• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dokonanie wyboru na podstawie miniaturek

Object Storage Arubacloud
0 głosów
115 wizyt
pytanie zadane 13 września 2017 w HTML i CSS przez altara Początkujący (290 p.)

Witam,

Zaczynam programować i proszę o pomoc Was, czyli ekspertów.

Mam miniaturki zrobione w bootstrapie, np. po 4 w 3-ch rzędach.
Chciałabym, żeby na podstawie wyświetlenia miniaturek, można było dokonać wyboru przepisu kulinarnego (np. kliknięcie w obrazek sałatki powoduje pobranie zmiennej nr=8 i jest podstawą do tego, że z bazy danych wybrany zostanie rekord np. o id=8 i pod miniaturkami wyświetli się przepis na sałatkę). Baza danych ma strukturę: id, link do zdjęcia, opis). Pobranie przepisu z bazy danych zrobiłam w PHP. Problem: jaką metodę zastosować do konwersji miniaturki na numer, czyli jak to zrobić, że jak kliknę na miniaturkę, to pobiorę numer przypisany do tej miniaturki.

Próbowałam:

 <div class="miniaturki">
        <div class="container">

            <div class="col-xs-6 col-md-3">
                <a href="#przepis1" class="thumbnail">
                    <img src="img/rachael-gorjestani-154907.jpg">
                    <span>Pasta z groszku</span> 
                    <?php $numer=1 ?>
                </a>
            </div>
            <div class="col-xs-6 col-md-3">
                <a href="#" class="thumbnail">
                    <img src="img/miniatura1.jpg">
                    <span>Marchewkowiec</span>
                    <?php $numer=2 ?>
                </a>
            </div>
            <div class="col-xs-6 col-md-3">
                <a href="#" class="thumbnail">
                    <img src="img/miniatura2.jpg">
                    <span>Przepis na coś tam</span>
                    <?php $numer=3 ?>
                </a>
            </div>
            <div class="col-xs-6 col-md-3">
                <a href="#" class="thumbnail">
                    <img src="img/miniatura3.jpg">
                    <span>Kołacz z serem</span>
                    <?php $numer=4 ?>
                </a>
            </div>
        </div>
    </div>

    <?php echo "Zmienna numer = " . $numer ?>
 

i tak:

<ul>
        <li><a href="temat4.php?nr=1">Pasta z groszku</a></li>
            <?php $numer=1 ?>
            <?php echo "Zmienna numer = " . $numer ?>
        <li><a href="temat4.php?nr=2">Marchewkowiec</a></li>
        <?php $numer=2 ?>
        <?php echo "Zmienna numer = " . $numer ?>
        <li><a href="temat4.php?nr=3">Sałatka</a></li>
        <?php $numer=1 ?>
        <?php echo "Zmienna numer = " . $numer ?>
    </ul>


    <?php echo "Zmienna numer = " . $numer ?>

Za każdym razem zmienna przyjmuje ostatnią wartość. 

Proszę o poradę, jaką metodę tu zastosować, żeby dokonać wyboru.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 września 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
wybrane 13 września 2017 przez altara
 
Najlepsza
<a href="?cake=apple">click</a>
<a href="?cake=pear">click</a>
<?php 
if(!isset($_GET['cake'])){
	null;
}else{ 
	switch($_GET['cake']){
		case 'apple':
			echo 'tak';
			break;
		case 'pear':
			echo 'nie';
			break;
	}
}

?>

 

komentarz 13 września 2017 przez altara Początkujący (290 p.)
Dziękuję za pomoc. Właśnie o to mi chodziło.
komentarz 13 września 2017 przez altara Początkujący (290 p.)

@ShiroUmizake  

Na razie nie znam jeszcze AJAX-a. Chyba muszę zacząć od JS i JQuery. Na pewno wykorzystam Twoje pomysły dot. mojego pytania.

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Bardzo się przydała.

+1 głos
odpowiedź 13 września 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
To zależy, jak bardzo chcesz się ograniczyć od backendu.

Mozesz walnać foreach w php wyechować listę miniaturek , doklejając id do img. Następnie, możesz zdarzenie AJAX po przez kliknięcie do jakiegoś tam serwisu obsługującego twoją bazę danych. Wcześniej twoje API (frontowe) zbudować sensowny URL wykorzystując np: id obrazka.

Inne rozwiązanie to automatycznie podczas zdarzenia load wywołować AJAX-a pobrać wszystko odrazu z niego, a póżniej najwyżej filtrować otrzymane dane. Ale tu jest trochę więcej roboty.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,164 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,397 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2017 w PHP przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 112 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...