna909 Nowicjusz (120 p.)
Pragnę zauważyć, że wykorzystuję Float:left; tylko po wykonaniu jego divy nakładały się na siebie i musiałam przesuwać je marginami.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 429 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 359 wizyt
+3 głosów
3 odpowiedzi 3,724 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...