• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

navbar kolor href

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
543 wizyt
pytanie zadane 12 września 2017 w C i C++ przez Apper97 Obywatel (1,380 p.)
edycja 12 września 2017 przez Apper97

witam. Chcialbym aby ktos wyjasnil mi jak mam rozumiec ten kod:

.nav > li > a:hover{
    background-color:#FCC;
}

1.jest w uzyciu w moim kodzie natomiast nie rozumiem go kompletnie, zmienia mi moje href'y na dany kolor-tak jak chcialem. Jednak chce zrozumiec dlaczego tak a nie inaczej. Dlaczego nie moglem uzyc np klasy .nav-pills i w css dac dla niej color:red; <przykladowo. 

2.Druga czesc pytania zwiazana jest z tlem ktore jest za moimi href'ami. Tworze portfolio i w navbarze umiescilem takie podstawowe sekcje jak 'about' 'contact' itp. Po najechaniu na jedna z nich ma ona wlasny 'background-color' ze tak to ujeme. Ja chcialbym zastosowac przezroczysta opcje-jesli jest taka mozliwosc, poniewaz w tle mam obrazek, i nie chce by cokolwiek go przeslanialo.

3.Dany navbar z gory narzuca mi kolor czcionki jaki bedzie w nim dominowal, jak moge go zmienic? w css przy uzyciu klasy nie idzie 

komentarz 12 września 2017 przez plkpiotr Stary wyjadacz (12,420 p.)

Tak na marginesie, mam prośbę: zmień kategorię pytania z C/C++ na HTML/CSS, ułatwi to dostęp do pytania ; )

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 12 września 2017 przez plkpiotr Stary wyjadacz (12,420 p.)
edycja 12 września 2017 przez plkpiotr
 
Najlepsza

1. Znak większości w CSS to tzw. selektor dziecka, odnosi się do bezpośredniego potomka danego elementu. U Ciebie oznacza to, że wszystkim elementom a znajdującym się bezpośrednio w kolejności pod li, które te li znajdują się się bezpośrednio w kolejności pod znacznikiem nav zostanie ustawiony kolor w trakcie najechania kursora. Bezpośrednio, to znaczy, że nie ma innych znaczników pomiędzy nimi, tylko następują kolejno w hierarchii po sobie. Jak niżej:

<div class="nav">
	<li><a href="#">Text 1</a></li>
	<li><a href="#">Text 2</a></li>
	<li><a href="#">Text 3</a></li>
</div>

Jednak nazwę nav polecam zarezerwować jako znacznik semantyczny w HTML5: Mirosław Zelent - Znaczniki HTML5.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z klasą .nav-pills, o której piszesz nie mając pełnego kodu. Gwoli wyjaśnienia wewnątrz znaczników w class możesz umieszczać kilka cssowych klas rozdzielając je spacją. Zauważ jednak, że polecenie color zmieni Ci kolor czcionki, a nie tła.

2. W CSS, wewnątrz hover możesz umieścić:

.nazwa-klasy:hover {
    opacity: 0.5;
    filter: alpha(opacity=50); /* For IE8 and earlier */
}

Atrybut opacity spowoduje dodanie przeźroczystości, której wartość możesz zmienić.

3. Awaryjnie możesz sprawdzić metodą inline albo F12 [Chrome] lub CTRL+SHIFT+C [Opera] w przeglądarce, czy faktycznie chodzi o kolor navbaru, dlatego że zmiana w CSS powinna przysłonić domyślne zachowanie, zobacz jednak w jaki sposób dołączasz arkusze styli. Spraw, aby najpierw pojawił się Bootstrap, a dopiero później Twój arkusz (ten w którym przesłaniasz atrybuty).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 109 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2020 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 322 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2019 w Nasze projekty przez suciorek Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 282 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2019 w Offtop przez SAMI Użytkownik (530 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...