• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Napisanie wyjątku java obiektowe

Object Storage Arubacloud
0 głosów
209 wizyt
pytanie zadane 14 września 2017 w Java przez niewiem17 Początkujący (480 p.)

Cześć,

Mam problem z zdefiniowaniem wyjątku dla za małej ilości obrotów bączka.

Muszę zdefiniować prosty wyjątek żeby się zgadzał z tym kodem:

	public static void main(String[] args) 
			{
						
				Baczek baczek = new Baczek();
						try{
								baczek.obrot(new wlewo());
								baczek.obrot(new wprawo());
							}
								catch(ZaMaloObrotowException e)
								{
									System.out.println(e);
								}
								 
							
							
							
							finally{ 
							
									baczek.krec();

									}

 

Niestety jestem laikiem pomoże ktoś

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 września 2017 przez Tomasz90 Nałogowiec (25,140 p.)
Tworzysz nową klasę o nazwie ZaMaloObrotowException która rozszerzy klasę exception. No i tworzysz konstruktor z parametrem String message. W konstruktorze wywołujesz poprzez super(message); konstruktor z klasy bazowej. No i tyle
komentarz 14 września 2017 przez niewiem17 Początkujący (480 p.)
Dokładnie o to mi chodziło tylko cały czas mi nie wychodzą, jestem na etapie oczytania odnośnie exception itp
0 głosów
odpowiedź 14 września 2017 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
class ZaMaloObrotowException extends Exception{
  public ZaMaloObrotowException() {
  System.out.println("Utworzenie wyjątku");
  }

// to jest przykłądowa klasa która tworzy wyjątek. 

Sama metoda main wygląda dosyć okej, ale czym jest?

ZaMaloObrotowExceptio ? Czego oczekujesz, implementacji tego wyjatku ?

komentarz 14 września 2017 przez niewiem17 Początkujący (480 p.)
Plan jest taki jak Tomasz90 podał, gorzej z wdrożeniem
komentarz 14 września 2017 przez niewiem17 Początkujący (480 p.)
Oj nie widziałem wcześniej tego kodu co podałeś.
komentarz 14 września 2017 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
bo edytowałem posty. Sory
komentarz 14 września 2017 przez niewiem17 Początkujący (480 p.)
zatem wyglądało by to tak:

class ZaMaloObrotowException extends Exception{

  public void ZaMaloObrotowException() {

  System.out.println("Za mało obrotów");

  }

 

Tylko jeszcze klasa exception
komentarz 14 września 2017 przez niewiem17 Początkujący (480 p.)
Pomożesz ? bo rozumiem że w tym exception muszę zdefiniować że musi być więcej jak 2 oborty np tylko potrzebne są tu jeszcze takie działania ?

    private String exception;
    
    public Exception(){exception = null;}
    public Exception(String e){exception = e;}

 

itp ?
komentarz 14 września 2017 przez Tomasz90 Nałogowiec (25,140 p.)
nieee. tam gdzie masz tego catcha to w środku powinieneś rzucić wyjątkiem:

throw new ZaMaloObrotowException("Jakis komunikat");

Patrząc na ten kod co napisałeś to powinieneś sobie najpierw ogarnąć całkowite podstawy jak tworzenie klas i jak działają konstruktory.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,071 wizyt
pytanie zadane 30 września 2017 w Java przez Dieva Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 364 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2015 w C i C++ przez martin_m Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,423 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2019 w Java przez periedynek Obywatel (1,320 p.)

92,551 zapytań

141,397 odpowiedzi

319,528 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...