• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia i ich sens

Object Storage Arubacloud
+19 głosów
8,383 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez slawek763 Użytkownik (940 p.)
Witajcie jako, że niebawem kończę szkołę średnią zastanawiam się nad studiami, moje pytanie jest takie. Nie uważacie, że w sporej ilości przypadków studia to kolejny okres marnowania czasu na większość niepotrzebnych nam rzeczy? Czy osoba taka jak ja, która sama chce się rozwijać korzystając z odpowiednich źródeł wiedzy potrzebuje studiów? Szczerze powiem, że trochę dobija mnie ponowna nauka fizyki i wielu innych przedmiotów których już od ponad roku nie miałem, kosztem może 1 czy 2 fajnych zajęć, których teoretycznie mógłbym się również nauczyć w domu. Odnośnie kierunku myślę nad automatyką ew. informatyką, dodam, że moje umiejętności z matematyki nie są napewno wystarczalne by dostać się na jakieś lepsze studia. Zostaje jeszcze możliwość studiowania zaocznie jednak pytanie czy ma to sens? Pozdrawiam

16 odpowiedzi

+9 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez EmenKa Bywalec (2,960 p.)
Hej,

 

studiuję telekomunikację na EiTI PW, które jest jednym z najlepszych wydziałów informatycznych w Polsce. Odpowiadając na Twoje pytanie - zdecydowanie warto iść na studia, ale tylko te dobre. Owszem na pierwszym roku jest mnóstwo matematyki i fizyki na wysokim poziomie, ale ona wyjątkowo Cię rozwija jako człowieka. Rozszerza horyzonty i pogłębia intelekt. Poza tym przechodzisz prawdziwy pełen kurs podstaw programowania w kilku językach - od Asemblera, przez C, C++, C#, po Javę. Na studiach nie nauczysz się wszystkiego i nie opanujesz samej praktyki. Na studiach nie uczą ludzi jak w szkole -  człowiekowi pokazuje się możliwe drogi rozwoju. :)

 

Pozdrawiam
komentarz 4 kwietnia 2015 przez slawek763 Użytkownik (940 p.)
Co w przypadku, gdy wiem, że nie jestem w stanie zdać matury rozszerzonej nawet na te 50%? Pozostają mi jedynie gorsze studia i pytanie czy warto na nie się wybrać.
komentarz 4 kwietnia 2015 przez EmenKa Bywalec (2,960 p.)
Ciężko mi wypowiedzieć się na temat wszystkich uczelni czy też studiów. Z tego co wiem na niektóre uczelnie wyższe nie ma tak wysokich progów np. PWr. Warto przysiąść do matury. Jeśli się skupisz i odpowiednio przyłożysz to możesz zdać rozszerzenia na ponad 70%. Ja udzielam korepetycji od kilku lat i wiem, że osoby, które myślą o sobie "nie jestem w stanie" często są zaskoczone jak łatwy jest materiał w liceum.
komentarz 6 kwietnia 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)

A ja słyszałem od gynvael coldwind, że wybór studiów bez znaczenia jest.

komentarz 12 kwietnia 2015 przez Kicany Gaduła (3,220 p.)
I tylko praca... praca.. i jeszcze raz praca daje efekt.
komentarz 15 kwietnia 2015 przez r00t Mądrala (6,960 p.)
Nie zgadzam sie z opinia ze wybor kierunku jest bez znaczenia.

no sorry ale jak ktos sie chce nauczyc np na jakiej zasadzie dziala rownanie Drake'a to chyba pojdzie na astrofizyke a nie na filologie angielska.

Studia maja znaczenie tylko jakie studia, a dokladnie na jakiej uczelni i w jakim kraju. Ja studiuje w UK I jestem z tego powodu bardzo zadowolony. Wszystkim ktorzy moga i maja mozliwosc studiowania to wlasnie zachcam do podjecia ryzyka i studiowanie za granica.

