1. Przede wszystkim w przypadku błędów (ale i zawsze) twoim przyjacielem powinna stać się przeglądarkowa konsola. Jeśli masz błąd w swoim kodzie JS, to pokaże Ci się tam właśnie błąd. W większości przeglądarek: F12 --> Console. Ponadto proponuję ogólnie zapoznać się z tym całym narzędziem i starać się z niego korzystać.
Z Notepad++ zrezygnuj i po prostu zainwestuj w lepszy edytor. Masz wiele darmowych, ja polecam Atom, ale jest Brackets, Sublime Text i sporo więcej. :)
2. Moim zdaniem najlepszą formą wiedzy są blogi, jest parę nawet naszych forumowiczów:
Ja polecam jeszcze:
Ale ogólnie blogów więcej niż programistów, więc powinieneś szybko je znajdować w internecie. :) Masz wolny czas, to czytasz. Nafrontendzie dodatkowo jest już naprawdę dużo artykułów, więc możesz jeszcze korzystać z wyszukiwarki, kiedy będziesz szukał konkretnej technologii.
No i podałem tylko polskie źródła. Pamiętaj, że po angielsku jest jeszcze więcej i często lepiej. Ogólnie inwestuj w angielski.
3. Brak cierpliwości, "chęć wszystkiego na teraz", strach przed nowszym i lepszym, nierobienie projektów czy słomiany zapał.
4. Nie czytałem, więc się nie wypowiem. ;)