• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Eksport tresci do innych dokumentów

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
140 wizyt
pytanie zadane 11 września 2017 w C i C++ przez Marcin Garbarczyk Nowicjusz (180 p.)

Witam Wszystkich

To jest generalnie program dla Ojca taksówkarza, żeby nie musiał się męczyć z wpisywaniem, tworzeniem tabelek, kalkulatorem w wordzie itd itd tylko odpowiadał na pytania programu a wszystko wklepywało mu sie po dniu pracy pieknie samo po odpowiedzi na pytania programu. Tylko że mój poziom programowania dopiero jest na początku rolki. Napisałem kodzik który ładnie eksportuje dane to word Pada, lecz wiadomo wymagający emeryt wojskowy, stawia poprzeczke wyżej i chce aby te dane wbijały mu się do tabelki w Wordzie albo w excela, z tego co poczytałem to chodzi o podpięcie jakiegoś cvs czy coś takiego. Jestem w tym zielony i nieiwme jak to zrobić chciałbym wyeksporotwać te dane albo do tabeli w wordzie albo do excela, lecz nie wiem w pewien sposób jak przechodzić do następnych okienek/rekordów. Tutaj mój kodzik. 

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <conio.h>
#include <windows.h>
#include <stdio.h>
#include <iomanip>

using namespace std;
char data [10];
int godziny;
float kilometry;
float spalanie;
float benzyna;
float koszt_beny;
float spali;
float zarobek;
float zarobek_czysty;


int main()
{
    cout << "Czesc Marek, prosze podaj mi date " << endl;
    cin>>data;
    cout<<"Podaj mi ile godzin byles w pracy"<<endl;
    cin>>godziny;
    cout<<"Ile kilometrow przejechales dzisiaj? "<<endl;
    cin>>kilometry ;
    cout<<"Jakie jest srednie spalanie Twojego samochodu"<<endl;
    cin>>spalanie;
    cout<<"Podaj aktualny koszt paliwa"<<endl;
    cin>>koszt_beny;
    spali=((spalanie*kilometry)/100)*koszt_beny;
    cout<<"Podaj swoj calodniowy zarobek"<<endl;
    cin>>zarobek;
    zarobek_czysty=(zarobek-spali);
    cout<<"Dzisiaj zarobiles "<<zarobek_czysty<<" zlotych"<<endl;

    fstream plik;

    plik.open("kosztorys.rtf",ios::out | ios::app);

    plik<<data <<"rok    ";
    plik<<godziny<<"h      ";
    plik<<kilometry<<"km       ";
    plik<<setprecision(2+3)<<spali<<"zl          ";
    plik<<setprecision(2+3)<<zarobek_czysty<<"zl        "<<endl;


    plik.close();


    system("PAUSE");
    return 0;
}

Pozdrawiam Gerber

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 września 2017 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
wybrane 11 września 2017 przez Marcin Garbarczyk
 
Najlepsza

Co do Excela - okazuje się, że istnieje nowiutka ("oficjalnie" wypuszczona przez autora w maju tego roku) biblioteka do odczytu i zapisu formatu .xlsl: xlnt
Dokumentacja niestety mocno kuleje z tego, co widzę, ale jest kilka przykładów i myślę, że na twoje potrzeby powinno to starczyć.

Odnośnie Worda rzuciłem okiem i znalazłem tylko to: DocX. Niestety napisana w C# :/
Anyway myślę, że Excel będzie znacznie praktyczniejszy tutaj.

komentarz 11 września 2017 przez Marcin Garbarczyk Nowicjusz (180 p.)
Dzięki za odpowiedź ! :)

Jestem trochę nowicjuesz i nie dokońca wiem jak to wszystko podpiąć, wiadomo nie chodzi mi o gotowoca, ale mógłbyś troche poinstruktażować :P Z góry chciałbym założyć że chodzi mi o darmowe wersje, bo robie to bardziej dla fanu i zajawki póki co :P Jak podpina się te bilbioteki zewnętrzne ?
komentarz 11 września 2017 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Z tego, co widzę, są prekompilowane binarki dla VS2017 64bit (zakładka Release), więc jeśli z tego korzystasz, to nie będziesz musiał sam kompilować.

Zaraz ogarnę jak z kompilacją i coś dopisze.
komentarz 11 września 2017 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
edycja 11 września 2017 przez criss

Ok, skompilowałem na VS2015 nawet mimo, że nie ma pełnego supportu c++14. 

  • Pobierz kod (zip) xlnt release 1.0.0 z zakładki Releases na Githubie; wypakuj
  • Pobierz CMake - możliwie jak najnowszy
  • Odpal CMake-gui i wskaż mu katalog który wypakowałeś z zipa ("Where is the source code"). W polu niżej wskaż mu miejsce gdzie zostanie wygenerowany projekt
  • Kliknij Configure i wybierz swoje środowisko z listy; pamiętaj, że twój kompilator musi obsługiwać c++14
  • Pojawi się kilka checkboxów; możesz odznaczyć TESTS - nie potrzebujemy kompilować testów
  • Kliknij Generate
  • Przejdź do katalogu z wygenerowanym projektem, otwórz go i zwyczajnie skompiluj
  • Binarki są w {katalog z projektem}/source/{Configuration}/ (przynajmniej w przypadku VS);
    {Configuration} to Release albo Debug zależnie jak kompilowałeś
komentarz 11 września 2017 przez Marcin Garbarczyk Nowicjusz (180 p.)
Nie potrafie ogarnąć tego podłączenia tak do końca bo w samym CMAKE-gui wyskakuje mi error, dokończe Kursy od Pana Mirka i książkę Grębosza a później chyba spróbuje jeszcze raz, to podłączanie to dla mnei chyba za wysoko jazda narazie ! Mimo wszystko dzieki jeszcze raz !
komentarz 11 września 2017 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Tak myślałem, że to będzie dla ciebie za dużo, bo sam się gubiłem w tym wszystkim jak zaczynałem. Mimo wszystko ciekawe odkrycie z tą biblioteką :D
0 głosów
odpowiedź 11 września 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

  z tego co poczytałem to chodzi o podpięcie jakiegoś cvs

CSV to po prostu format pliku, który możesz zaimportować do excela. Użycie tego typu pliku jest najprostszym rozwiązaniem IMO.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 88 wizyt
pytanie zadane 15 września 2019 w C i C++ przez livinsky Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 155 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2017 w C# przez yorjano Użytkownik (560 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 95 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...