Pozdrawiam
+7 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez Sojtin Obywatel (1,030 p.)
edycja 4 kwietnia 2015 przez Sojtin
Niedawno też stałem przed podobnym wyborem, skończyłem technikum informatyczne. Chciałem iść w kierunku programowania. Jako jeden z nielicznych spośród moich rówieśników wybrałem prace zamiast studiów. Pracuje od około 8 miesiecy jako programista PHP, przynajmniej w teori bo w praktyce zajmuje sie front-endem i back-endem, wiec na codzień oprócz PHPa, używam js, sql, html, css. Przez ten czas zdobyłem sporo doświadczenia i rozwinąłem swoje umiejętności do poziomu o których 8 miesięcy temu nie marzyłem. Oczywiscie dalej jestem początkującym programistą i przedemną lata pracy, ale póki co tylko utwierdzam sie w przekonaniu, że moja decyzja była słuszna, zwłaszcza konfrontując swoje doświadczenia z opowiadaniami znajomych, którzy wybrali studia. Oprócz tego wynająłem mieszkanie i w końcu sie uniezależniłem.Gdy moi znajomi bedą kończyć studia ja bedę webdeveloperem z 4 letnim doświadczeniem. Moim zdaniem wygrywam tym każdą potencjalną rozmowę o pracę, przekonam się w przyszłości tymczasem polecam ci przeanalizować tą kwestię i nie koniecznie podążać za większością, czy radami rodziców. Niech to bedzie twoja decyzja :)
komentarz 5 kwietnia 2015 przez LislaV Bywalec (2,400 p.)
Cześć, mógłbyś przybliżyć jak mniej więcej wygląda praca takiego początkującego programisty PHP? Bo właściwie sam w tym roku kończę technikum informatyczne i chciałbym swoją przyszłość związać z programowaniem. I też na początku poleciała myśl "studia" ale im więcej o tym myśle, tym bardziej mi się wydaje, że nie są one koniecznością.. Myślę, że mógłbym samemu szlifować swoje umiejętności programistyczne i może udałoby mi się znaleźć jakaś pracę w tym kierunku, tak jak Tobie się to udało i poprzez pracę nabywać doświadczenia, którego tak oczekują pracodawcy i jednocześnie uczyć się efektywnie poprzez praktykę. Dlatego mógłbym Cię prosić, żebyś przybliżył jak to mniej więcej u Ciebie wyglądało?
komentarz 6 kwietnia 2015 przez Sojtin Obywatel (1,030 p.)
Miałem kontakt do firmy (sklepu internetowego) z okolicy, który szukał programisty php, przez 2 tygodnie odświeżałem sobie pehapa, bo ostatni kontakt z nim miałem w okolicach gimnazjum/1 technikum, napisałem maila. Tydzień później rozmowa kwalifikacyjna na której miałem napisać funkcje i ją wywołać, jakąś pętle i coś tam jeszcze, generalnie podstawy podstaw czy w ogóle wiem co to programowanie. Zostałem poinformowany o technologiach jakie są używane w projekcie, frameworkach itd. Tydzień po tej rozmowie zacząłem okres próbny. Przyznam szczerze że byłem przerażony, nie wiedziałem za co się zabrać nie do końca ogarniałem model MVC, JavaScriptu nie znałem w ogóle. Pierwsze zadania typu generowanie xmla do RSSów, pisanie CRUDów. Wszystko zajmowało mi mnóstwo czasu co chwile blokowałem się na jakimś problemie, ale siedziałem czytałem i pisałem, gdy