• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie własnej gry, od czego zacząć?

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
1,859 wizyt
pytanie zadane 14 września 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez maxeee Początkujący (340 p.)
Witam serdecznie, potrzebuje dobrej fachowej rady w zrozumieniu co i jak? od czego zacząć?

Mianowicie chciałem zabrać się za tworzenie gry aktualnie w celu naukowych, mianowicie chce żeby gra była w przeglądarce, czyli Via WWW. Języki jakie znam a raczej aktualnie się uczę to C++, JS, CSS oraz PHP, co jeszcze do tego bym mógł dorzucić jeśli trzeba.

Na czym ma polegać gra, A no ma być strona główna, Logo, pod strona logowania oraz rejestracji, aktualności oraz może być jakaś mała grafika. Po zalogowaniu będzie możliwość wyboru postaci a następnie po zalogowaniu się do świata gry pojawia się kwadrat wraz z mapą i postacią 2D, aktualnie głównie chodzi oto żeby postać mogła poruszać się po tej planszy, było logowanie, tworzenie postaci oraz wybór klasy postaci.

Pozdrawiam, Kamil.
3
komentarz 14 września 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
zacznij od uzywania googla
komentarz 14 września 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Latwo opisac trudniej zrobic. Zacznij od rospisania elementow, ktore potrzrbujesz w mapie mysli. Miejsce, czas, bohaterowie, elemnty gry itd itp. Pozniej pomysl jak to przelozyc na kod i tyle. Dorzuc JS i bedzie dobrze
komentarz 14 września 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Dorzuc JS i bedzie dobrze

Widzę, że znajomość tematu na poziomie autora pytania, albo i jeszcze lepiej.  

komentarz 14 września 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Mam rozpisac jak po kolei napisac gre? Chodzilo mi, tylko o to, zeby dorzucic JS jako jezyk do projektu nic wiecej, zle sie wyrazilem i tyle :/

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 września 2017 przez niezalogowany
wybrane 14 września 2017 przez maxeee
 
Najlepsza
Jeżeli tworzysz grę przeglądarkową i to na dobry początek przyda ci się JS,PHP,CSS. Wymieniłem te języki, ponieważ JavaScript służy do wykonania dynamicznych stron internetowych czyli w bardzo prosty sposób będziesz mógł sprawić aby gra nie była tylko jak kartka papieru ale żywa. Jeżeli chodzi o PHP powinien ci wystarczyć jeżeli chodzi o system logowania ponieważ można w nim prosto to napisać i nie jest widoczny. Natomiast jeżeli chodzi o CSS to język ten w bardzo prosty sposób upiększy ci całą stronę i także w w dużym stopniu samą grę. Jeżeli chodzi o kwestie poruszania się tej postaci warto by się tu zastanowić nad programem do animacji coś w stylu starego flasha. Jeżeli chodzi o samą grę też warto by było posłużyć się MYSQL albo innym językiem do baz danych. Najważniejsze jest to nie w czym to napiszesz ale to jak to napiszesz pozdrawiam.
komentarz 14 września 2017 przez maxeee Początkujący (340 p.)
Bardzo pomocna rada, dziękuję bardzo! :)
komentarz 14 września 2017 przez niezalogowany
Miło mi to słyszeć. Jeżeli byś chciał jakąś grę zrobić chętnie jestem do pomocy nie umiem za dużo, ale pomóc mogę.
komentarz 14 września 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Jeżeli chodzi o kwestie poruszania się tej postaci warto by się tu zastanowić nad programem do animacji coś w stylu starego flasha.

Nie będzie to potrzebne, bo w HTML5 jest canvas, który bez problemu obsłuży się z poziomu JS. 

komentarz 14 września 2017 przez maxeee Początkujący (340 p.)

A Canvas to środowisko do tworzenia gier, chodzi mi bardziej o coś typu Margonem, czyli w tym środowisku jest możliwość zrobienia takiej gry tak? i jeszcze jedno. Czy to środowisko jest płatne?

komentarz 14 września 2017 przez maxeee Początkujący (340 p.)
Czyli Canvas będzie poprostu lepszym środowiskiem do pisania gry ?
komentarz 14 września 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Jedynym na dobrą sprawę, bo Flash już nie istnieje.
0 głosów
odpowiedź 14 września 2017 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
C++ ci się nie przyda (lecz poznanie typów, pętli a nawet obiektowości może być tylko na plus) wystarczy sam JS jeśli nauczył się JSa na bardzo wysokim poziomie będziesz w stanie robić wszystko w obrębie gier przeglądarkach. Zamiast serwera PHP możesz stworzyć serwer NodeJS który zaprogramujesz w JavaScript.
komentarz 14 września 2017 przez maxeee Początkujący (340 p.)
A skąd takowy kompilator mogę nabyć oraz czy może on być podpięty do Code::Blocks
komentarz 14 września 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
komentarz 14 września 2017 przez maxeee Początkujący (340 p.)

Mam pobrać to? 

https://github.com/juj/emsdk.git

I jak pobrałem to co dalej? mam gdzieś to wgrać czy jak ?

komentarz 14 września 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Rzeknę tak: jeśli pytasz się mnie, co zrobić z repozytorium gita, to może najpierw ogarnij podstawy webdevu, w tym jak posługiwać się systemami kontroli wersji, a dopiero potem próbuj odpalić C++ w przeglądarce.

Zwłaszcza, że wcale Ci to nie będzie potrzebne, bo możesz to zakodzić w JS.
komentarz 14 września 2017 przez maxeee Początkujący (340 p.)
będę pisać w js i php. tak bedzie lepiej.

Podobne pytania

0 głosów
8 odpowiedzi 20,198 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 566 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez bOY123 Początkujący (420 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,043 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...