• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór laptopa studia informatyka programowanie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
931 wizyt
pytanie zadane 13 września 2017 w Sprzęt komputerowy przez marakuja Użytkownik (590 p.)
Witam, piszę tutaj z myślą, że znajdzie się jakaś osoba, która udzieli mi odpowiedzi na moje pytania oraz w szczególności doradzi.
Niedługo zaczynam studia informatyczne dzienne w innym mieście, przenoszę się do mieszkania wraz z moją aktualną stacjonarką, która jest w dość dobrej kondycji, jednak po przemyśleniu wszystkiego doszedłem do wniosku, że przydał by mi się laptop. Nie będę przecież zabierał stacjonarnego co tydzień/dwa do domu ( bo nawet nie będę miał jak).

Potrzebuję tego laptopa głownie pod pisanie programów - aktualnie C++, ba studiach pewnie jakaś Java  lub C, a w niedalekiej przyszłości Python. Nie będą to bardzo rozbudowane projekty, bo od tego mam stacjonarkę. Zależy mi na tym aby laptop był dość przenośny max 15.6 cala, żeby w miarę na baterii trzymał jeśli miałbym go zabierać na uczelnie. Laptop będzie działał na linuxie.
Zastanawiam się nad istotą karty graficznej w takim laptopie? Ma sens kupowanie lapka z dedykowaną  kartą?
Co do dysku to wydaje mi się żę 240GB SSD powinien wystarczyć, planuję zakup jakiegoś przenośnego dysku.

Proszę was o spostrzeżenia, oraz może jakieś typy laptopów, które nadają się pod taki użytek. Cena: ~2500zł.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 września 2017 przez FxJerzy Stary wyjadacz (12,460 p.)
edycja 13 września 2017 przez FxJerzy

Co do dysku to wydaje mi się żę 240GB SSD

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Tak pokrótce:
ASUS R558UA - tego dostaniesz z fabrycznym dyskiem SSD, bez slotu na drugi dysk chyba że zamiast nagrywarki - super bateria (ok 10h).
Dell Vostro 5568 - ale najlepiej zaopatrz się w biznesowego Dell z częściowo aluminiową obudową, podświetlaną klawiaturą z dwoma slotami na RAM (bez wlutowanego) i bez nagrywarki (minimalnie poniżej 2kg) + wolny slot M.2 na dysk SSD.

komentarz 13 września 2017 przez niezalogowany
*pokrótce
komentarz 13 września 2017 przez marakuja Użytkownik (590 p.)
Szczerze nie chcę się bawić w rozkręcanie laptopa już na początku. Nie potrzebuję drugiego slotu na dysk, tak jak mówię planuję zakup przenośnego dysku, a od grubszych rzeczy mam stacjonarnego. Czyli mówisz, aby wybrać któregoś z tych 2? Bardziej mi przypadł ten Asus, już wcześniej na niego patrzyłem. Tylko powiedz mi, co oznacza dopisek: "Dostępne sterowniki tylko dla systemu Windows 10"  w dodatkowych informacjach.
komentarz 13 września 2017 przez niezalogowany
Oznacza to, że oficjalnie jest wspierany tylko Windows 10.
komentarz 13 września 2017 przez FxJerzy Stary wyjadacz (12,460 p.)
Laptopy z 2017 i nowsze obsługują tylko i wyłącznie Windows 10 bez 7 i 8.x
komentarz 13 września 2017 przez marakuja Użytkownik (590 p.)
To co ja mam w tej sytuacji zrobić jeśli chce mieć linuxa? nie będzie poprawnego działania?
komentarz 14 września 2017 przez niezalogowany
Sprawdź, czy są dostępne sterowniki. To, że coś nie jest oficjalnie wspierane nie oznacza, całkowitego braku wsparcia.

Linuxa postawisz na obu laptopach bez... No problemy mogą się pojawić. (-:
komentarz 14 września 2017 przez marakuja Użytkownik (590 p.)
Poważne problemy czy jakieś błahe?
Jak mam sprawdzić sterowniki?:D Do czego właściwie?:D
komentarz 14 września 2017 przez niezalogowany
Wygooglaj sobie, czy sterowniki są dostępne pod Linuxa. Jak są, to problem nie istnieje. (-:
komentarz 14 września 2017 przez marakuja Użytkownik (590 p.)
Sterowniki do laptopa? W ten sposób czy ja czegoś nie rozumiem?:D
komentarz 14 września 2017 przez niezalogowany
No tak. W moim Asusie na przykład męczyłem się pół dnia, żeby uruchomić WiFi, bo nie ma sterowników pod ten konkretny model karty sieciowej.
komentarz 14 września 2017 przez marakuja Użytkownik (590 p.)
Spróbuje porozmawiać z doradcami x-kom, może oni pomogą.
komentarz 14 września 2017 przez FxJerzy Stary wyjadacz (12,460 p.)
Dell będzie działać z Ubuntu bez problemu ;)
komentarz 14 września 2017 przez marakuja Użytkownik (590 p.)
Dell jest bez SSD ;x
komentarz 14 września 2017 przez FxJerzy Stary wyjadacz (12,460 p.)

ADATA Ultimate SU800 128GB lub większy, wsadzasz i masz. Nie czytałeś co napisałem?

0 głosów
odpowiedź 15 września 2017 przez Lenniek Początkujący (400 p.)
W tym budżecie możesz złapać np. Lenovo 100-15IBD: https://www.komputronik.pl/product/375990/lenovo-100-15ibd-80qq01eupb-240gb-ssd-8gb.html

na intelu i5, dysk ssd 240GB, 8GB RAM z możliwością rozszerzenia, w cenie jest też system. Skoro pod programowanie no to trzeba by celować właśnie w coś z dobrym cpu, dyskiem ssd i sporo ram, pominąć można kompletnie dedykowane gpu jeśli nie zamierzasz odpalać jakichkolwiek gier, a do prostych multimediów wystarczy grafika zintegrowana z procesorem nawet.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 305 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2018 w Sprzęt komputerowy przez Pattt Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 345 wizyt
pytanie zadane 21 września 2018 w Sprzęt komputerowy przez sebastian970 Użytkownik (710 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 242 wizyt
pytanie zadane 29 maja 2018 w Sprzęt komputerowy przez Ran9 Nowicjusz (160 p.)

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...