długo nie mogłem znaleźć rozwiązania pytałem. I tak tydzień po tygodniu, skończył się okres próbny dostałem umowę ogarniałem coraz więcej, nawet nie zauważyłem kiedy w JQuery zacząłem pisać biegle bez siedzenia godzinami w dokumentacji i na stackoverflow, przesyłanie danych typu JSON nie było już czarną magią, a stało się rutyną. Coraz mniej się blokuje, coraz szybciej znajduje rozwiązania. Sprawnie poruszam się po dokumentacjach, szybciej przyswajam nowe zagadnienia. Ogólnie ogromny progres. Jeśli chodzi o wynagrodzenie to oczywiście nie zarabiam dużo, w okresie próbnym miałem minimalną. Teraz mam trochę więcej, ale dla mnie zarobki na tym etapie nie są tak istotne jak doświadczenie i wiedzę które zdobywam każdego dnia.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Wiesz może czy mogę iść na praktyki ot tak. Aby zobaczyć jak to jest, ale nie pracować? Mam 14 lat i trudno byłoby mi pracować. Znaczy wolałbym to niż szkołę ale cóż... Zasrana unia europejska mi narzuca chodzenie do miejsca gdzie nie uczą.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez TBO Użytkownik (790 p.)
Dla mnie studia dzienne sa stratą czasu, gdy studiujesz dziennie po studiach jestes bez doswiaczenia. Wg mnie lepiej isc do pracy i studiowac zaocznie, dlatego że pieczesz 2 pieczenie na 1 ogniu :) pracujesz, masz kase, i sie uczysz. A to wyższe wykształcenie kiedyś Ci sie przyda, zobaczysz. Chociażby dla samego awansu w pracy, jesli chcesz sie liczyc w zawodzie musisz miec ten papierek. Warto sie chociaż sam licencjat przemęczyć.
+2 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Ale to pytanie do Ciebie samego. Co chcesz robić po takich studiach ? Z pewnością studia pod kątem informatycznym pomogą Ci zapoznać się z większością potrzebnych Ci w świecie informatyki zagadnieniami, nie wszystkimi niestety jednak. Sam musisz zdecydować jaki kierunek byłby dla Ciebie bardziej odpowiedni i czy masz wystarczającą motywacje, żeby te 3,5 - 5 lat studiować skoro już Ci się nie chce, a jeszcze nie zacząłeś :)
+2 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez Mateusz Dalgiewicz Mądrala (5,270 p.)
Witam,
W dzisiejszych czasach studia są głównie po to aby mieć papierek. Najważniejsza jest twoja rzeczywista wiedza. Jednak moim zdanim studia są potrzebne ponieważ co jak co ale pracodawcy na to często patrzą. Na takim prostym przykładzie, "Na stanowisko kasjera w biedronce ubiegają sie Zbigniew i Władysław, ich poziom wiedzy jest identyczny jednak Zbigniew ukończył liceum" teraz zagadka kogo wybierze pracodawca :D ? Idz na studia na pewno wyjdziesz na tym lepiej niż miałbys ich nie mieć, po za tym wokńcu to tylko 3 lata :)
+2 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez manectric Obywatel (1,050 p.)
Zawsze warto. Ja sam po szkol średniej miałem dwie nieudane próby studiowania, bo szczerze mi się nie chciało uczyć, więc umoczyłem srogo na pierwszym roku dwukrotnie. A potem poszedłem do pracy.

