• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

navbar kolor href

0 głosów
754 wizyt
pytanie zadane 12 września 2017 w C i C++ przez Apper97 Obywatel (1,380 p.)
edycja 12 września 2017 przez Apper97

witam. Chcialbym aby ktos wyjasnil mi jak mam rozumiec ten kod:

.nav > li > a:hover{
    background-color:#FCC;
}

1.jest w uzyciu w moim kodzie natomiast nie rozumiem go kompletnie, zmienia mi moje href'y na dany kolor-tak jak chcialem. Jednak chce zrozumiec dlaczego tak a nie inaczej. Dlaczego nie moglem uzyc np klasy .nav-pills i w css dac dla niej color:red; <przykladowo. 

2.Druga czesc pytania zwiazana jest z tlem ktore jest za moimi href'ami. Tworze portfolio i w navbarze umiescilem takie podstawowe sekcje jak 'about' 'contact' itp. Po najechaniu na jedna z nich ma ona wlasny 'background-color' ze tak to ujeme. Ja chcialbym zastosowac przezroczysta opcje-jesli jest taka mozliwosc, poniewaz w tle mam obrazek, i nie chce by cokolwiek go przeslanialo.

3.Dany navbar z gory narzuca mi kolor czcionki jaki bedzie w nim dominowal, jak moge go zmienic? w css przy uzyciu klasy nie idzie 

komentarz 12 września 2017 przez plkpiotr Stary wyjadacz (12,420 p.)

Tak na marginesie, mam prośbę: zmień kategorię pytania z C/C++ na HTML/CSS, ułatwi to dostęp do pytania ; )

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 12 września 2017 przez plkpiotr Stary wyjadacz (12,420 p.)
edycja 12 września 2017 przez plkpiotr

Najlepsza

1. Znak większości w CSS to tzw. selektor dziecka, odnosi się do bezpośredniego potomka danego elementu. U Ciebie oznacza to, że wszystkim elementom a znajdującym się bezpośrednio w kolejności pod li, które te li znajdują się się bezpośrednio w kolejności pod znacznikiem nav zostanie ustawiony kolor w trakcie najechania kursora. Bezpośrednio, to znaczy, że nie ma innych znaczników pomiędzy nimi, tylko następują kolejno w hierarchii po sobie. Jak niżej:

<div class="nav">
	<li><a href="#">Text 1</a></li>
	<li><a href="#">Text 2</a></li>
	<li><a href="#">Text 3</a></li>
</div>

Jednak nazwę nav polecam zarezerwować jako znacznik semantyczny w HTML5: Mirosław Zelent - Znaczniki HTML5.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z klasą .nav-pills, o której piszesz nie mając pełnego kodu. Gwoli wyjaśnienia wewnątrz znaczników w class możesz umieszczać kilka cssowych klas rozdzielając je spacją. Zauważ jednak, że polecenie color zmieni Ci kolor czcionki, a nie tła.

2. W CSS, wewnątrz hover możesz umieścić:

.nazwa-klasy:hover {
    opacity: 0.5;
    filter: alpha(opacity=50); /* For IE8 and earlier */
}

Atrybut opacity spowoduje dodanie przeźroczystości, której wartość możesz zmienić.

3. Awaryjnie możesz sprawdzić metodą inline albo F12 [Chrome] lub CTRL+SHIFT+C [Opera] w przeglądarce, czy faktycznie chodzi o kolor navbaru, dlatego że zmiana w CSS powinna przysłonić domyślne zachowanie, zobacz jednak w jaki sposób dołączasz arkusze styli. Spraw, aby najpierw pojawił się Bootstrap, a dopiero później Twój arkusz (ten w którym przesłaniasz atrybuty).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 313 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2020 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 471 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2019 w Nasze projekty przez suciorek Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 460 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2019 w Offtop przez SAMI Użytkownik (530 p.)

93,695 zapytań

142,612 odpowiedzi

323,223 komentarzy

63,225 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...