Po 2 latach w robocie doszedłem do wniosku, że jednak wypadałoby coś więcej w życiu robić i wróciłem po raz trzeci (mam nadzieję, żę ostatni i efektywny tym razem!) na studia i na prawdę nie żałuję. Studia bardzo często pokazują i uczą rzeczy których nie znajdzie się w książkach typu "Podstawy C++" etc. Oczywiście można się samemu nauczyć programować, ale program nauki na studiach jest dużo szerszy i właśnie ta szerokość w mojej ocenie pomaga rozumieć i przyswajać nowe tematy z informatycznego środowiska.

Plus, przykład z życia wzięty mojej znajomej. Pracuje jak programistka, ma licencjat (magister w drodze) i na życie nie narzeka. Haczyk jest tylko w tym, że jeśli chce dostać podwyżkę i/lub awans na lepsze stanowisko to musi mieć magisterkę ukończoną. Więc tak, "papierek" z uczelni nie zaszkodzi :)
+1 głos
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez toaspzoo Dyskutant (8,300 p.)
Rozpatrując studia w aspekcie późniejszego samozatrudnienia, można by dywagować, czy są potrzebne. Natomiast jeśli planujesz pracować u kogoś, to studia jak najbardziej mogą być kartą przetargową. Taka moja opinia
+1 głos
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez Marcin Chmiel Obywatel (1,330 p.)
Tylko od Ciebie bedzie zalezec czy studia to kolejny okres marnowania czasu.
Kolejne pytanie do Ciebie czy rzeczywiscie bedziesz sie uczyc na wlasna reke, a jak juz sie nauczysz to czy zdobyta wiedze wprowadzisz w zycie. Bo nauka to jedno a wykorzystanie wiedzy to drugie. Pozdro!
+1 głos
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez mass_92 Początkujący (430 p.)
A powiedzcie mi, z drugiej storny, czy można być dobrym programistą ucząc się samemu i nie posiadając wykształcenia informatycznego? Czy taka osoba ma w ogóle szanse na znalezenie dobrej pracy?
komentarz 4 kwietnia 2015 przez 1110200039910 Gaduła (4,630 p.)
Można, aczkolwiek w szkole dowiesz się dużo rzeczy które poszerzą horyzonty Twojego myślenia.

Może być ciężko z pracą, ponieważ dużo pracodawców patrzy na papierki.

Pozatym kontakt z innymi ludźmi uczącymi się tego samego, a nawet innego zagadnienia pomaga Tobie się rozwijać. Cytując z filmiku M. Zelenta - to taki zdrowy egoizm.
komentarz 4 kwietnia 2015 przez wanderer Gaduła (3,710 p.)
Jestem zdania że studia nie są kompletnie potrzebne do tego by być dobrym programistą. Studiuję informatykę i prawda jest taka, że studia prędzej Cię zniechęcą niż będą napędzać do działania. Znacznie lepszy będziesz jeśli weźmiesz się za naukę sam i ewentualnie będziesz dopytywał kogoś lepszego o wskazówki w rozwiązaniu danych problemów które napotkasz
+1 głos
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez Qhoros Mądrala (7,110 p.)
Idąc na studia miałem już wiele projektów informatycznych za sobą. Zarówno jeżeli chodzi o programowanie, jak i projekty związane z sieciami. Jestem na jednej z lepszych uczelni w Polsce i coraz częściej zastanawiam się nad ich rzuceniem. Mnóstwo głupot. Niemniej to jest problem do rozwiązania przez ciebie. ;)
+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Rozmawiałem dzisiaj z kuzynem jak to wygląda. Skończył Polibudę Gdańską i zajmuje się modelowaniem w JS. Powiedział, że nawet, jeśli pokażesz portfolio to pracodawca (w 95% przypadkach) będzie patrzeć na papierek i takiego kogoś bez studiów może obniżyć pensję nawet o 40%, bo ma prawo.

Swoją drogą, słyszałem że na zaocznych wykładowcy starają się przekazać wiedzę lepiej, niż na dziennych, ale to nie potwierdzone info..
komentarz 6 kwietnia 2015 przez slawek763 Użytkownik (940 p.)
To mam małe pytanie, ważne jest dla pracodawcy czy kończyłem studia dzienne czy zaoczne? Oraz czy uczelnia jaką ukończyłem ma bardzo duże znaczenie? Pozdrawiam
+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
Witaj. Ja studiowałem rok dziennie na PWr telekomunikacje i tam poczułem potrzebę pracy. Widziałem znajomych w wieku 22-25 lat, którzy mieli parę lat doświadczenia w informatyce i studiowali bądź kończyli studia zaocznie. Dlatego porzuciłem dziennie studia, wybrałem zaoczne i pracę jako programista. Teraz 22 lata i ponad rok programowania w dużej firmie za mną :) taka praca w połączeniu ze studiami zaocznymi to +20 do programowania po roku :) połowy tego możesz nawet na studiach po 3 i pol roku nie osiągnąć :) ot moje zdanie
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Rogal Obywatel (1,070 p.)
Cześć.

Ja ze swojego studia przedstawię inny punkt widzenia - studenta , który rzucił studiowanie informatyki.

Zaczalem studiowac informatyke zaocznie. Po godzinach uczylem sie programowania oraz tych wszystkich technologi wykorzystywanych w pracy. Jako, że byłem ambitny w przeciągu semestru przerobiłem materiał z 4 semestrów nauki. ( oczywiście nieoficjalnie ). Nauczyłem się C++, myślenia obiektowego oraz jak zdobyć pracę w IT.

Poszedłem na praktyki programistyczne. I strzał w mordę. Okazało się, że moją wiedzę mogę wyrzucić na smietnik - musze nauczyc sie zupelnie nowych rzeczy. Bylem ambitny , a w ogole mi sie to nie przydalo.

Nauczylem sie w przeciagu 3 miesiecy na tych praktykach tak wiele, ze nie wyobrazam sobie powrot na normalna droge edukacji.

 

Nie mniej jednak - wybor nalezy do Ciebie.
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Tak w skrócie, to w moim przypadku studia dały mi bardzo wiele, i wcale nie chodzi tutaj o wiedze z samej uczelni.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez ® Użytkownik (560 p.)
Witam.

Powiem Ci od siebie, że też przerabiałem to pytanie i odpowiedzi Ci nie podam bo takowej nie ma :) Jedyne co mogę to podrzucić odrobinę moich przemyśleń.

1. Studia to jednak studia czyli lepiej je mieć niż nie mieć. (cokolwiek sie pod tym kryje :P)

2. Warto zaryzykować chociaż jeden semestr.

3. http://www.youtube.com/watch?t=11&v=PuBK8YBLr2U - odpowiedz jednego z youtuberów która przypadła mi do gustu.

4. Studia otwierają przed tobą tylko pewne ścieżki ale ty sam musisz "studiować" .

 

A tak pozatym to każdy z nas jest inny ma inne uwarunkowania , jeden więcej nauczy się siedząc sameumu a innemu bardziej odpowiada system studiowania i wiele wiele innych indywidualnych kwestii.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Waszek Gaduła (4,130 p.)
Studia studiami, bardzo ważna rzecz :) Zgadzam się z kolegą z EiTI, ja studiuję na MCHTR PW ;) Na studiach, tych dobrych oczywiście przyswoisz kawał wiedzy, zarówno przydatnej, jak i nie :) Jednak jest też drugie dno, poznajesz ludzi, co w późniejszej drodze też jest bardzo ważne ;) Więcej chyba nie musze mówić ;)
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Tak, masz zdecydowanie racje, jest to marnowanie kolejnych lat, notomiast, robisz je dla "papierka", tyle osób, ukończyło studia, że bez tego ani rusz.
Oczywistym jest, że jeżeli chodzi o informatykę, należy samemu sporo pracować.
Idąc tym tropem, poszedłem na uczelnię prywatną i jestem bardzo zadowolony ( studiowałem wcześniej na państwowej).
Mam porównianie.
Nie ślęczę nad matematyką, fizyką, chęmią, meteriałami inżynierskimi, mechaniką, tylko mam czas na to by się rozwijać.
Mogę spokojnie pracować i zdobywać wiedzę praktyczną z programowania.
Mam spokój umysłu.
Ta branża jest na tyle specyficzna, że jest to dobra ścieżka kariery.
Natomiast, kadra jest z najlepszych uczelni państwowych i to też jest istotne :)
Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 616 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2019 w PHP przez niezalogowany
0 głosów
4 odpowiedzi 542 wizyt
pytanie zadane 28 września 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Elsiete92 Nowicjusz (160 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 1,928 wizyt

92,547 zapytań

141,388 odpowiedzi

319,506 komentarzy

61,931 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...